Marșul Culturii, a doua ediție la Herculane!

 

O mână de oameni de prin toate colțurile țării, anonimi și epuizați de griji, niște sfinți români contemporani cu Dumnezeu au fost aura și gloria Marșului Culturii din Herculane din 11 iulie, o procesiune care a mărșăluit prin antichitatea stațiunii milenare, chemând la viață măreața catedrală a apelor termale române din ruinele care o năpădesc, dar care încă îi conferă o grandoare imperială. Evenimentul a fost inițiat de Asociația Culturală ˝Carpații MIHAI EMINESCU˝ cu sprijinul Societății Civile ˝Agora Cărășeană˝ și sub patronajul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Am mers umăr lângă umăr, noi cu jandarmii și poliția locală, ne simțeam reciproc iubirea pentru neam și țară, înfrățiți de ideea că luptăm pentru o cauză comună, dânșii ne însoțeau conform protocolului, dar ne și protejau cu umanitate, împărțeam același ideal, renașterea unui  simbol… cândva coroana stațiunilor balneare din Europa.

Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, domnul Dinu Doru Glăvan a  fost un stindard emblematic în mijlocul nostru, a vorbit oamenilor ca o călăuză providențială despre menirea ziaristului de tip eminescian, despre moralitate, onoare și rolul valorilor românești în construirea unei societăți spirituale în stare să dea cardinalitate sevei naționale.

Domnul profesor Ilie Cristescu, fost director al stațiunii 30 ani a evocat perioada de glorie europeană, post imperială a stațiunii ceaușiste, raiul oamenilor muncii, dar și decăderea și jaful patrimoniului stațiunii din ultimii ani.

Eu, Laurian Stănchescu, am vorbit despre implicarea Doamnei Premier Dăncilă în recuperarea patrimoniului stațiunii și conceperea unui program de reconstrucție și modernizare a stațiunii, acest lucru în virtutea unui dialog asiduu purtat la Cabinetul Premierului României. Mulțumesc cu frăție și onoare domnului Consilier de Stat cu rang de ministru la Cabinetul Premierului României, Ioan Mihalcea, un român crucificat pe nevoile și durerile nației noastre, șeful misiunii „Herculane” din partea Guvernului, desemnat de doamna Dăncilă. În timp real a transmis doamnei Premier mersul acțiunii „Marșului Culturii” din orașul milenar de pe Cerna și la fel am primit și eu mesajele doamnei Premier.

Marșul Culturii de la Herculane s-a sfârșit la lumina unei Cruci din candele și în sunetele cântecelor naționale… cântate cândva de ostașii români pe câmpurile de luptă de la Plevna, Mărășești, Oituz, Oarba de Mureș… unde au învins…!

Evenimentul a fost inițiat de Asociația Culturală ˝Carpații MIHAI EMINESCU˝ cu sprijinul Societății Civile ˝Agora Cărășeană˝ și sub patronajul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

˝Și noi am învins la Herculane…!

Autor: Scriitor Laurian Stănchescu, jurnalist și Președinte al "Asociației Culturală Carpații Mihai Eminescu"

https://uzp.org.ro/19194/lacrimi-tristete-si-mult-romanism-la-marsul-culturii-de-la-baile-herculane/?fbclid=IwAR3g8c1u8R7cjVC1fpfn2vlu_nAfFDO2SC8Rq_wnXZDfCLLHbwopd9Bk9ho

Galerie foto


Vizualizări: 327

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste