Peştera Topolniţa, una dintre cele mai frumoase peşteri din lume

 

 Peştera Topolniţa, aflată în judeţul Mehedinţi, reprezintă o peşteră naturală, locuită parţial de om, cu altitudinea absolută de 434 m; relativă de 84 m. Prezintă cinci deschideri şi are o lungime totală de 20.500 metri, iar au fost descoperite rămășițe umane din Neolitic, informează ghidulmuzeelor.cimec.ro.

Peştera este gigantică, cu o reţea de galerii dispusă pe patru etaje: două fosile, unul subfosil şi altul activ, ca urmare a acţiunii apei din trei pâraie. Prima menţiune a acesteia a fost făcută în 1880 de V. Dumitrescu. În 1898 era interesat de Peştera Topolniţa geologul Gheorghe Murgoci, apoi în 1913, N. Densuşianu şi I. Vintilescu, în 1941, iar în 1961, V. Decu. În timp se vor alătura acestora Marcian Bleahu, I. Povară şi G. Diaconu.

Peştera a fost împărţită de speologi în mai multe sectoare (explorarea este neterminată). Mai important, din punct de vedere arheologic, este sectorul Peştera Femeii, din care se ajunge în Culoarul Liliecilor şi apoi în Culoarul Vetrelor, unde au fost identificate vetre de foc ce datează din neolitic, din epoca dacică şi din cea medievală. Împreună cu acestea se aflau şi materiale ceramice sau piese de metal.

Cercetări arheologice s-au făcut şi în exterior, dezvelind cuptoarele de redus minereul de fier de epocă dacică. La cercetări au mai participat E. Bujor, Vasile Boroneanţ şi alţii, arată sursa citată.

În mai multe locuri în peşteră, a fost identificată şi faună fosilă (Ursus spaeleus).

Peştera Topolniţa este una dintre cele mai frumoase şi mai importante peşteri din lume. Peştera, subordonată administrativ Academiei Române, este protejată şi închisă circuitului turistic. Vizitarea se face controlat. Urmele arheologice descoperite aparţin epocilor: neolitic, Hallstatt, epoca dacică, epoca medievală (ghidulmuzeelor.cimec.ro).

Pe 21 august 2022, la Peștera Topolnița are loc celebra sărbătoare anuală!

Peștera Topolnița este unul dintre cele mai spectaculoase obiective din județul Mehedinți, iar pentru a o pune în valoare, anul acesta, Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți din cadrul Consiliului Județean Mehedinți, a pregătit 4 caiace gonflabile cu care turiștii se pot plimba mâine în zona inundată a peșterii.
„Am avut astăzi o astfel de experiență și mă bucur să vă transmit că merită din plin să profitați de această ocazie! Adrenalină, încântare, peisaj pitoresc, răcoare și aventură, pe toate le puteți experimenta mâine, în Peșteră, între orele 10.00 și 14.00. Veți fi însoțiți de colegii din cadrul Direcției Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți și veți fi echipați corespunzător, astfel încât să nu aveți teamă de eventuale pericole! Sărbătoarea Peșterii Topolnița este un eveniment încărcat de voie bună, tradiție și autenticitate, astfel că tot mâine sunt programate spectacole folclorice, parada portului popular și concursul de țuică de cireșe. Toate acestea sunt programate începând cu ora 11.30”, a transmis președintele CJ Mehedinți.

Galerie foto




Vizualizări: 1,467

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste