(închide)

Craiova: Expoziție de poveste despre Gorjul istoric și pitoresc! „Este un omagiu adus lui Alexandru Ștefulescu”

 

La Muzeul Olteniei, Secția de Etnografie – Casa Băniei, din Craiova, va avea loc, miercuri, 20 martie 2019, de la ora 12.00, vernisajul expoziției ”Gorjul istoric și pitoresc!”. Proiectul expozițional face parte din Ziua Olteniei, un eveniment organizat de către Muzeul Olteniei, și poate fi vizitat timp de trei luni. Vorbim despre piese de etnografie, artă, icoane, arheologie etc., din patrimoniul Muzeului Județean Gorj, piese care evidențiază continuitatea și omogenitatea acestui spațiu geografic și cultural.

La Craiova va avea loc o expoziție care să exemplifice binecunoscuta monografie a istoricului Alexandru Ștefănescu- ”Una dintre cele mai importante personalități ale Gorjului, în a doua jumătate a secolului al XI-lea și începutul secolului XX”.  Numele istoricului Ștefulescu este legat de înființarea Muzeului Gorjului, dar și de cea mai importantă monografie, sugestiv intitulată ”Gorjul istoric și pitoresc”. Expoziția cu același nume va pune în valoare patrimoniul Muzeului Județean Gorj și este deopotrivă un omagiu adus distinsului dascăl, dar și un moment de bucurie pentru gorjenii și oltenii de pretutindeni, cu ocazia aniversării Zilei Olteniei. Reprezentanții Muzeului Județean Gorj au răspuns  onorantei invitații a colegilor de la Muzeul Olteniei și vor aduce în atenția publicului craiovean secvențe memorabile ale istoriei Gorjului, printr-o prezentare mixtă, inedită, îmbinând diferite domenii culturale într-un mod armonios, bine documentat și cu o mare capacitate de sugestie.

„De la frumusețile naturale, ale căror taine au fost temeinic descifrate de către geologul I. P. Voitești, până la diversitatea portului popular și continuitatea ocupațiilor, mergând din vechime (perioada romană) către meșteșugarii și artiștii zilelor noastre, povestea noastră expozițională este, pe alocuri, străbăturtă de fiorul unor personalități istorice, precum: Gheorghe Magheru, Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Arethia Tătărescu sau artistice: Iosif Keber, V. Blendea, C. Brâncuși. Microcosmosul țăranului gorjean este transpus cu grijă prin îmbinarea obiectului muzeal cu fotografia tematică, realizînd astfel o discuție la care vizitatorul este contributor afectiv”, a spus muzeograful Albinel Firescu. 

Galerie foto



Vizualizări: 272

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste