(închide)

Elev al CNGC Motru, admis la două universități din Europa. Profesor: „Răducu Vișan este exemplul tânărului pentru care nu există visuri irealizabile!”

 

Răducu Gabriel Vișan este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „George Coșbuc” din municipiul Motru și a fost admis la mai multe universități prestigioase din Olanda și Belgia. Elevul nu a decis momentan cursurile căreia dintre universitățile la care a fost admis le va urma. Răducu este admirat și respectat de profesorii săi de la Motru, care au doar cuvinte de laudă despre el.

În toamna acestui an, Răducu Vișan va împlini 19 ani  și este descris de profesorii săi drept un elev excepțional, empatic, foarte inteligent, creativ și un model demn de urmat de ceilalți adolescenți. Crescut într-o familie frumoasă, care l-a susținut mereu, Răducu Vișan spune că părinții săi sunt „pilonul său”: „Familia mea este un pilon de susținere în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea mea academică și mai ales în procesul de admitere în străinătate. Și mama și tatăl meu sunt electricieni la Cariera Lupoaia și, deși, inițial costurile ne-au copleșit, aceștia m-au determinat și m-au motivat să muncesc pentru a obține o poziție bună în admiterea din străinătate, fapt ce-mi poate oferi o bursă completă de studiu!”.  

Admis la două universități. Așteaptă răspunsul la cea de-a treia

Adolescentul și-a dorit să studieze în străinătate și, cu susținerea celor dragi, a început să se pregătească. A început acest process acum un an și ceva. Cu determinare și seriozitate, Răducu și-a urmat visul și a reușit să fie admis deja la două universități de prestigiu din Olanda și a susținut admiterea și la o universitate din Belgia.  „Am fost admis la următoarele universități: University of Groningen, Olanda - admis pe Computer Science and Engineering (IT și inginerie, program aflat în primele 100 la nivel mondial) și la Universitatea Tehnică din Delft, Olanda - cea mai bună universitate de inginerie din Europa. Aici am fost admis la Inginerie Aerospațială. De asemenea am susținut admiterea la Katholieke Universiteit Leuven, Belgia (program: Engineering Technology) - aici săptămâna aceasta trebuie să vină răspunsul. Mă pregătesc de admiterea în străinătate de un an și 4 luni, însă ultimele luni au fost cele mai solicitante. Procesul mi-a făcut multă plăcere, însă a fost destul de stresant. Procesul în sine durează mult mai mult, însă hotărârea mea târzie de a studia în străinătate, m-a făcut să fiu mereu pe grabă, astfel a trebuit să-mi susțin examenul de limba engleză, bacalaureatul internațional și admiterile în sine într-o perioadă destul de scurtă de timp”, a declarat Răducu Vișan.

Examene diferite la admitere. Și dificile!

 

Cei care au susținut admiterea la universități din Europa știu faptul că examenele sunt departe de a fi accesibile sau simple. Seriozitatea și determinarea de care a dat dovadă motreanul l-au ajutat și a fost admis cu medii mari. „Am fost admis până în acest moment la două dintre cele mai mari universități ale Europei, unde am susținut examene complet diferite. La TU Delft am susținut o probă de matematică, una de fizică și poate cea mai provocatoare, proba de inginerie aerospațială. Am primit pe mail o carte de inginerie în engleză, bazată pe mecanica zborului și mecanica fluidelor și am avut la dispoziție două săptămâni să învățăm o parte din materia de primul an de facultate, iar apoi am susținut examen din ea. Pe de altă parte, procesul de admitere Universitatea din Groningen a fost complet diferit. Am susținut trei probe: matematică, logică și algoritmică informatică.

Deși concurența la ambele facultăți a fost mare și a fost concurență mare, zeci de elevi pe loc, într-un final, m-am clasat printre primii și am reușit să obțin bursă de studio”, a mai spus elevul din Motru.

În ceea ce privește cariera, Răducu nu a decis exact ce va face și spune că preferă să vadă ce oportunități îi oferă viitorul: „Momentan prioritizez studiile, iar după finalizarea studiilor masterale, doresc să mă angajez. Momentan plănuiesc să termin licența pe Computer Science și să învăț germana pentru a putea urma mai apoi un master în Elveția în același domeniu și a mă putea angaja pe post de Inginer pe partea Software, însă acest drum creionat este doar o intenție actuală, așa că prefer să văd ce oportunități îmi oferă viitorul”.

Profesor: „A dat dovadă că poate face într-un an ce alți elevi fac în patru ani!”

 

Profesorii de la Colegiul Național „George Coșbuc” Motru sunt mândri de elevul Vișan și i-au transmis felicitări. Este un elev model și care mereu a avut rezultate foarte bune la școală. În perioada anilor de liceu, adolescentul a avut mereu media generală peste 9,90.  „Elevul, Răducu Vișan, pasionat de fizică și matematică a obținut premii la olimpiade și concursuri. În acest an a obținut premiul I la concursul Național Constantin Sălceanu cu punctaj maxim. A fost felicitat de profesorii de la Facultatea de Fizică din Timișoara. Este implicat în activitățile de voluntariat (…) Este un elev de excepție, foarte inteligent, creativ, cu o capacitate de muncă, de analiză, de sinteză și de generalizare deosebită! Răducu este un tânăr entuziast, empatic, care învață cu abnegație și determinare. El este un exemplu și un model demn de urmat pentru ceilalți copii. Prin toată munca depusă și prin rezultatele remarcabile obținute la olimpiade, la concursuri școlare și acum la examenele de admitere la unele dintre cele mai bune universități din Europa, Răducu este exemplul tânărului pentru care nu există visuri irealizabile! Indifferent de universitatea pentru care va opta, el a ales ca domeniu de studio ingineria, în concordanță cu pasiunile sale: fizica, matematica și cercetarea Răducu Vișan ne face mândri pe toți, profesori, mentori, părinți, școală și comunitate!”, a transmis Carmen Alioanei, profesor la CNCG Motru.

Muncitor și ambițios, dar și foarte serios, motreanul a reușit să învețe într-un an și câteva luni ceea ce alți elevi realizează în patru ani. Nu o spune oricine, ci unul dintre profesorii săi. „Răducu a fost unul dintre cei mai ambițioși elevi cu care am lucrat în toată cariera mea, era interesat la orice oră din zi și din noapte de ultimele noutăți publicate de facultăți, verifică constant orice știre și informație nouă și a dat dovadă că poate face într-un an ce alți elevi fac în patru ani. Eu am fost și sunt consilierul său educațional pentru admitere (firma de consultanță educațională) și recomand studiul în străinătate, însă elevii doritori trebuie să fie conștienți că pentru a obține o bursă completă este nevoie de multă muncă, ani de zile, însă cu determinare și pasiune este complet realizabil”, a afirmat unul dintre profesorii elevului.

Rezultate scolare deosebite

Fizică:
-premiul I la faza națională a concursului de fizică Profiz, organizat de Universitatea din Craiova
-premiul I la faza națională a concursului de fizică ,,Constantin Sălceanu” organizat de Universitatea de Vest din Timișoara
-mențiune specială la concursul național de fizică PHI organizat de Universitatea din Iași
-participare la ENEN Internațional Nuclear Physics competition
-premiul II faza județeană a olimpiadei de fizică în fiecare an
-participare olimpiada interjudețeană de fizică Liviu Tatar

Informatică:

-premiul II faza județeană a Olimpiadei de Istorie și Societate în dimensiune virtuală
-participări la Olimpiada Județeană de informatică

Franceză: 
-mențiune specială de la Ministerul Educației la concursul național de franceză: „Adolescent et la Francophonie" 

Publicație: 
-experiment (Bobina Tesla) premiat de Universitatea Politehnica București în cadrul Concursului Science4You, experiment mai apoi publicat în revista și ziarul Science4You

 

 

Galerie foto


Vizualizări: 6,103

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste