„Cocoșul de munte” și Pensiunea de la Peșteri, locurile unde te simți mai bine ca acasă!

 

Când pleci în vacanță în România, cauți pensiuni unde să te simți bine, departe de zonele aglomerate, cu mâncare bună, dar mai ales cu oameni primitori, care pun mereu oaspetele pe primul plan! Așa se întâmplă la Baia de Fier, pitorească stațiune de interes local din județul Gorj, unde, la Agropensiunea „Cocoșul de munte” și la Pensiunea de la Peșteri, frații Ionuț și Radu Rădescu sunt gazdele perfecte! Liniștea, frumusețea locurilor din apropierea pensiunilor, aerul curat, multiplele posibilități de petrecere a timpului liber, ospitalitatea gazdelor și mâncarea tradițională excelentă pregătită de o bucătăreasă pricepută și cunoscută în zonă, transformă sejurul într-o vacanță de neuitat!

Razele soarelui de început de iulie te gonesc din aglomeratele orașe, unde asfaltul străzilor te sufocă și cauți, instinctiv, zone răcoroase, de sub munte. Drumul spre Baia de Fier, stațiune turistică de interes local, nu este lung: de la Târgu-Jiu sunt aproximativ 50 de km, de la Râmnicu Vâlcea-cam 70 de km etc. Ca destinație, comuna Baia de Fier este cunoscută pentru multele sale atracții: Cheile Galbenului, Peștera Muierii, biserici-monument, Hamacele dintre stânci, dar și pentru cele din împrejurimi-comuna Polovragi, localitatea Horezu, Rânca și Transalpina. O dată cazat la Baia de Fier, poți explora nestingherit zona minunată a Gorjului de sub munte! Peisajul grandios te încântă încă dinainte de a ajunge la cele două Pensiuni și îți promite o vacanță de neuitat. Baia de Fier se află la o altitudine de 700m, aerul este curat și înmiresmat de fânul proaspăt cosit, se aud în zare mugetele animalelor și talăngile oilor crescute din generație în generație de oamenii foarte gospodari de aici. Liniștea și frumusețea locului te întâmpină de cum ai coborât din mașină, iar cei doi frați și familia lor te primesc zâmbind larg, bucuroși de oaspeți, la fel ca întotdeauna. Ionuț Rădescu deține Agropensiunea „Cocoșul de munte”, iar fratele său mai mic, Radu, este proprietar, alături de soția sa, Georgiana, al Pensiunii de la Peșteri. Sunt amplasate într-o curte verde, imensă, înconjurată de Munții Parâng și Căpățânii, care se văd în zare. Construite cu mult bun gust și din finanțare proprie, cele două spații de cazare oferă în total 15 camere. La „Cocoșul de munte” de pe 1 iulie a fost deschis și restaurantul, unde o cunoscută bucătăreasă le pregătește oaspeților-care servesc masa în aer liber- cele mai bune bucate-dar, despre acest lucru, vom scrie mai târziu!

Pasiune pentru frumos și atenție la detalii

Fiecare pensiune are povestea ei și elemente definitorii aparte, iar proprietarii le-au gândit bine, le-au amenajat cu mult bun gust și atenție la detalii, astfel încât oaspeții să se simtă chiar mai bine decât acasă la dumnealor! De „Cocoșul de munte” s-a ocupat Ionuț Rădescu: foarte multe lucruri de la interior sunt creația sa, tânărul fiind un priceput lucrător al lemnului și nu numai. Ideile i-au venit pe parcurs, a colindat satele din împrejurimi și târgurile de vechituri pentru a găsi cele mai bune piese, a muncit mult, dar, așa cum atât el, cât și mezinul au învățat de la părinți, niciodată nu te dai bătut! De exemplu, în Restaurantul „Cocoșului de munte”, frumosul bar din lemn este lucrat de Ionuț, care a folosit bucăți de lemn din șoprul (anexă gospodărească n.red.) unei mătuși din Baia de Fier! Ca să găsească bucățile de care avea nevoie, Ionuț a mers și pe la vecini, a căutat pe internet anexe gospodărești foarte vechi-scoase la vânzare. Lemnul vechi de zeci de ani, pe care vecinii și rudele sale l-ar fi băgat pe foc, Ionuț l-a readus la viață și i-a redat strălucirea! Pensiunea are, datorită tuturor obiectelor create de tânăr, un aer primitor, cald. Încă mai are de lucru, căci fiecare camera va purta denumirea unei păsări: Dropia, Fazanul, Cocoșul de munte, Pupăza, Ciocănitoarea etc și Ionuț plănuiește atent detaliile care vor defini spațiile de cazare. „Am vrut ca agropensiunea să fie diferită, să aibă obiecte create de mine. Am căutat lemn vechi, bucăți pe care oamenii le aruncă, le dau pe foc. La camere, galeriile sunt bucăți din lemnul de la șoprul mătușii-barul, la fel. L-am restaurat, vopsit, l-am readus la viață. În restaurant, am pus pe un perete ușa de lemn sculptat de la șoprul mătușii! Tot așa, în camere, am pe pereții din spatele paturilor, placaje din lemn făcute de mine. Fiecare este diferit, și ca realizare, îmbinare, și ca lemn. Paturile și blaturile din băi tot eu le-am făcut. Fac mobilier din lemn, mese, scaune, pe care le și comercializez. Mai avem și afacerea de distribuție a pietrei de munte, dar și foarte multe animale, de care ne ocupăm în familie. Mâncarea de la restaurant este produsă, în cea mai mare parte, din ceea ce produce ferma noastră”, a spus Ionuț Rădescu, pentru Pagina Olteniei.

Pensiunea de la Peșteri-cochetă și primitoare! 

Fiind afacere de familie, de cele două pensiuni se ocupă frații Rădescu și Georgiana, soția mezinului. Radu și Georgiana Rădescu sunt proprietarii Pensiunii de la Peșteri, o construcție mai mică decât agropensiunea vecină, dar foarte cochetă, aranjată cu gust, primitoare. Au disponibile 6 camere, cu băi proprii, unele dintre ele au și balcon, iar priveliștea este superbă! „Avem 6 camere, la parter și etaj, este afacere de familie. Pensiunea a fost realizată pe fonduri proprii, de-a lungul a trei ani aproximativ, am gândit amândoi, atât eu, cât și soțul, detaliile de la interior, decorul și amenajarea camerelor. Mereu, în tot ce am făcut, am avut susținerea familiei, a cumnatului și a socrilor. De turiști ne ocupăm noi, le putem oferi informații despre ceea ce pot face în zonă, îi putem duce în safari, pe cărări de munte, în pădurile din jur, au ce să viziteze aici, la Baia de Fier! Acum, că am deschis și restaurantul, îi așteptăm cu bucate excelente, gătite cu foarte multă pricepere și pasiune de o doamnă cunoscută, Mioara Bostănică!”, a afirmat Georgiana Rădescu, pentru Pagina Olteniei. Turiști au venit aici anul trecut, amândouă spațiile de cazare fiind ocupate. Au avut ca oaspeți străini din Polonia, Franța etc și foarte mulți români. Pe lângă opsitalitatea gazdelor și mâncarea bună, turiștii au apreciat ciubărul din curtea pensiunilor. „În curtea din spatele pensiunilor avem un ciubăr de lemn, turiștii îi spun jacuzzi în natură”, spune, zâmbind, Radu Rădescu. L-au achiziționat din Transilvania și poate fi folosit contra-cost de către oaspeți. Priveliștea pe care o oferă este de vis: te relaxezi în apa fierbinte și în fața ochilor ți se arată munții cu pădurile lor verzi și cerul de un albastru infinit!

Mâncare tradițională, gustoasă și de neratat!

Mioara Bostănică a venit din Moldova în Oltenia și în scurt timp a devenit cunoscută, mâncarea gustoasă preparată de bucătăreasa pricepută fiind apreciată și greu uitată de cei care au gustat-o! Pâinea aburindă, cu un miros dumnezeiesc, rața cu varză, cârnații din carne de oaie, sarmale îmbietoare, cozonacul plin de savoare și dulceață, celebrele plăcinte cu brânză dulce sau sărată, fripturile perfect rumenite și asezonate sunt doar câteva dintre preparatele pregătite în câteva zile, pentru oaspeții Pensiunilor de la Peșteri și Cocoșul de Munte! Mioara Bostănică folosește ingrediente natural, din gospodăria familiei Rădescu, astfel că bucatele preparatele sunt cele mai gustoase! „Bucatele pregătite de doamna Mioara sunt excelente și am avut oaspeți care ne întrebau când va începe doamna să gătească, când deschidem terasa ca să poată servi masa aici! Și au venit când am deschis! Este o bucătăreasă foarte pricepută, folosim produse din gospodărie, ouă, lapte, brânză, carne de oaie, de porc, legume, iar cu priceperea doamnei, preparatele ies atât de bune! Vă așteptăm să le degustați”, a afirmat Ionuț Rădescu de la Agropensiunea „Cocoșul de Munte”.

Sunteți în căutarea unei destinații de vacanță departe de orașele înăbușitoare, unde canicula ne chinuie existența? Haideți la Baia de Fier, la „Cocoșul de munte” și la Pensiunea de la Peșteri și nu veți regreta! Aerul răcoros din această zonă ne-a ajutat să ne relaxăm, să ne bucurăm de peisajele atât de frumoase, iar ospitalitatea gazdelor ne-a convins să revenim aici ori de câte ori simțim nevoia de a evada din oraș!

Găsiți „Cocoșul de munte” AICI și Pensiunea de Peșteri AICI!     

Galerie foto


















Vizualizări: 6,248

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste