(închide)

Salata de Bălești, pregătită pentru vânzare! Laurențiu Mălăescu: „Este mult de muncă, dar se merită!”

 

Legumicultorul Laurențiu Mălăescu din comuna Bălești deține șase solarii cu o suprafață totală de 1100 mp, în care muncește cu ajutorul familiei sale și scoate la vânzare salată, ceapă verde, castraveți și roșii, în funcție de sezon. Este mult de muncă în cele șase solarii și bărbatul nu a avut zile libere de foarte mulți ani, însă, spune cu mâna pe inimă, că se merită! „Este foarte mult de muncă. Am avut perioade pline în care noaptea mergeam la locul de muncă unde sunt angajat, iar ziua o petreceam în solarii! Când tragi linie, se merită!”, a spus Laurențiu Mălăescu. 

Peste câteva zile, Laurențiu Mălăescu va aduce în Piața Mare din municipiul Târgu-Jiu primele lădițe cu salată verde abia recoltată din solariile sale. A plantat semințele la începutul lunii decembrie și le-a urmărit evoluția, în câteva zile putând culege primele roade. Laurențiu are 30 de ani, este căsătorit și are o fetiță. Este angajat la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, unde lucrează de patru ani ca paznic. Lucrează în schimburi, așa că sunt perioade când merge noaptea la liceu și ziua stă în solarii. Laurențiu Mălăescu are solariile chiar peste drum de locuința sa și nu regretă că a ales acest drum: „Am pornit cu un solar, pentru uzul familial și acum am șase pe o suprafață de 1100 mp. Aș vrea să mă extind în continuare, vom vedea ce rezolv. Solariile le-am construit eu: am cumpărat tot ce am avut nevoie și am avut un băiat care m-a ajutat cu o unealtă care îndoaie țeava. În rest, totul a fost mâna mea de lucru. Este foarte mult de muncă când vine vorba despre legume, trebuie să am grijă la temperatură, căci frigul de afară poate produce daune și în solarii. Am centrală, fac căldură, am sistem de irigație prin picurare, am investit foarte mult în solarii. Am accesat fonduri europene prin două programe, unul l-am finalizat, în altul mai am de primit patru mii de euro. Am fost nevoit să reinvestesc din banii câștigați, dar și din banii familiei, ca să pot da înainte. Folosesc gunoi de grajd pentru solarii, stropesc plantele când au probleme cu dăunătorii, răsadurile le plantez în pământ special. Ca să ai o producție bună, legume de calitate, trebuie să cumperi semințe de calitate. În iarna anului trecut am cumpărat semințe din Olanda și Italia de 3.500 lei, aceasta fiind prima recoltă”, a spus Laurențiu Mălăescu din comuna Bălești.

Afacerea sa-„Solarii Bălești”- merge foarte bine

În era internetului, Laurențiu a creat o pagină de Facebook pentru a își putea promova online afacerea cu legume. Are foarte mulți urmăritori, mulți dintre ei devenindu-i clienți fideli cu timpul. „Pentru a-mi promova afacerea, administrez pagina de Facebook Solarii Bălești, acolo unde clienții pot afla noutățile. Vând salata și ceapa verde în Piața Mare din Târgu-Jiu. Am o colaborare și cu magazinele Succes din oraș și merge bine. Săptămâna aceasta ies cu salata la piață, până acum am vândut ceapă verde. Doar în piața din Târgu-Jiu vând, la Petroșani nu am mers. Din păcate, sunt mai multe probleme când vine vorba despre prezența adevăraților producători de legume pe piață. Oamenii ar trebui să fie mai atenți ce cumpără, căci am văzut că unii comercianți scriu pe produse că sunt dintr-o anumită comună, când ele sunt din import! (…) Mi-am cumpărat folie termică și folie agril care mă ajută să-mi mențin temperatura în solarii, în așa fel încât plantele nu sunt supuse înghețului. Munca o facem noi, cei din familie. Când scot tulpinile de la roșii, chem pe cineva să ne ajute”, a afirmat agricultorul din Bălești.  

Tânărul și-a pierdut tatăl când avea 15 ani și a fost nevoit să meargă la muncă pentru a își ajuta familia. A învățat să muncească de copil, așa că atunci când s-a ivit ocazia de a face agricultură de performanță nu a stat pe gânduri. Nu știa mai nimic despre cultivarea legumelor, a urmat câteva cursuri pentru a putea accesa fondurile europene, iar restul a învățat cu ajutorul internetului.

Pe Laurențiu și legumele sale îi găsiți în Piața Mare, dar și pe Facebook-Solarii-Balesti

Galerie foto




Vizualizări: 2,093

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste