(închide)

Gorjeanca Ioana Mischie despre filmul său "Voci netăcute": „Este un proiect de suflet!”

 

Documentarul "Voci netăcute" regizat de Ioana Mischie, fiica lui Nicolae Mischie, fost președinte al CJ Gorj, a fost prezentat joi, în premieră, la Cinema Elvire Popesco, în prezenţa realizatorilor şi a membrilor Asociaţiei Anais. "Voci netăcute", cu subtitlul "7 victime ale violenţei domestice rup tăcerea şi le dau voce, pentru prima dată în aproape o sută de ani, personajelor din filmele mute", prezintă poveştile a şapte femei, redate chiar de victime şi ilustrate cu imagini din şapte filme din anii '20. Ioana Mischie a precizat că mesajul principal al proiectului este despre curaj, "despre curajul femeilor de a-şi mărturisi povestea şi curajul oamenilor, în general, de a-şi mărturisi traumele, de a fi vulnerabili, de a fi transparenţi cu privire la propriile lor vieţi şi, totodată, este despre curajul lor de a-i inspira pe alţi oameni să facă asta şi de a depăşi, în cazul nostru, problema violenţei domestice".


Regizorul Ioana Mischie este unul dintre cei mai de valoare artiști vizuali ai Gorjului, o speranță a cinematografiei românești. Tânăra cineastă Ioana Mischie, premiată pentru concepte narative inovatoare şi doctorandă în cadrul U.N.A.T.C. București, a finalizat, in 2018, studiile in cadrul bursei Fulbright în cadrul University of Southern California – School of Cinematic Arts (USC), din Los Angeles. Joi, Ioana Mischie, regizoarea peliculei „Voci netăcute”, a spus, înaintea prezentării filmului, că "miza acestui proiect este nu doar artistic, ci efectiv de a avea un impact social în jurul nostru". "Pentru noi acest proiect, 'Voci tăcute', este fără îndoială unul ultraspecial, dar el reprezintă foarte multe manifeste. Este un manifest educaţional, pe de o parte, şi mi-ar plăcea să invităm femeile din întreaga ţară să asculte poveştile celorlalte femei şi să înveţe din ele. Pe de altă parte, este un manifest cinematografic, întreaga idee a proiectului a început de la a da viaţă filmelor mute. Am folosit pentru acest proiect şapte filme din anii '20, filme care au numeroase secvenţe de violenţă domestică şi care în acea perioadă erau folosite ca entertainment. Întreaga echipă de creaţie a reuşit să aducă împreună aceste filme şi poveştile femeilor din România care într-adevăr au reuşit să depăşească anumite traume", a declarat Ioana Mischie, citată de Agerpres. 

Documentarul "Voci netăcute" face parte din campania Asociaţiei Anais de informare şi conştientizare despre violenţa domestică, având ca scop încurajarea victimelor violenţei domestice să ceară ajutor.

Galerie foto


Vizualizări: 2,398

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste