(închide)

Dialog cultural între novăceni și reprezentanții comunității din Dugopolje, Croația. Proiect despre tradiții și oameni

 

In perioada 4-7 mai, delegatia din Dugopolje, Croația a efectuat o vizită la Novaci, în cadrul unui parteneriat internațional activ și cu ocazia  celei de-a 30-a aniversări a relațiilor diplomatice dintre Croația și România, un parteneriat care aduce alături două comunități tradiționale din țări diferite. 

Evenimentul s-a bucurat de prezenta E.S. Maria Kapitanović, Ambasadorul Republicii Croația în România, care a subliniat importanța schimburilor culturale între comunitățile europene și bunele relații de prietenie și colaborare între România și Croația. “Acest proiect, care ne-a unit astăzi, este oglinda deschiderii și viziunii pe care o au autoritățile locale din Novaci în ceea ce priveste relatiile dintre statele U.E, dintre comunitățile mici din diverse tări. De-a lungul anilor, orasul nostru a avut multiple relatii de colaborare pe diverse căi cu state europene, aspect care ne-a promovat și ne-a făcut cunoscuti în Europa. Suntem o comunitate mică, cu doar 5600 de locuitori, dar suntem MARI prin ceea ce facem pentru promovarea României, a zonei și mai ales a tradițiilor folclorice de pe aceste meleaguri“, a declarat Dumitru Leuștean, Primarul orașului Novaci.

Evenimentul a fost susținut de Primăria Orașului Novaci. La acesta au participat consilieri locali, secretarul general al primăriei, Maria Moța, reprezentantă a novăcenilor din București, directorul Școlii Gimnaziale Novaci, directorul Liceului Teoretic Novaci, reprezentanta BRD sucursala Novaci, cadre didactice, artisti, Daciana Ungureanu și elevi premianți ai școlilor novăcene, cu rezultate excepționale la olimpiadele școlare județene și naționale. Evenimentul a fost coordonat de  Elena Basarabă, director al Casei de Cultură Novaci și coordonator al Ansamblului Folclotic “Nedeia”.

Sursa și continuarea pe: https://www.recentnews.ro/succes-neasteptat-al-proiectului-cultural-de-promovare-a-valorilor-si-folclorului-gazduit-de-novaci/

„Extraordinar dialog cultural dintre novăceni și reprezentanții comunității din Dugopolje, Croația! Prețuiesc oamenii de calitate și încerc să mă bucur când sunt alături de ei. Trei zile am petrecut asemenea clipe alături de oaspeții din Croația și am cunoscut oameni excepționali, veseli, prietenoși, modești și dornici a vedea adevărsta față a României. Împreună cu dansatorii Ansamblului "Nedeia" m-am bucurat de fiecare clipă ahlături de prietenii croați. Emoționant pentru mine a fost momentul în care care cele două ansambluri folclorice din România și Croația au întâmpinat-o pe E.S. D-na Marija Kapitanović, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Croația la București. Croații erau emoționați pentru că se întâlneau cu reprezentantul la nivel înalt al țării lor într-o țară străină, iar noi, pentru că nu mai primisem oficial un diplomat.
Dialogul cultural al ansamblurilor susținut în fața doamnei ambasador, a pus față în față două culturi europene diferite, două popoare care își prețuiec țara și propria istorie, dornice de a trăi într-o Europă unită. Se pare că totul este posibil, dacă vrei să faci un lucru și la Novaci s-a putut, datorită viziunii de promovare a orașului din partea domnului primar, a consilierilor locali și a novăcenilor din București, care fac tot ce este posibil pentru renumele orașului în care s-au născut. Ca organizator de eveniment, cu această ocazie, specială, am învățat multe lucruri, despre oameni și despre ceea ce înseamnă respectarea regulilor de protocol, despre ce înseamnă "a pune piciorul în prag" și a face ce știi tu că este bine, despre necesitatea de a ignora veșnicii nemulțumiți. Frumusețea costumelor și folclorului țării partenere m-a împresionat. Interesul autorităților croate de a introduce în Patrimoniul UNESCO instrumente populare, costume, cântece și dansuri m-a determinat să mă întreb, dacă este suficient ceea ce facem noi pentru consevarea culturii”, a spus profesorul Elena Basarabă de la Casa de Cultură Novaci. 

Galerie foto




Vizualizări: 261

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste