(închide)

Invitație la un eveniment de excepție! Vioara Stradivarius, din nou la Târgu-Jiu

 

Violonistul Alexandru Tomescu va susţine miercuri, 11 august, un concert extraordinar cu vioara Stradivarius în Parcul „Coloanei fără Sfârşit“ din municipiul Târgu-Jiu. Alături de Alexandru Tomescu, pe scenă se va afla pianistul spaniol Josu de Solaun.

Concertul va începe la ora 19.30 și face parte din ediţia a XIV-a a Turneului Internaţional Stradivarius şi prezintă Simfonia a-IX-a – „ODĂ BUCURIEI” – compusă de Ludwig van Beethoven, într-o transcripţie pentru vioară şi pian de Hans Sitt. Evenimentul este organizat de Rotary Club Târgu Jiu și Asociația pentru Democrație Educație Respect împreună cu partenerii: Toyota Craiova, SC Prodcom SRL, Hotel YMY Targu Jiu, Shopping City Târgu Jiu, Protecția. 

„Cu înfrigurare, în ciuda temperaturilor toride de afară şi cu un entuziasm trepidant, aştept cu maximă nerăbdare reîntoarcerea Turneului Internaţional Stradivarius 2021- “ODĂ BUCURIEI”, la Târgu Jiu. Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni îşi asumă întreaga încărcătură emoţională şi muzicală a Simfoniei a IV-a de L.v. Beethoven. Transcripţia încredinţează viorii şi pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenţi, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru solişti, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar şi dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poţi fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanţare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă şi celestă. Până în momentul de faţă, nu există tipărită o variantă completă în limba română a Odei Bucuriei a lui Schiller. Vă mulţumim că iubiţi muzica şi vă aşteptăm la concert cu tot dragul, pentru a sărbători bucuria şi prietenia”, a spus Alexandru Tomescu.

Acum 14 ani, Turneul Stradivarius a pornit de la o idee și trebuia să se întâmple măcar o singură dată: Vioara Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, trebuia să ajungă la cât mai mulți spectatori, adevărații proprietari ai instrumentului, declara Violonistul Alexandru Tomescu. Astăzi, acest proiect este un adevărat experiment cultural, care continuă, an de an și spune poveștile muzicii clasice, adevărate, pentru că avem încredere în puterea lor de a sprijini comunitatea să înțeleagă, să empatizeze, să descopere muzica și să participe. Credem că Turneul Stradivarius a strâns astăzi o colecție a celor mai frumoase și inspirate muzici ale secolelor, o serie de povești pe care le găsești rar și pe care le iubești toată viața.

Programul “ODĂ Bucuriei" (1785) are durata de 75 min și este renumită și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului și istoricului german, Friedrich Schiller și este una dintre cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven. Mai este renumită și pentru că această simfonie este actualul imn oficial al Uniunii Europene, având premiera în 1827. Așa cum spunea și Sergiu Celibidache: “Beethoven, fiind surd atunci când a scris simfonia, a avut nevoie de o putere mare de spiritualizare pentru a fi sigur de frumusețea simfoniei lui.“

Simfonia este formată din patru părți:                                                                                                     Allegro Ma Non Troppo                                                                                                              Scherzo                                                                                                                                         Adagio Molto e Cantabile                                                                                                                           Finale -cor interpretând Oda bucuriei

“ODA BUCURIEI” – versuri de Friedrich Schiller

“Slava ție stea curată                                                     

Voie bună pe Pamânt                                         Cine a avut norocul

Astăzi te simțim aproape                                                 De prieten bun să dea

Sol din rai cu Soare sfânt                                   Cine știe ce-i iubirea

Vraja ta aduce iară                                           Langă noi cântând să stea

Pe popor langa popor                                        Fericit un suflet drag

Toți pe lume, frați noi suntem                             Te poate face pe Pământ

Unde vii ușor în zbor.                                        Cine n-a simțit iubirea
                         Plece dintre noi plângând."

Turneul Internațional Stradivarius 2021 este dedicat și în acest an unei cauze de interes public- se lansează Bursa “ADRIAN TOMESCU” (reputat pianist, tatăl violonistului Alexandru Tomescu) și va fi acordată unui tânăr muzician activ al Fundației Culturale “REMEMBER ENESCU”, în urma deciziei unui juriu. „Întreaga echipă a Turneului Internațional Stradivarius 2021 are în vedere schimbările și adaptarea la noile condiții de Pandemie, facem un efort comun care să dea încredere și siguranță, toate planurile noastre sunt în concordanță cu restricțiile impuse de autorități și invităm spectatorii să respecte toate regulile impuse pentru a fi cu toții protejați și sănătoși.  Dorim să mulțumim în mod special Partenerilor, Sponsorilor și susținătorilor proiectului TURNEULUI INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS 2021, care prin susținerea lor financiară și emoțională, au contribuit extraordinar la crearea unei comunități importante și extinse, putând astfel să organizăm, și în acest an, un concert într-un loc important pentru Gorj și România: Parcul Coloanei fără Sfârșit”, au transmis reprezentanții Rotary Club Târgu Jiu. 

Vizualizări: 961

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste