(închide)

Destinații inedite: Eibenthal, satul din inima munților Mehedințiului, unde turiștii se întorc în timp!

 

Ajungi în Eibenthal, un sătuc ascuns la capătul unui drum îngust, de munte, și ai impresia că te-ai întors în timp! Satul este o veritabilă „insulă lingvistică” a minorității cehe din România, dar, din păcate, acum, aici mai viețuiesc doar câteva sute de cehi. Peisaje pitorești, aer curat, săteni primitori și delicatese culinare din bucătăria cehă. Dacă așa ceva cauți, atunci hai în sălbăticia muntelui, în satul de cehi, din Mehedinți!

Eibenthal este un sat, din comuna Dubova, locuit de cehi, aflat la mai puţin de 40 de kilometri de Orşova, izolat în munţi. În zonă, mai sunt cinci sate cehești, Bigăr, Sfânta Elena, Gârnic, Ravensca și Șumița, „dar Eibenthal e singurul unde nu prea au fost căsătorii mixte. S-a păstrat fondul genetic al înaintașilor noștri”. Uniţi în credinţă şi tradiţii de neclintit, localnicii reuşesc să păstreze o vatră în care, odată ajuns, poţi să crezi uşor că ai trecut graniţa spre o altă lume. 

Eibenthalul s-a înfiinţat în anul 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi, care avea ca scop colonizarea zonei de frontieră a Imperiul Austro-Ungar, în special din raţiuni militare. Aproape o mie de cehi au fost aduşi aici în perioada imperiului austro-ungar, cu scopul de a popula graniţele de est. La început, coloniștii cehi au fost tăietori de lemne, în a doua decadă a secolului XX a început exploatarea cărbunelui pe verticală. Acum, mai sunt aproximativ 200 de cehi aici. Pentru micuța comunitate din Eibenthal, credința este cel mai puternic liant. În vremuri apuse, localnicii cehi au extras crom şi azbest din munți. În ultimii 9 ani, luna august a fost lună de sărbătoare pentru Eibenthal, iar aici veneau mii de turişti cehi  la un festival local de muzică şi tradiţii. Nu şi în acest an, din cauza pandemiei. Singura speranţă rămân cei care iubesc natura şi caută ospitalitatea unei case tradiţionale. De exemplu, Casă țărănească care se află în Eibenthal și este la 43 km de Băile Herculane. La Casa Eibenthal vă va aștepta Tobias, gazdă primitoare. „Este tipic țărănesc, locul unde am copilărit alături de bunici! Nu ofer confort ca la hotel deoarce nu schimb aspectul casei! Casa va rămâne așa in memoria bunicii mele!”, spune tânărul. Merită să vă cazați în căsuța sa țărănească, tradițională. Oaspeţii sunt primiţi la Eibenthal cu mâncăruri alese. Bucătăria cehilor e raiul gurmanzilor. Iar micul sat din România a împrumutat mult din tradiţia de peste hotare. În ultimii ani, vizitatorii sunt tot mai numeroși, iar cei mai mulți oaspeți vin din Cehia. 

Galerie foto


Vizualizări: 1,808

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste