Cozonacii de la Crainici scriu istorie în festival! Tot satul s-a strâns la inedita sărbătoare

 

Unul dintre cele mai importante evenimente ale comunității din Crainici din județul Mehedinți este Festivalul Cozonacilor. Ajuns la cea de-a VI-a ediție, festivalul-concurs marchează debutul verii, dar și hărnicia și priceperea gospodinelor în această vreme, fiind și un bun prilej de a strânge tot satul, chiar și pe cei plecați departe, la sărbătoare.

Luni, de Rusalii, la Crainici am întîlnit oameni frumoși, oameni harnici și iubitori de tradiții, gospodari și gospodine care au îmbrăcat cu drag straiele populare moștenite din bătrâni și au venit la frământat și copt de cozonaci. Festivalul Cozonacilor de la Crainici a fost o reușită, spre marea bucurie a tuturor celor prezenți: organizatori, oficialități locale, invitați de seamă din Mehedinți, Gorj, săteni, tineri și vârstnici, fii ai satului veniți de prin toate colțurile țării, chiar și din Constanța.

                   Ziua de 13 iunie 2022 a fost o splendidă zi de vară, numai bună pentru a umple lunca și dealurile Crainiciului cu minunate arome de cozonaci, plămădiți cu migală și măiestrie în postava de lemn, acoperiți cu șervetul imaculat și lăsați la dospit atât cât prețioasa adunare din fața Muzeului Satului Crainici să se îmbete de arome. Imediat ce aluatul s-a umflat în pene, cât să dea pe alături din postavă, toți cei înscriși în concurs au luat pufoșii dolofani și au dat cu ei în cuptorul din imediata apropiere a muzeului.

                  Micuțul muzeu al satului Crainici a fost deschis pentru toți vizitatorii prezenți la  festival, chiar dacă mulți l-au descoperit intrând să scape de arșița de afară. Muzeul satului Crainici este un loc al tradiției, o punte între trecut și viitor, o călătorie care oferă fiecărui  vizitator o poartă către minunata lume a satului românesc, a locului unde ne regăsim rădăcinile și unde toți avem o poveste. În această poveste mulți dintre noi am revăzut casa părinților sau a bunicilor, patul și măsuța de lemn, icoana din perete, strachinuța de pământ și urciorul de lut, războiul de țesut, furca de tors sau costumul popular nelipsit nici acum din fiecare casă a crăinicenilor. Câte lucruri prețioase am descoperit și eu aici! 

În acest timp, tinerii talentați din Grupul de copii ,,Liliac de la Ponoare”, copiii din Crainici, Dâlma și Bala, Ansamblul ,,Bordeiașul” din Șișești, dar și profesioniștii ,,Centrului Cultural Nichita Stănescu” al Consiliului Județean Mehedinți au fost răspunzători cu zâmbetul, dansul, cântecul și voia bună. De bună seamă că și dna Nina Predescu, chiar dacă a fost numită jurat, a oferit cu generozitate din preaplinul inimii sale o frumoasă suită de melodii dragi.

     Juriul ales a fost pus la grea încercare, aceea de a desemna cozonacii cei mai buni pentru a fi premiați. Ei au trebuit să urmărească întreg ritualul de plămădit, frământat și copt, apoi să deguste din fiecare cozonac încă aburind și să aprecieze obiectiv cu note, gustul, aroma, textura și aspectul cozonacilor cu nucă, cacao, rahat, stafide și alte ingrediente secrete ale participanților aflați în concurs. Membrii juriului s-au străduit a fi cât mai corecți în acordarea notelor, întrucât toți cozonacii au fost arătoși, apetisanți și savuroși. Președintele juriului a fost îndrăgita solistă de muzică populară Nina Predescu. I-au fost alături: dl Valentin Ohima, primar al comunei Bala, dl Dragoș Năstasie, director al Stațiunii Bala, Ana Ionele, redactor șef al Revistei de cultură Ad Mutrium, părintele Daniel Rață, preot parohia Crainici, dl prof. dr. Cornel Boteanu, Pavel Maria Alexandra din partea sponsorului și dna doctor Veronica Negreanu, fiică a satului Crainici. La venerabila vârstă de 90 de ani a fost o prezență plină de viață, optimism și exuberanță. Veronica Negreanu este cunoscută ca fiind cea mai rapidă sportivă dintre veterani, campioană națională și balcanică.  

     Toți concurenții au primit din partea organizatorilor premii de participare. Marele premiu a revenit dnei Daniela Radu, premiul I – Ovidiu Martin, prmiul al II-lea – Popescu Ancuța, premiul al III-lea – Zenaida Muja, Mențiune – Grupul Edi Raul Grișcă, Delia Șchiopan, Alessia Jianu, Mențiune – Mihai Gherghel și premiul de participare – Văleanu Miriam.

Sponsorii s-au dovedit a fi generoși și de aceea îi vom aminti: dl. Mihai Rămescu din Motru, dna Lili Crăciun din Cătunele, dna Andreea și dna Roxana Titerlea din Baia de Aramă, dl Cornel Stroescu. Costumul popular a fost vedeta evenimentului, tineri și vârstnici deopotrivă l-au îmbrăcat cu drag și l-au purtat cu mare fală. Și ca orice eveniment special din viața satului românesc și Festivalul Cozonacilor s-a bucurat cu prisosință de atenția mass-mediei de la Severin (Nelu Șerban, Ion Șalapa, Stăvaru Justinel), dar și din Gorj.

                  După ce soarele s-a lăsat către apus, organizatorii i-au supus la grea încercare pe cei prezenți, îmbiindu-i cu fragezi și aromați cozonaci. Pentru frumusețea și farmecul momentelor oferite de Festivalul Cozonacilor de la Crainici merită aprecieri cu prisosință atât Delia Mladen – sufletul acestui eveniment, cât și Consiliul Local Bala, primarul Valentin Ohima, Asociația Crainici, cât și întreaga echipă de oameni inimoși care au sprijinit necondiționat evenimentul.

 Felicitări tuturor!

Galerie foto







Vizualizări: 1,048

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste