(închide)

Lăcașurile de cult din satele Frâncești, Peștișani, Gureni și Hobița au fost deschise publicului, simultan!

 

Bisericile de lemn din Peștișani au fost deschise simultan pentru public, astăzi, 04.12.2022.  Mai mulți turiști au trecut azi pragul bisericilor de lemn din comuna Peștișani. Toate cele 4 lăcașuri de cult din satele Frâncești, Peștișani, Gureni și Hobița au fost deschise simultan, pentru prima dată, pentru public între orele 11:00 și 13:00.
Inițiativa deschiderii bisericuțelor de lemn vine după ce acestea au fost incluse în Ruta Națională a Bisericilor de Lemn din România cât și în Ruta Transnațională a Bisericilor de Lemn din România și Republica Moldova, rute promovate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din România. La biserica din Hobița, cea care îl are între ctitori și pe bunicul lui Constantin Brâncuși, turiștii au putut vedea inclusiv un bol cu pămând de la mormântul din Paris al marelui sculptor, bol ajuns aici prin grija Ligii Culturale Dr. Nicolae Hasnaș (președinte de onoare Nicolaae Mischie, președinte executiv Ion Cepoi), la inițiativa brâncușologului Dumitru Daba și prin truda artistului plastic Mihai Țopescu.
Tot la Hobița, în cimitirul unde se află bisericuța de lemn, veți putea vedea și mormintele membrilor familiei marelui sculptor Constantin Brâncuși. Ioana Blendea-strănepoată 1932-2018, Grigore Brâncuși-frate 1873-1933, Ana Brâncuși soția lui Grigore-1880-1940. Numele părinților sculptorului, Nicolae Radu Brâncuși și Maria apar și ele dar fără a fi menționate data nașterii/morții acestora.
Următoarea dată când cele 4 bisericuțe vor fi deschise pentru public este 18 decembrie 2022.
Bilete online gratuite pot fi descărcate de pe site-ul agenției Romanian Adventures. 
https://www.romanian-adventures.ro/.../bilet-ruta...
Program de vizitare-de 2 ori pe lună.

 „A fost pentru prima dată când acestea au  putut fi vizitate de public, fiind, astfel, inaugurată Ruta Bisericilor de Lemn din comuna Peștișani. Cele 4 bisericuțe din satele Frâncești, Peștișani, Hobița și Gureni au fost incluse în Ruta Națională a Bisericilor de Lemn din România promovată de către Ministrul Turismului. Bisericuțele de lemn, toate clasificate monument istoric de categorie B, pot fi vizitate gratuit. Biletul de vizitare se poate descărca direct în telefonul mobil de pe site-ul agenției partenere Romanian Adventures”, transmit autoritățile din Peștișani. 

Galerie fotoVizualizări: 669

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste