Diana Ocea, designerul bijuteriilor care spun câte o poveste! „DEO Jewellery reprezintă o îmbinare între feminitate, senzualitate, naturalețe și eleganță”

 

De patru ani frumoși și imprevizibili, gorjeanca Diana Emilia Ocea trăiește în Anglia și a pus pe picioare o afacere. Creează și lucrează manual bijuterii, lansând pe piață brand-ul „DEO Jewellery”, care reprezintă o îmbinare între feminitate, senzualitate, naturalețe și eleganță. Primii săi cercei i-a creat pe când avea 7 ani-își amintește și acum, amuzată, cum purta cu mândrie cercelușii făcuți din cristalele de plastic „smulse” din lustra din sufrageria casei părintești! Ghidată mereu de dorința de a crea ceva frumos, inspirată de tot ce o înconjoară-de la oamenii întâlniți la locurile vizitate-, Diana Ocea creează frumoase minunății care sunt apreciate de clientele sale. Spune că este tipul de om care pune suflet în ceea ce realizează, multă-multă grijă și dragoste, altfel n-ar fi mulțumită; este criticul său cel mai dur și mereu își dorește să atingă perfecțiunea când vine vorba de bijuteriile sale. „Toate creațiile mele sunt făcute 100% manual, fiecare formă, fiecare element. Uneori există cliente care își doresc o formă imposibil de realizat manual, iar atunci comand anumite elemente ale designului, însă chiar și acestea, sunt tot asamblate manual. În ceea ce privește bijuteriile din colecția Simplicity, toate sunt realizate exclusiv manual”, a spus Diana Ocea pentru Pagina Olteniei. În acești ultimi ani trăiți departe de Gorj-județul natal este și va fi mereu „acasă” pentru tânărul designer-, Diana a învățat pe propia-i piele că „fiecare vis își găsește un loc în lumea asta, important este să ai un gram de curaj, multă răbdare și să nu renunți niciodată”!

Ma jos puteți citi un interviu cu o tânără gorjeancă ce ne poate inspira pe toți: să luptăm mai mult pentru visurile noastre, să fim pozitivi, să privim partea frumoasă și să încercăm să trăim sât mai frumos!

Reporter: Diana, ai plecat în Anglia în 2015, pentru a fi alături de Alin, iubitul tău. La puțin timp ai început să creezi bijuterii. Ai investit într-un mic atelier și ai creat bijuterii apreciate de foarte multe persoane, drept urmare ai început să le comercializezi. De atunci și până în prezent, care ar fi momentele pe care nu le ai uitat când vorbim despre evoluția afacerii tale?

Diana Ocea: Draga mea Mihaela, în primul rând vreau să îți mulțumesc pentru invitația ta de a împărtăși câteva din gândurile mele pe pagina ta. Și când spun câteva, încerc să mă rezum la esențial pentru că amândouă știm cât de mult îmi place să vorbesc  sau să scriu, mi-e tot una! Într-adevăr sunt în UK din 2015 și chiar pe 11 noiembrie am împlinit patru ani; patru ani frumoși, imprevizibili și intenși. Pe vremea primului nostru interviu eram la începutul aventurilor mele atât cu bijuteriile, cât și cu experiența mea pe un tărâm străin. Sunt o sumedenie de momente care m-au marcat, unele mai plăcute, altele mai … pline de învățături aș spune. Nu știu daca ți-am spus vreodată, dar proiectul meu cu bijuterii a început dintr-o întâmplare nu tocmai fericită, pe vremea aceea. Eram într-un magazin imens, dedicate hobby-urilor. Stăteam blocată în fața raionului de bijuterii, îngândurată, dezamăgită și lipsită de curaj. Acasă mă așteptau bagajele, eram hotărâtă să mă întorc în România și să renunț. Primul meu an în UK a fost cel mai dificil. Dintr-un tânăr vesel, naiv aș spune, mă transformasem într-o persoană lipsită de vlagă și de speranță. Îmi era dor de ai mei și de acasa (încă îmi e, în fiecare zi). Nu aveam prieteni și în momentul acela nu aveam nici job, eram după câteva experiențe profesionale dezamăgitoare. Într-o dimineață m-am trezit, la fel de descurajată și de tristă (…) La acel magazine îmi cumpărasem câteva mărgeluțe și un set de clești cu care lucrez și astăzi și atunci, în dimineața de care ziceam, a început totul.  Astăzi pot să confirm că aceasta este o poveste destul de comună în rândul celor care aleg să plece în străinătate.

Reporter: Este greu departe de familie și de locul rămas în suflet drept „acasă”!

Diana Ocea: Da! Deși de-acasă pare o iluzie a unei vieți minunate, lipsită de grijile financiare, în realitate este o călătorie destul de anevoioasă. Imaginează-ți că într-o secundă ești desprins de tot ce cunoști, familie, casă, prieteni, limbă, tot ce înseamnă identitatea ta. Nimeni nu te cunoaște și nu cunoști pe nimeni. Și fie că vrei sau nu, trebuie să o iei de la capăt: să îți faci prieteni, să trăiești cu dor, să înveți limba, și multe alte provocări. Motivul pentru care am ținut să împartășesc această secvență din povestea mea, este pentru că în acești patru ani am întâlnit mulți români și străini în general, și toți am avut experiențe similare. Cel mai dureros este că, din păcate, în momentele respective credem că suntem singuri pe lume, că nimeni nu mai împărtășește aceste gânduri, că ceilalți au totul pus la punct și viața tuturor pare perfectă, doar a noastră nu. Îmi doresc să fi știut că nu sunt singura care trăiește senzațiile acestea acum patru ani când simțeam dorul și teama aceea imensă. Așadar, ultimii patru ani au fost cei mai dificili probabil, dar și cei care au marcat într-un fel maturizarea mea. Toate aceste lucruri se reflectă și în brandul meu. Când am început știam doar că îmi place să fac lucruri frumoase și spre suprinderea mea, oamenii au avut încredere în mine și mi-au oferit o șansă!.

Reporter: În aceea perioadă de început aveai un blog/site pe care vindeai bijuteriile-JewelleryDO. Am observat că s-au schimbat niște lucruri, inclusiv LOGO-ul bijuteriilor create de tine. Povestește-mi, te rog.

Diana Ocea: Într-adevăr, sunt în mijlocul unui process de re-branding și abia aștept să fie finalizat și să împărtășesc noua înfățișare a JewellweyDO care este acum DEO. Site-ul este și el în proces de schimbare, lucrez la noul logo și la un canal de Youtube. Sunt tare, tare entuziasmată și am un milion de planuri. Așa cum spuneam, eu însămi am trecut printr-un proces de schimbare și probabil de maturizare și mi-a luat ceva vreme să îmi găsesc propriul stil, propria marca. Am pus multă grijă și atenție pe conceptul din spatele brandului și am decis să îl transform într-un brand curat, elegant, dedicat feminității. Am simțit nevoia de a crea elemente care scot în evidență mai întâi persoana care poartă bijuteriile mele. M-am inspirat din locurile vizitate în ultimii ani, din eleganța și rafinamentul femeilor întâlnite, din muzică și dans. DEO reprezintă o îmbinare între feminitate, senzualitate, naturalețe și eleganță.

Reporter: Pe ce continente au ajuns bijuteriile create de tine? Ce feedback primești de la cliente?

Diana Ocea: Mulțumită Facebook-ului și Instagram-ului, am cliente din Europa și nu numai. Feedback-ul este în mare parte pozitiv, ceea ce mă face mândră. Când nu este tocmai pozitiv înseamnă o oportunitate extraordinară pentru mine de a mă îmbunătăți. Mereu le intreb pe fete ce cred, ce ar vrea să îmbunătățească, ce le face să îmi aleagă bijuteriile. Ascult fiecare opinie cu o curiozitate deosebită și cred că asta face ca DEO să fie din ce în ce mai iubit.

Reporter: Spuneai în 2016 că dincolo de orice comandă, există un million de emoții și la final o relație frumaosă între creator-bijuterie și cea care o poartă. Cum este acum procesul de creație? Ce te inspiră?

Diana Ocea: Vreau ca brandul meu să fie despre ele, despre cele care poartă piesele mele. Lucrez la un tool pentru website-Magic Box-  în care poți să intri și să îți faci design-ul propiilor tale bijuterii. Clientele mele iubesc să își pună amprenta aspura creațiilor, iar pentru mine asta reprezintă o sursă infinită de idei. Iubesc să vobesc cu fetele și să înțeleg ce își doresc și cum își imaginează piesa aceea perfectă. Clientele mele sunt inspirația mea în fiecare zi.  Sunt o perfecționistă și îmi imaginez daca eu aș fi propria mea clientă, cum aș reacționa să primesc sau mai grav, să nu primesc ceea ce îmi doresc! , si de-aici porneste totul.  Procesul de creație este unul care necesită multă  multă grijă. Lucrez la viitoarea colecție – “Simplicity” de câteva luni.

Reporter: De ce “Simplicity”? Ce vrei să transmiți?

Diana Ocea: Dacă nu are o poveste și nu transmite o emoție, de ce mă mai obosesc când poți să cumperi bijuterii cam de peste tot în ziua de astăzi. Apoi fac schița elementelor de bază, îmi aleg materialele și după lucrez la partea de marketing – fotografiile de produs, photo-shootinguri cu modele, blog și video-uri. Este o muncă titanică și deși am un pic de ajutor din partea fetelor mele, îmi place să îmi bag nasul peste tot și să fac cam orice. Sunt genul acela de om care, dacă nu este 100% convins că se merită, nici nu se apucă de treabă, dar atunci când îmi pun sufletul la ceva, am o energie și un entuziasm imens și molipsitor. Nimeni și nimic nu mă oprește.

Reporter: Ce te sperie?

Diana Ocea: Când vine vorba despre ce mă sperie, Dumnezeule, de unde să încep? Am temeri, le-am avut mereu și nu cred că o să scap vreodată de ele. Am citit undeva că un om curajos nu este cel ce nu are temeri, ci acela care poate să și le înfrângă. Îmi e teama de multe lucruri. Îmi e teamă să eșuez, îmi e teamă să fiu judecată prea aspru, deși nimeni nu mă judecă mai aspru decât eu însămi. (…) Am observat că atunci când mă tem de ceva și fac exact acel lucru, pentru un moment mă simt invincibilă.  Temerile mele într-un fel devin și idealurile mele.

Reporter: Ce materiale folosești?

Diana Ocea: Din JewellleryDO am păstrat dragele mele pietre și mărgeluțe Swarovski. În rest am înlocuit exclusiv partea de metal cu sârmă specială suflată în aur sau în argint. Am experimentat și am învățat tehnici noi și în continuare descopăr tot mai multe elemente și stiluri de care sunt absolut fascinată. Toate creațiile mele sunt făcute 100% manual, fiecare formă, fiecare element. Uneori există cliente care își doresc o formă imposibil de realizat manual, iar atunci comand anumite elemente ale designului, însă chiar și acestea sunt tot asamblate manual. În ceea ce privește bijuteriile din colecția “Simplicity”, toate sunt realizate exclusiv manual. A, și de asemenea folosesc materialul meu favorit, multă multă dragoste.

Reporter: Cum ai descrie bijuteriile tale? Are fiecare povestea sa? Este ea înțeleasă de cele care comandă?

Diana Ocea: În mod categoric, fiecare piesă are povestea sa. Un lucru interesant este acela că procesul de creație este mai anevoios decât ți-ai imagina. Sunt zile când radiez de inspirație și iubesc fiecare element realizat, și sunt zile în care petrec ore în șir în atelier și nu reușesc să realizez ceva ce îmi place, așa că a doua zi trebuie să încep din nou. În spatele fiecărei perechi de cercei sunt poate alte 3-4 design-uri eșuate. E un proces frustrant atunci când nu îți reușește, dar tare satisfăcător atunci când realizez perechea aceea ideală.

Reporter: Dacă ar fi să faci un top al bijuteriilor create care ți-au rămas în minte și poveștile lor, cum ar arăta?

Diana Ocea: Prima ar fi prima mea pereche de cercei. Am făcut primii cercei când aveam vreo 6-7 ani, din niște cristale de plastic de la o lustră. (…) Avem un bob vintage și un breton tuns de mine, dată cu ruj până la nas și până la urechi, desenată cu pix pe la ochi, și încălțată în pantofii mamei cu toc. Eram desprinsă din basme. A doua piesă ar fi primul colier făcut pentru mama. Era făcut din niște brățări de lemn și atât de scurt încât după un minut de purtat, am crezut că o asfixiez! Probabil încă îl mai are.

Al treilea ar fi prima pereche de cercei făcută când eram în Anglia, după ce am venit acasă de la magazinul de care povesteam. Am alergat la Alin cu lacrimi în ochii, arătândui-I cerceii și spunându-i că nu mai vreau să plec acasă în România. Eram atât de fericită, am făcut zeci de cercei în câteva zile, iar apoi am început să mergem prin târguri să îi vindem. Așa am început acum trei ani.

Al patrulea ar fi o brățară cu perle făcut pentru soția unui domn tare drag nouă, James, pe care l-am întâlnit la unul dintre târgurile la care am participat cu Alin. (…) Iar ultima ar fi o agrafă cu flori realizată pentru prima mea mireasă, pentru o nuntă în Italia. A fost prima mea livrare în străinătate, iar doamna Simona mi-a oferit o șansă unică și o apreciere enormă. Vă mulțumesc doamna Simona pentru că mi-ați oferit printre primele mele șanse.

Reporter: Ai un motto când vine vorba de crearea bijuteriilor?

Diana Ocea: Pentru că așa cum spuneam piesele mele sunt despre clientele ce le poartă, motto-ul meu este “Designed to tell your story” – Creat să spună povestea ta. Țin mult la ideea de a implica clientele în procesul de creație și la ideea de a face bijuteri inspirate de clientele mele. Îmbrățișez orice idee și caut să mă apropii cât mai mult de idealul fiecărei fete care își comandă ceva.

Reporter: Cum putem comanda bijuteriile create de tine?

Diana Ocea: Momentan majoritatea comenzilor se fac personal. Fetele mă contactează și începem să discutăm ce și cum. Curând site-ul o să fie finalizat și bijuteriile pot fi comandate direct de pe site. În cazul în care este ceva pe comandă totul se rezumă la o conversație personală și frumoasă. Acestea sunt cele mai frumoase momente pentru mine, cele în care vorbesc cu fetele și împărtășim idei.

Reporter: O să continuăm acest interviu într-un articol viitor. Pentru moment, ce speri să transmiți prin tot ce am discutat?

Diana Ocea: Închei prin a-ți mulțumi ție și cititorilor tăi pentru răbdarea de a citi acest interviu de suflet. Sper că am reușit prin gândurile mele să transmit un gram de curaj și un strop de energie pozitivă tuturor celor care citesc aceste rânduri. Cugetarea mea de la 26 este aceea că fiecare vis își găsește un loc în lumea asta, important este să ai un gram de curaj, multă răbdare și să nu renunți niciodată.

Galerie foto














Vizualizări: 5,630

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste