(închide)

Comuna Turcinești sau paradisul cireșelor, pe cale să devină destinație turistică importantă! Aici găsiți un muzeu-bijuterie arhitectonică și peisaje de vis

 

Ministerul Turismului a promovat, alături de Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, o Hotărâre de Guvern care introduce încă şapte noi localităţi în lista zonelor cu potenţial turistic ridicat, care vor avea prioritate la obţinerea finanţării nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Pe această listă se regăsește și comuna Turcinești din județul Gorj, locul unde găsiți pensiuni rustice, cu servicii de calitate, un muzeu care a fost declarat bijuterie arhitectonică, livezi de sute de hectare, peisaje de vis și oameni primitori. 

Zonele incluse în lista unităţilor administrativ-teritoriale cu resurse turistice mari sau foarte mari sunt Breaza (judeţul Buzău), Siriu (judeţul Buzău), Onceşti (judeţul Maramureş), Mitreni (judeţul Călăraşi), Turcineşti (judeţul Gorj), Hoghilag (judeţul Sibiu) şi Vîrşolţ (judeţul Sălaj). Administrația locală a comunei Turcinești va avea şanse mai mari în atragerea finanţărilor nerambursabile, iar proiectele de infrastructură turistică vor fi promovate cu prioritate în cadrul programelor naţionale, regionale şi judeţene de dezvoltare. "(…) Prin Hotărârea de Guvern adoptată, am crescut şansele ca zone cu adevărat minunate să devină mai uşor accesibile turiştilor. Cu banii pe care îi pot obţine graţie acestei noi clasificări, autorităţile pot dezvolta tot ceea ce înseamnă infrastructură turistică(…)", a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Zonă cu potenţial turistic mare

În ultimii zece ani, numeroși gorjeni și-au deschis pensiuni în comuna Turcinești, deoarece aceasta este situate foarte aproape de municipiul reședință de județ-Târgu-Jiu. Comuna Turcinești este cunoscută în mod special pentru potențialul său pomicol, fiecare locuitor de aici deținând livezi cu pomi fructiferi. Încă de pe vremea comuniștilor, gorjenii din Turcinești aprovizionau piețele din Gorj și Hunedoara cu fructe de calitate. Aici este patria sau paradisul cireșilor, al livezilor de pruni și meri, al plantațiilor de căpșuni. Oamenii sunt foarte gospodari, muncesc de dimineața până seara, au case aranjate și o situație financiară bună, bazată, în parte, pe munca în agricultură. Aici nu a fost colectiv în vremea comunistă, oamenii și-au păstrat dreptul asupra terenurilor pe care le-au muncit mereu cu sârguință, și-au păstrat livezile, viile, grădinile în care cultivă legume natural și de calitate. Pe dealurile satului Rugi sunt mii de cireşi care dau rod an de an. În ultimii ani, în satele comunei Turcinești, oameni cu potential financiar și-au construit vile impunătoare, case de vacanță, pensiuni, piscine etc. drumurile sunt asfaltate, comuna este foarte aproape de Târgu-Jiu și proprietarilor le convine să facă naveta zilnic. Aici, la Turcinești, liniștea și frumusețea peisajelor, atrag târgujienii și nu numai ca un magnet.  Zona are foarte mare potential touristic, iar cei care au ghicit acest lucru, au și investit bani frumoși în pensiuni și locuri de recreere.    

Pensiuni primitoare

În comuna Turcinești există câteva pensiuni, din care amintim Pensiunea Groza și Pensiunea Casa Cartianu. Sunt afaceri de familie, pornite din pasiunea pentru locurile natale, din dorința de a oferi oaspeților condiții foarte bune. Pensiunea Casa Cartianu este situată chiar lângă Casa-culă Cartianu din satul Cartiu al comunei Turcinești și poate deveni o destinație perfectă în toate anotimpurile. Familia Cartianu-Milea se ocupă personal de oaspeți, iar urmașa familiei de boieri Cartianu și soțul său au renunțat la carierele pe care și le construiseră (în domeniul bancar a lucrat Anca Milea Cartianu, iar soțul la o mare companie privată n.red.) și s-au dedicat cu totul afacerii de familie din satul natal. „Odihna, natura, liniste, bucataria rafinata cu produse din gospodaria proprie, excursiile si sportul fac parte din sejurul dumneavoastra la Pensiunea noastra, pensiune aflata la doar 5 km de Targu (…): cazare in conditii excelente, piscina moderna, centru SPA, loc de joaca copii, parcare amenajata, tenis de masa, inchirieri biciclete, partie de sanius, loc pentru gratar, internet wifi. Cazarea la Pensiunea Casa Cartianu: clasificata la 3 margarete Pensiunea Casa Cartianu vine in intampinarea turistilor cu o capacitate de pana la 30 locuri. Mobilierul de lemn masiv si intreaga amenajare a camerelor pastreaza acel aer boieresc tipic culelor gorjene”, este descrierea paensiunii pe site-ul https://www.turistinfo.ro/turcinesti/cazare-turcinesti/pensiunea_casa_cartianu-c77465.html.

Oaspeții care vin la Cartiu, la Casa Cartianu, sunt așteptați mereu cu mâncare gătită de bucătarul pensiunii, din ingrediente din gospodăria familiei Cartianu. „Specialitatea casei este carnea și cârnații de la garniță! Sunt făcuți de noi cârnații, apoi afumați și abia apoi băgați la garniță. Sunt foarte buni! Servim mâncare clasică, oaspeților le place”, spun proprietarii pensiunii. 

Casa-culă Cartianu, bijuteria arhitectonică studiată de viitorii arhitecți din România

Adevărată bijuterie arhitectonică, casa-culă Cartianu din comuna Turcinești este o construcţie ce datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Monumentul istoric este o casă reprezentativă pentru arhitectura populară românescă iar din acest motiv, macheta casei culă este expusă în holul Facultăţii de Arhitectură „Ion Mincu“ din Bucureşti. Maria Cratianu, ultimul proprietar al imobilului, este ghidul casei culă, femeia fiind chiar o descendentă a familiei Cartianu, care a deținut casa. Monumentul  Cartianu are o colecţie foarte importantă de elemente de etnografie şi artă românească: colecții de costume populare care au aparținut familiei, fotografii cu înaintașii Mariei Cartianu, un război de țesut. Casa are trei niveluri, pridvoarele sunt dispuse pe toate laturile şi scările de acces realizează legătura pe verticală. Parterul cuprinde două beciuri cu intrări separate, legate pe latura de est printr-o sală deschisă.  Casa Cartianu găzduieşte Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Gorjeană.

Galerie foto










Vizualizări: 3,804

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste