(închide)

Imagini de poveste din stațiunea Băile Herculane! Sunt din secolul trecut

 

Stațiunea Băile Herculane este situată în partea de sud-vest a României, la 8 km distanța de granița cu județul Mehedinți și face parte din Parcul National Valea Cernei-Domogled. Este una dintre cele mai vechi statiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestata documentar de peste 1850 de ani. Atestarea documentară a statiunii dateaza din anii 153 e.n. În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. 

Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta. În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta - pasionata, îndrăgita, distincta și armonioasa Sissi - scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare. Imaginile din articol sunt vechi de aproape un secol, marea lor majoritate fiind cărți poștale păstrate de o familie din Negomir. 

Astăzi, din păcate, stațiunea este în parte ruină! Hoteluri ce altădată erau „adevărate perle” arhitectonice, sunt părăginite, părăsite. Unele din ele au fost scoase la vânzare pe site-uri de specialitate, spre dezamăgirea multor români care obișnuiau să vină la Herculane pentru a se trata și relaxa. 

Existența neîntreruptă de două milenii a stațiunii Băile Herculane a fost favorizată de eficacitatea miraculoasă a izvoarelor termale, fiind socotite un „dar al zeilor” dar și de pitoreasca așezare a stațiunii într-o vale adăpostită de munți, de o frumusețe aparte.

Românii încă vin la Băile Herculane pentru a își trata diverse afecțiuni. 

Galerie foto








Vizualizări: 1,718

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste