Florin Berculescu, în echipa Verzilor pentru Consiliul Județean: „Gorjul nu este al vreunui partid politic. Gorjul e al fiecăruia dintre noi!”

 

Cunoscut în Gorj și nu numai pentru activitatea sa cultural-artistică, profesorul Florin Berculescu a decis să se alăture echipei lui Sorin Ghimiși, candidatul Partidului Verde la președinția Consiliului Județean Gorj. Pe omul de cultură Florin Berculescu îl veți regăsi pe lista de candidați la postul de consilier județean. Nu a mai făcut niciodată până acum politică, dar a decis că se afla exact în momentul în care trebuia să facă asta. „Avem dreptul la verde, la aer curat, la un orizont rapid de așteptări, fructificat pentru copiii noștri, pentru noi toți. Verde, pentru că aici am avut propunerea de adeziune din partea unor oameni care –unii-au avut curaj să se rupă de un partid în care aveau toate posibilitățile de a prinde funcții și au ales o nouă cale-, alții fără să fi făcut politica înainte, ca și mine, care sunt oameni onești, unii, artiști ca și mine. Am găsit aici un președinte, Adrian Tudor care a fost mereu împreună cu artiștii gorjeni și a întins o mână eficientă solicitărilor noastre. Cred că Europa și lumea, în general, nu pot fi decât VERZI, dat fiind gradul de poluare, lipsa procesării gunoaielor”, a spus candidatul Florin Berculescu, pentru Pagina Olteniei. Vă invităm să lecturați un interviu pe teme complexe-viață, artă, vocație, probleme ale societății, politică și mai ales despre soluții- cu răspunsuri sincere din care fiecare putem trage foloase!

Reporter: Sunteți profesor și artist, un om care, prin activitatea sa, a adus plus valoare în Gorj. Ați studiat și în străinătate, dar ați ales să reveniți acasă, la Târgu-Jiu. De ce?

Florin Berculescu: Alegerea mea e legată de mai multe motive. Încerc să fiu un om credincios. Toată viața am mulțumit lui Dumnezeu și pentru bine și pentru rău. Pe soția mea am cunoscut-o rugându-mă să îmi dea Bunul ce crede că e mai bine pentru mine. În Franța, unde am fost plecat, cred că în primul rând mi-a lipsit sentimentul de ,,acasă”, bisericile cu ușile mici, joase, unde nu poți intra decât aplecându-te, smerindu-te întru tine pentru a te înălța întru Hristos. Dorul, crucile, lingura de lemn și acea privire arsă de soare a țăranului luptat cu vremile și cu necazurile mi-au lipsit. A fost și o conjunctură nefavorabilă, în sensul în care am obținut cu punctaj mare, accesul în conservatorul din Marsilia și la pian –secția solistică și la compoziție, la nivelul superior, dar nu eram nici în NATO și nici în UE și am întâmpinat dificultăți în prelungirea vizei. Mă căsătorisem recent astfel încât am considerat că e mai bine să revin în țară. Părinții au investit foarte mult în educația mea muzicală, astfel încât nu am putut da curs unor oportunități de a rămâne în București, ele existând la un moment dat așa încât am ales și cu inima, dar și pragmatic. Omul sfințește locul, iar acest loc numit Târgu-Jiu mi-a întors înmiit energie și inspirație pentru alegerea mea de atunci, eu crescând enorm ca muzician aici și manifestându-mă mereu în largul meu în fața publicului gorjean, dar și din țară.

Reporter: Spuneați într-un interviu că a fi artist este o chestiune de misiune, har și vocație și despre calea pe care o urmează artistul. Cum a fost pentru Dumneavoastră?

Florin Berculescu: A fost și este acel ceva pentru care merită orice sacrificiu, orice efort. O cale grea, dar minunată. Gândiți-vă că, în curând, cu ajutorul lui Dumnezeu, împlinesc 50 de ani de studiu la pian și peste 40 de ani de scenă… Am fost un copil cu un auz excepțional, lucru care mi-a folosit enorm. Totodată am avut nevoie ca muzician complet, de matematică, unde am fost olimpic, de limba și literatura română, atât de necesară pentru stimularea imaginației, a metalimbajului asociat, scriind la un moment dat peste 100 de poezii. M-a pasionat și mă pasionează istoria, necesară pentru a fi un om al cetății… Nu poți fi pianist de valoare dacă nu ești muzician, adică dacă nu stăpânești disciplinele muzicale complementare actului interpretativ. Nu poți performa ca muzician dacă demersul tău nu este unul cultural, literar, în general și, dacă nu posezi o logică pornind de la matematica și sintaxa literară, ambele atât de necesare. Iată cu adevărat, anvelopa culturală necesară pentru a fi un bun pianist. Apoi e nevoie de educație sportivă, de un corp menit să reziste efortului din scenă, fizic și psihic. Și, am lăsat la urmă un lucru de importanță maximă. Credința și educația personală. Pentru că interpretarea e oglinda ta. Nu poți cânta decât așa cum ești în realitate. Muzicianul interpret e cel mai expus din acest punct de vedere. Nu am întâlnit muzicieni de valoare, artiști, actori decât cu un bun simț ieșit din comun și cu o modestie pe măsură. Repet, trebuie să renunți la tine pentru a te umple de Hristos.

 „Consider că astăzi calitățile și defectele sunt totuna”

Reporter: Cum este omul Florin Berculescu? Ce calități și defecte are?

Florin Berculescu: Consider că astăzi calitățile și defectele sunt totuna. Adică, mulți consideră că e normal să te pui în valoare într-un CV, să îți scoți meritele în față. Asta trece drept calitate. Creștinește vorbind, e lipsă de smerenie deci, un defect. Modestia afișată trece drept prostie sau slăbiciune. Răbdarea, la fel. Drept lipsă de reacție sau de promptitudine. Dacă nu replici ca un golan, în forță, cu amenințări, injurii, în parlament sau în societatea civilă, trece drept slăbiciune. Nu mai e vremea retoricii, a eleganței discursului de orice fel. Toate acestea mă preocupă și trec prin mine, mă refer la preocuparea de modestie, răbdare, smerenie, lucruri care, uneori se bat cap în cap cu acea ,,nebunie”, impetuozitate, strigăt și depășire de limite, atât de necesare unui artist… E o prăpastie și TREBUIE să fie. 

Reporter: În ce proiecte importante ați fost implicat de-a lungul anilor?

Florin Berculescu: Mă voi referi la proiectele culturale. Cel mai vechi este cel legat de reînființarea orchestrei de cameră ,,Lyra Gorjului”. Eu am început să activez în această orchestră, inițial în recitaluri de muzică și poezie, cu muzicieni precum violoncelistul Mircea Suchici, actori –Marian Negrescu, Ion Alexandrescu, Gabriela Baciu, Iozefina Stoia, Ilie Gheorghe-ultimii trei, actori ai teatrului din Craiova. Elev fiind și apoi student, am susținut programe în compania actorilor Valeria Seciu și Ovidiu Iuliu Moldovan. Asta se întâmpla pe undeva în anii ’87-’91. Tot atunci, au urmat recitaluri în compania poeților cenaclului Columna-Ion Popescu, Spiridon Popescu și mulți alții la fel de dragi mie. Un alt proiect drag este legat de colaborarea cu Teatrul Dramatic ,,Elvira Godeanu”, din 2010, unde am dezvoltat trei direcții. Prima, legată de recitaluri personale-au fost seri întregi Beethoven, Schubert, Schumann, Chopin, Satie. Alta, legată de recitaluri de muzică și poezie în compania actorilor teatrului, iar alta, de muzică de cameră. Ultimul proiect e legat de continuarea colaborarii cu orchestra de cameră ,,Lyra Gorjului”, de această dată în calitate de solist și dirijor, din anul 2000. În cadrul acestei orchestre am avut invitați de prestigiu, din țară și din străinătate. Aș aminti recitalul în compania naistului Gheorghe Zamfir, microrecitalul în compania actorului Florin Piersic. De 5 ani sunt președintele juriului concursului judetean ,,Corala Gorjeană”, o dorință a mea fiind continuarea activității corurilor de orice fel în școli generale și licee, colegii, cântarea vocală fiind o caracteristică organică a noastră, a românilor. Un alt proiect căruia îi dau curs cu plăcere de 4 ani, este invitația de a face parte din juriul concursului internațional de pian de la Sremska Mitrovica, din Serbia și organizator și membru al juriului concursului internațional ,,Orpheus”, de care sunt mândru, deoarece este concursul nostru, al gorjenilor, al liceului de arte ,,Constantin Brăiloiu”, al cărui reprezentant, cu modestie și cu onoare, sunt și eu împreună cu toți colegii mei.

 

 „Suntem în ceasul al doisprezecelea și nu mai avem timp. Chiar trebuie să TRECEM PE VERDE!”

 Reporter: Nu ați mai făcut politică. Care au fost motivele pentru care ați decis să faceți acest pas? De ce Partidul Verde?

Florin Berculescu: Nu am mai făcut politică, într-adevăr. Am fost și sunt, în schimb, destul de vizibil comentator pe rețelele de socializare. Sunt mai multe motive. Nu am fost niciodată membrul vreunui partid politic. Bunicii mei din partea mamei și mama au fost simpatizanți ai PNL. Tata a fost membru PCR. Am cunoscut astfel și valori ale politicii liberale, dar și cele de stînga. Avem, în continuare, lucruri nerezolvate cu trecutul. Mă refer aici la înfierarea comunismului DOAR din vârful buzelor, formal, de Traian Băsescu și înfierarea fără discernământ a perioadei interbelice și a celei care a traversat cel de-al doilea război mondial. Sunt personalități cărora li se interzice dreptul la memoria colectivă, care doar au semnat adeziuni, dar au fost oameni de cultură uriași, savanți și care nu merită acest tratament, timp în care urmașii celor care i-au chinuit pe aceștia în pușcării, sunt în funcții de conducere și azi. Nu se poate să pui la putere imediat după 1990, ca președinte al Camerei Deputaților și al Senatului, pe Dan Marțian și pe  Alexandru Bîrlădeanu, doi bolșevici înrăiți!!! Nu se poate să pui ministru al apărării, tot atunci, pe KGB-istul Nicolae Militaru!!! De sub cupola comunistului din umbra lui Ceaușescu, Ion Iliescu, au ieșit ambele direcții care au ruinat România în ultimii 30 de ani: PSD-Năstase, Dragnea, Ponta și, la egalitate, un PNL doar cu numele, în fapt, un PDL-FSN al lui Petre Roman, Băsescu, Videanu, Berceanu, Blaga, Udrea!!! Spunea Corneliu Coposu, pentru care am o prețuire deosebită că, ar fi culmea ca după 30 de ani, să constatăm că ne va conduce de la stânga la dreapta eșichierului politic FSN!!! Trist și adevărat. Am ratat câteva momente importante ca țară: Primirea Regelui Mihai în 1990, adoptarea Punctului 8 de la Timișoara, neînregistrarea FSN ca partid politic, privatizarea Mebo-o nenorocire pentru români și nu în ultimul rând, infiltrarea securității în toate partidele politice de unde au păpușat tot, culminând cu dosare politice la comandă, în ultimii 15 ani. Dacă mai adăugăm interesele oligarhice, criminalitatea organizată și imposibil de destructurat-motivele sunt lesne de intuit-, răpiri gen cazul Caracal, mafia pădurilor, campanii politice murdare, în urma cărora se înghesuie beneficiarii, avem un areal complet asupra situației în care ne aflăm. Am decis să fac acest pas pentru a da o replică la tot ceea ce am trăit nociv ca român, până acum, din respect pentru natură. Avem dreptul la verde, la aer curat, la un orizont rapid de așteptări, fructificat pentru copiii noștri, pentru noi toți. Verde, pentru că aici am avut propunerea de adeziune din partea unor oameni care –unii-au avut curaj să se rupă de un partid în care aveau toate posibilitățile de a prinde funcții și au ales o nouă cale-, alții fără să fi făcut politica înainte, ca și mine, care sunt oameni onești, unii, artiști ca și mine. Am găsit aici un președinte, Adrian Tudor care a fost mereu împreună cu artiștii gorjeni și a întins o mână eficientă solicitărilor noastre. Cred că Europa și lumea, în general, nu pot fi decât VERZI, dat fiind gradul de poluare, lipsa procesării gunoaielor. Reciclarea, recondiționarea pot fi niște atuuri în viitor, chiar dacă unii mă pot acuza de sloganuri ceaușiste. Gândiți-vă că deja consumăm ca planetă mai mult decât avem. Ce facem pentru asta? Suntem în ceasul al doisprezecelea și nu mai avem timp. Chiar trebuie să TRECEM PE VERDE!

Reporter: Ce vă recomandă pentru funcția de consilier județean? Care sunt atuurile Dumneavoastră?

Florin Berculescu: Sunt provocat să vorbesc despre atuuri cu toate că nu îmi place acest lucru și v-am explicat de ce. În primul rând, mă recomandă –cred- activitatea mea artistică, culturală. În al doilea rând, nu vă promit nimic. Sunt scârbit de promisiunile tuturor înainte de alegeri și, ca formațiune câștigătoare, de scuzele de la sfârșit de mandate și de greaua moștenire. Mă voi baza pe răbdare, lucru în echipă, dialog politic și echilibru. Aș mai viza ceva: un pact politic legat de proiectele de interes vital pentru comunitate. Aici trebuie ajuns pentru că nu e important din partea cărei formațiuni vine o propunere de proiect. Dacă el este util comunității, trebuie adoptat și, mai ales, continuat chiar dacă termenul de finalizare e mai lung decât mandatul și formațiunea câștigătoare a trecut în opoziție între timp. Singura problemă pe care o intuiesc aici, e legată de posibila –repet, posibila-finanțare a campaniei politice a unora sau a altora, finanțare care nu e la vedere și care trebuie scoasă, recuperată după aceea din lobby și din acordarea execuției unor anumite proiecte care trebuie ,,să treacă”. Sper să nu se întâmple așa. Nu sunt un naiv, dar nici un pesimist. Totodată mă bucură aderarea la multe partide politice, altele decât al nostru, a multor tineri, oameni de bun simț, pe care îi știu, îi prețuiesc și le transmit pe această cale salutul meu! E o opțiune de schimbare a partidelor ,,uzate” din interior. Eu am ales un partid relativ nou, neuzat politic, cu resurse și perspective extraordinare! Sper și cred că nu voi fi dezamăgit!

Reporter: Din postura de candidat pentru postul de consilier județean, ce proiecte propuneți? Ce trebuie făcut în Gorj?

Florin Berculescu: Mă voi limita aici doar la domeniul meu, cel cultural. Cel mai interesant proiect mi se pare cel legat de interconectare culturală și nu numai. Aș dori identificarea tuturor sau a cât mai multor obiective culturale și turistice care, multe din ele zac neștiute în colbul satelor gorjenești. Identificarea și restaurarea-de exemplu, a unei fântâni vechi, a unei troițe, cule-, marcarea traseelor și/sau a drumurilor de acces. Apoi, doresc integrarea spre valorificarea turistică și culturală a acestora prin intermediul agențiilor de turism posibil partenere, a resursei de cazare din zonă-se știe cât s-a investit în pensiuni cu fonduri europene și în Gorj-. Acest demers permite cunoașterea Gorjului, ieșirea lui în lume, de acasă, înseamnă locuri de muncă, înseamnă ecologizarea terenului pentru că nu poți invita oaspeți în casă cu gunoiul la ușă. Coroborat cu aceasta aș dori menținerea și activarea unor târguri, festivaluri cu accent local, în primul rând pentru a evita acest copy-paste care are loc în ultima vreme. La toate târgurile se văd aceleași chipuri, aceiași producători. Sigur că asta nu împiedică și dimensiunea națională a unor târguri, dar fără distrugerea sau anihilarea specificului unei zone anume, de la care trebuie pornit, în orice caz. Trebuie valorificat patrimoniul cultural al județului! Alt proiect e cel legat de Orchestra Lyra Gorjului și de construcția sălii de concerte din perimetrul Liceului de Arte ,,Constantin Brăiloiu”, proiect regăsit și pe agenda colegilor mei de la Consiliul Local. Alt proiect e legat de refacerea Casei Tineretului împreună cu hotelul din același spațiu, atribuită Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, fapt ce ar permite cazarea colaboratorilor orchestrei „Lyra Gorjului” și îi îmbunătățește vital și considerabil evoluția profesionistă. Continuarea proiectului legat de axa Brâncuși și punerea în valoare a uriașei moșteniri lăsate nouă de acest geniu! Construirea unui bazin de înot închis sau finalizarea unui proiect care există deja în legătură cu acest subiect. Asigurarea unei bune desfășurări și susținerea sportului individual și de echipă-Baschet, Handbal, Fotbal. Trebuie atrași tinerii să se legitimize în cât mai multe sporturi, acest lucru fiind vital pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri și, de ce nu, pentru obținerea de performanță sportivă individuală și/sau colectivă. Îmbunătățirea pârtiilor de schi de la Rânca.

Cu caracter general, în ceea ce mă privește, și concret, vă asigur, de colegii mei, mi se par vitale ecologizarea județului, reciclarea, gropi ecologice moderne, înlocuirea unei părți din energia fosilă cu panouri solare, sisteme eoliene sau alte măsuri alternative la poluare. Ca o consecință ar fi preocuparea legată de locuri de muncă în zonele miniere, deschiderea lor și spre alte orientări economice alternative.

 „Calitatea de OM trebuie să fie permanentă. Doar așa, prin respect reciproc, deschidere și adoptarea unor proiecte de interes comunitar, vom reuși!”

Reporter: Fiind profesor de atâția ani, cunoașteți realitatea sistemului și implicit problemele. Ce poate și ce trebuie schimbat în Gorj din acest punct de vedere?

Florin Berculescu: Primul aspect separator este legat de schimbarea a zeci de miniștri ai educației în ultimii 30 de ani și legi ale educației, la fel. Toate partidele se bat cu pumnul în piept că educația e prioritate națională. Cum poate fi așa când mereu a fost atribuit educației, prin lege, 6% din PIB și nu s-a respectat niciodată asta? Spuneți-mi, vă rog, vreo guvernare din ultimii 30 de ani care a respectat legea acordând educației acest procent! Cred că trebuie schimbată cutuma de numire-neoficial, ce e drept-a managerului pe criterii politice, de adeziune. Totodată cred în echidistanța managerului față de corpul profesoral. Aici se impune un raport de coordonare între manager și consiliul de administrație, ambele cu drept de veto. În acest sens, managerul nu e obligatoriu să fie profesor, în schimb, e necesar și suficient să fie absolvent de management educațional, la fel și în cultură, management cultural. Cum se ameliorează posibile derapaje? Prin alegerea în consiliul administrativ, pe fiecare secție, indiferent de numărul componenților secției respective, a minim un reprezentant de valoare, cu experiență. Restul componenței, părinți, elevi, reprezentanți ai CL, sindicat e în regulă. O altă problemă e a unor profesori cu gradul didactic 1, slab pregătiți și de care nu reusești să scapi ca manager și colectiv decât la pensie. Ar trebui flexibilizarea desfacerii contractului de muncă și aici mă refer la oricine, indiferent de gradul didactic, dacă nu performează. Un punct vulnerabil e legat de presiunea ocupării posturilor de suplinitor de către pensionari în dauna tinerilor. Cred că tinerii ar trebui să fie prioritari, iar acolo unde e cazul, justificat, să ne bazam și pe experiența și valoarea unor pensionari dar, ca excepție. O altă vulnerabilitate e legată de presiunea notelor și mediilor mari, în baza cărora se intră, cu un procent variabil din medie, la facultate, pe cale de consecință, există, punctual, presiune pe preuniversitar de a acorda medii cât mai mari, uneori ajungându-se și la practici la limita moralității, de condiționare a mediei de pregătirea particulară la acel profesor, practică întâlnită, în general, în colegiile mari. Cred că este mai normal să selecteze centrul universitar viitorii studenți cu care vor lucra și nu să creadă pe cuvânt unitatea preuniversitară, în acest caz existând diferențe de acordare a aceleiași medii în condiții diferite (lipsa de concurență a unei unități periferice comparativ cu una centrală, neputând compara o medie de 8-să spunem-de la o unitate de la țară cu aceeași medie de la o unitate școlara din centrul unui municipiu. Un alt aspect este legat de desconsiderarea cadrului didactic de către guvernanți, din 1990 încoace prin salarizare necorespunzătoare, folosirea mijloacelor audio, video personale în multe situații și exemplele pot continua. Se muncește mult în educație și vreau să transmit solidaritatea mea tuturor cadrelor didactice care trudesc și își fac datoria exemplar! Aceștia sunt o majoritate!

Reporter: Cum credeți că poate deveni Gorjul/Târgu-Jiul un centru cultural și turistic? De ce nu s-a putut întâmpla acest lucru în trei decenii?

Florin Berculescu: Gorjul poate deveni cultural și turistic prin tot ceea ce am detaliat anterior. Nu s-a întâmplat acest lucru până acum, cred eu, din lipsa unui fir călăuzitor, a unor orgolii. Totodată, lipsa implicării unor persoane care aveau perspectiva de a așeza lucrurile acolo unde trebuie, și asta a condus la starea în care ne aflăm. Suntem puțini în cultură și ne cunoaștem. E cazul să colaborăm, indiferent de formațiunea politică în care ne aflăm. Ea e conjuncturală. Calitatea de OM trebuie să fie permanentă. Doar așa, prin respect reciproc, deschidere și adoptarea unor proiecte de interes comunitar, vom reuși. Gorjul nu este al vreunui partid politic. Gorjul e al fiecăruia dintre noi!

Reporter: Este momentul ca după aceste alegeri, Gorjul să renască?

Florin Berculescu: Momentul e permanent, e ca un telescaun în mișcare, l-ai ratat, ai pierdut. Trebuie să prindem acest moment din nou, să nu îl ratăm pentru noi și pentru copiii noștri. Mergeți la vot și faceți-o după propria conștiință. Vă asigur de prietenia și de deschiderea mea spre dialog decent! Eu sper să vă fi convins și să votați PARTIDUL VERDE! DOAMNE, AJUTĂ ROMÂNIA ȘI PE ROMÂNI!

Comandat de Partidul Verde

Executat de SC DXM MKDPRESS SRL – portal: www.paginaolteniei.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 21200091

Galerie foto




Vizualizări: 1,653

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste