Măcrișul, planta care regenerează ficatul

 

Măcrișul, o plantă medicinală răspândită mai ales în zonele cu climă temperată, aduce numeroase beneficii sănătății noastre. Fiind originară din Europa, planta aceasta cunoscută și sub denumirea de voinicica, are un accentuat gust acrișor. Rădăcinile plantei se recoltează mai ales toamna, și ele pot fi valorificate în prepararea mai multor remedii.
 


Despre frunzele de măcriș  specialiștii menționează că sunt bogate în numeroși constituenți : clorofilă, fosfați, acid  ascorbic, acid tartric, vitamine (în special Vitamina C),minerale, precum fosfor, calciu, fier, magneziu, potasiu.  Datorită acestor substanțe,  măcrișul  se folosește la tratarea bolilor de ficat,  regenerând  celulele  distruse în cazul  cirozei și ascitei.  În cazul hepatitei  virale, terapeuții recomandă curele de detoxifiere cu ceaiuri de rostopască, păpădie și măcriș.

Consumat sub formă de infuzie, măcrișul are acțiune depurativă, laxativă și antiscorbutică și reglează activitatea tractului  gastrointestinal. Efectul măcrișului este deosebit în cazul  unor afecțiuni  digestive precum  balonarea, diareea sau constipația.

Infuzia de măcriș, benefică pentru avitaminoze
Infuzia de măcriș se prepară dintr-o linguriță de frunze uscate peste care se toarnă  o ceașcă de apă clocotită. După 15 minute, ceaiul se strecoară și se bea călduț. Totodată, infuzia  de măcriș tratează cu succes avitaminozele și anemiile.

Măcrișul curăță rinichii
Planta  are proprietăți diuretice și contribuie la eliminarea sărurilor și toxinelor din rinichi. Terapeuții recomandă  consumul frunzelor de măcriș uscate, care se pot adauga în diverse preparate culinare și în salatele de sezon.

Măcrișul regenerează celulele hepatice     
Măcrișul este renumit pentru efectul său în tratamentul afecțiunilor de ficat. Planta s-a dovedit un remediu  benefic pentru regenerarea hepatică sau în cazul ficatului gras. Pulberea din rădăcina de măcriș se obține prin măcinarea acesteia cu ajutorul râjniței. Pentru detoxifiere, terapeuții recomandă o jumătate de linguriță de pulbere care se ține sub limbă, timp de 15 minute, în patru reprize cotidiene, pe stomacul gol; apoi  pulberea se înghite cu apă. O cură de detoxificare a ficatului trebuie urmată 4-6 luni, timp în care  se reface celula hepatică.

Vizualizări: 401

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste