(închide)

Elevi și profesori din Franța, Grecia, Giurgiu și Țicleni, parteneri într-un minunat proiect Erasmus+

 

În perioada 3-7 cotombrie 2022, la Școala Gimnazială Nr. 1 Țicleni s-a desfășurat una dintre mobilitățile elevilor  și profesorilor din cadrul proiectului Erasmus+ «Jardin pédagogique/gaspillage alimentaire», Proiect de parteneriat strategic în domeniul educație şcolară - Proiect de schimb interşcolar KA229. Instituțiile de învățământ din cadrul parteneriatului sunt: Lycee Professionnel et Technologique „Les rosiers”, din Lisieux, Franța (școala coordonatoare), Școala Gimnazială Nr. 1 Țicleni din județul Gorj, România, 2o Gymnasio Alexandroupolis din Alexandroupolis, Grecia și Școala Gimnazială „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Giurgiu. La activitățile de la Țicleni au participat atât elevi, cât și profesori din unitățile școlare partenere în proiect.

Programul mobilității a prevăzut activități diverse precum: vizitarea școlii și liceului din Țicleni; activități cultural-artistice; vizitarea Mănăstirilor Polovragi și Tismana, Peștera Muierilor de la Baia de Fier, a Pădurii Colorate din Poienari, a Căsuței Răsturnate, Casa Memorială „Constantin Brâncuși”, operele marelui sculptor amplasate în municipiul Târgu-Jiu; vizită la Horezu, centru de olărit; Muzeul Județean Gorj; un program artistic susținut de elevii care participă la cursurile organizate la Casa de Cultură Țicleni; desfășurarea de jocuri de cunoaștere și socializare, prezentarea unei rețete tradiționale, turul orașului Țicleni, dar și plimbare prin municipiul Târgu-Jiu, cină românească; o seară europeană oferită partenerilor din proiect; evaluarea impactului activităților asupra participanților etc.

 

Tradiții și roadele binecuvântate ale toamnei, în curtea Bisericii din Parohia Țicleni

În ultima zi a mobilității desfășurate la Țicleni, gazdele au adus elevii și profesorii în Parcul Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, acolo unde au putut admira o expoziție de obiecte tradiționale vechi, folosite de țăranii din zonă în gospodărie, prosoape și fețe de masă cusute de gospodinele din Țicleni, diverse țesături etc. De asemenea, a fost organizată o expoziție cu tema „Grădina pedagogică”. Roadele toamnei, de la legume, fructe, cereale, flori au fost expuse într-un décor de poveste în curtea lăcașului de cult. Coșulețe împletite (din nuiele) pline cu mere, nuci, sfeclă, castraveți, dovleci, ridichi, gutui, struguri de diverse sortimente, varză, ardei, ceapă etc-au oferit „un spectacol” vizual minunat. Oaspeții au fost plăcut impresionați de ce au putut vedea la biserica parohială din Parohia Țicleni și de ospitalitatea preotului paroh Dragomir Țicleanu. Elevii și profesorii din Franța, Grecia și Giurgiu au putut afla lucruri interesante despre lăcașul de cult, istoria Țicleniului, dar și despre tradiții și obiceiuri românești legate de gastronomie, sărbători, muzică și dans, toate specifice zonei Gorjului. La ora prânzului, oaspeții au servit masa în curtea bisericii, sub razele soarelui de octombrie, într-o atmosferă plină de veselie, ca la un adevărat festival al toamnei binecuvântate cu roade bogate. Zacuscă, magiun (gem de prune), diverse salate din crudități (legume), fasole bătută (fasole frecată) cu ceapă călită și bulion, tradiționalele sarmale, cozonac, turtă și pâine coapte în cuptoarele gospodinelor din Țicleni, toate aceste bucate le-au încântat papilele gustative celor prezenți la mobilitate. „A patra zi de proiect ne-a adus noi activități: prezentarea unui spectacol realizat de cursanții Casei de Cultură Țicleni, desfășurat la Casa de Cultură din localitate, degustarea unor preparate tradiționale din bucătăria românească pregătite cu măiestrie de către ospitalierele noastre gazde, într-o locație încărcată de istorie și de tradiții, Biserica din Țicleni. Alese mulțumiri domnului preot Țicleanu, colegilor parteneri de proiect, pentru modul în care ne-au primit”, a spus profesorul Carmen Părpălea de la Giurgiu.

Ca și la mobilitățile care au avut loc la Giurgiu, și la Țicleni copiii au legat prietenii, iar profesorii au pus bazele unui parteneriat durabil. „A fost o săptămână plină, am desfășurat mai multe activități și am putut vizita parte din județul Gorj, spre a le arăta oaspeților frumusețile acestor meleaguri. În cadrul acestui proiect Erasmus, atât elevii, cât și profesorii au legat prietenii sincere. Este un lucru admirabil faptul că, petrecând timp împreună, elevii s-au legat sufletește unii de alții, au ținut legătura prin intermediul internetului cât nu au fost fizic împreună, între mobilități și promit că vor ține vie prietenia care s-a format. Le mulțumesc tuturor elevilor și cadrelor didactice, dar și părinților, pentru implicare și ajutor! Au fost zile minunate!”, a spus profesorul Aritina Dungă, referentul proiectului din partea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Țicleni.

Galerie foto

























Vizualizări: 678

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste