(închide)

Stâna „Ștefanu” de pe Transalpina, 19 produse atestate ca tradiționale și montane!

 

Stâna „Ștefanu” de pe Transalpina este  singura din țară care are atestate un număr record de produse tradiționale și montane: două produse tradiționale și 17 produse montane. De a lungul anilor, Stâna Ștefanu a atras zeci de mii de turiști din țară și din străinătate.

Stâna Ștefanu, deținută de familia Băbu din Novaci, se află la limita dintre județele Gorj și Vâlcea, după stațiunea montană Rânca. Băcița Marioara Băbu, proprietara stânii, a declarat că în ciuda prețului la carburanți turiștii vin în creierii munților pentru a servi produsele culinare tradiționale, precum tocanul de oaie sau bulzul ciobănesc, și să se bucure de aerul curat. La Stâna „Ștefanu” de pe Transalpina veți putea gusta  primul produs tradițional atestat la nivelul județului Gorj. Este vorba de tocanul de oaie. „Produsul principal pe care-l oferim este „Tocanul de oaie“, care este vestit, deoarece l-am atestat ca produs tradițional. Mai avem balmoșul, bulzul ciobănesc, care are mare căutare, mămăligă, brânză, clădite ca la bunica, pastramă. Avem atestate ca produse tradiționale Tocanul și Tăiețeii de casă, iar ca produs montan avem 17. Noi le facem pe toate la stână, pentru că nu ne convine să cumpărăm”, a spus Marioara Băbu.

Stâna Ștefanu de pe Transalpina a devenit în ultimii ani cel mai cunoscut loc din zona montană a județelor Gorj și Vâlcea. Aici a fost amenajat și un mic muzeu, care are obiecte vechie și de un secol. Când vine vorba despre bucate, mai puteți încerca: bulz ciobănesc cu cârnați la grătar, mămăligă cu brânză și smântână, tocan din carne de oaie și vită, suc de muguri de brad și soc. Nu ocoliți Stâna Ștefanu, vă veți simți minunat aici!

Galerie foto



Vizualizări: 765

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste