Cula Galița, construită de aga Alexandru Vlangalis, prinsă în proiectul derulat de CEZ! Cum o poți vota

 

Cula, o locuinta fortificata tipica Olteniei, era construita de marii boieri pentru a se proteja de incursiunile bandelor armate ale turcilor care, în secolul al XVIII-lea traversau Dunarea plecând de la cazarmele Imperiului Otoman stabilite în Bulgaria. Cu timpul, cula a pierdut vocatia defensiva devenind pentru locuitorul lor mai degraba un semn de apartenenta la clasa proprietarilor de teren, scrie www.adroltenia.ro.

Traditional, constructia are forma unui turn cu o baza mai degraba patrata, înaltându-se pe unul sau doua etaje, cu pereti grosi si o scara interioara, iar la etajul al doilea, cu o logie spatioasa. Aceasta logie se deschide în exterior prin arcade în forma toartei de cos, odihnindu-se pe coloane scurte care dau farmec acestor ‘cule’ din România invitând la o dulce trândavie, concesiune facuta exigentelor de confort si frumusete, în favoarea necesitatilor de aparare. În regiunea Oltenia se găsesc cele mai multe monumente istorice tip culă, dar ele sunt într-o stare de degradare puternică. 

În judetul Olt există Cula Galita (1790), din comuna Dobroteasa, satul Câmpu Mare. Aici se întinde zona viticola Sâmburesti.

Cula Galița din satul Câmpu Mare, comuna Dobroteasa, județul Olt a fost inclusă în proiectul <Cule în lumină> al CEZ, primul program de promovare a rolului pe care aceste construcții le-au avut pentru dezvoltarea culturală și socială a Olteniei.

Proiectul lansat de Grupul CEZ cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului prezintă în format digital – pe www.culeinlumina.ro –  informații legate de ultimele 27 de cule rămase în picioare din cele 200 construite de-a lungul timpului în Oltenia.

Publicul este invitat să contribuie la îmbogățirea informațiilor despre aceste monumente istorice și să voteze primele 10 construcții ce vor fi incluse în propunerile de conservare-restaurare ale studenților de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

În plus, vor fi organizate tururi ghidate pentru descoperirea culelor oltenești și pentru includerea lor într-un circuit turistic regional. Cula Galița a fost construită în perioada 1790-1800 și se află într-o stare de conservare bună. Cula a fost construită de aga Alexandru Vlangalis (Alecu Vlangăr). Avea inițial patru niveluri, dar în timpul răscoalelor țărănești din anul 1907, ultimul nivel, care era deschis, cu foișor, a ars și nu a mai fost refăcut.

Vizualizări: 1,240

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste