Festivalul de colinde „Crăciunul tradiție și modernitate” de la Motru-zeci de tineri duc tradiția mai departe!

 

Festivalul de colinde ,,Crăciunul tradiție și modernitate” – decembrie 2019 a ajuns deja la cea de-a X-a ediție, una mai frumoasă decât alta, de fiecare dată cu un numar mare de participanți, dar și cu premii pe măsură. Datina colindatului la poporul român este străveche și colindele sunt de o frumusețe inegalabilă, de o gingășie aparte și de un deosebit har poetic. Toate acestea au împlinit atmosfera de miercuri seara de la Motru. Festivalul s-a desfăşurat la „Salonul Oglizilor” din Complexul Ghiocela.

Au existat două secțiuni: Colind tradițional - pentru soliști și grupuri vocale și Obiceiuri de de iarnă. Au participat tineri din Motru și din localitățile de pe Valea Motrului. A fost o seară minunată, plină de emoţii, zâmbete, voie bună, o seară cu inimi tremurânde și voci cristaline de copii în frumoase și prețioase costume tradiţionale, o seară în care cei prezenți: concurenți, părinți, profesori îndrumători, elevi, invitați speciali, toți au simțit laolaltă nemărginirea și bucuria colindelor.

Evenimentul a fost deschis de micuţele crăciunițe ale trupei de dans instruite de către prof. Melania Pop. În afara concursului, atmosfera a fost întreținută de către grupul vocal ,,Prieteni pe portativ” îndrumat de către prof. Nicoleta Katalina Pauliș și Gabriel Dorian Pauliș.

Atmosfera de sărbătoare a fost completată de muzica Ansamblului „Brâuleţul” condus de domnul Gheorghe Feraru, iar Petronela Bîrsilă, Denisa Ungureanu, ambele câștigătoare ale unor ediții precedente ale festivalului, alături de prof. Gheorghe Ștefan de la Școala Populară de Artă Tg Jiu și de Nicolae Bălan, referent al Casei de Cultură Motru au întreținut ambianța concursului până când juriul a deliberat.

Juriul acestei ediţii a fost compus din: prof. Ilie Cetean de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” Tg Jiu – președinte al juriului, prof. Gheorghe Ștefan - Școala Populară de Artă Tg Jiu, Gigel Jianu - primarul municipiului Motru; poetul Nicolae Dragoş, cetăţean de onoare al municipiului Motru; Ana Ionele – redactor șef al revistei de cultură Ad Mutrium, conf. univ. dr. Mircea Tutunaru, Dan Zglobiu – preot paroh Catedrala Ortodoxă Motru, Breană Marius – preot Catedrala Ortodoxă Motru şi Daniel Popescu, director al Casei de Cultură Motru.

Nu a fost ușoară misiunea juriului. Cu atenție au urmărit acuratețea pieselor aduse în concurs, prezența scenică, frumusețea portului tradițional și nu în ultimul rând vocea și calitățile interpretative ale fiecăruia. Toți tinerii participanți la festival au primit din partea organizatorilor daruri, iar câștigătorilor li s-au înmânat diplome și premii în bani. 

Marele premiu al festivalului a ajuns la Hîrșovescu Cosmina.

Secțiunea Colind tradițional:

Premiul I – Ivan Andrei Marian;

Premiul al  II-lea – Grupul vocal Armonia;

Premiul al III-lea – Grupul vocal Lăstăreii Motrului;

Mențiune – Grup vocal Oltenașii din Glogova;

Mențiune – Curelea Maria Francesca;

Mențiune – Mihart Emilia Claudia;

Mențiune – Șipoteanu Andra-Maria;

Secțiunea Obiceiuri de iarnă:

Premiul I – Grupul vocal Colindătorii de la Văgiulești;

Premiul al  II-lea – Grupul vocal Ceterașii;

Premiul al III-lea – Grupul Vocal Steluțele de Crăciun;

Mențiune – Grupul vocal Stelarii;

Premii speciale: Moacă Claudia Maria, Răduică Andra- Maria;

Ca în fiecare an, preotul paroh Zglobiu Dan împreună cu preotul Breană Marius de la Catedrala Ortodoxă Motru  au adus bucuria în sufletul unor concurenți, venind cu două premii: Premiul special acordat de Parohia Motru II – Grupului Speranța al Centrelor de Plasament Motru și Premiul special acordat concurentei Bădălan Adina Daniela;

Felicitări tuturor, premianților, profesorilor îndrumători, părinților, participanților și organizatorilor! Mulțumiri tuturor acelor oameni deosebiţi şi-au dat concursul pentru bunul mers al evenimentului.

Galerie foto





Vizualizări: 799

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste