Măsuri ferme după atacul asupra inspectoarei ABA Jiu, în timpul controlului unei spălătorii din Pielești: Echipamente bodycam și modificări legislative

După ce o inspectoare de la Apele Române, mai exat ABA Jiu, a fost agresată în timpul unui control, efectuat al o spălătorie în Pielești, Ministerul Mediului anunță măsuri ferme: se impune ca angajații ce fac verificări în teran să poarte bodycam-uri.
Incidentul petrecut în județul Dolj scoate la iveală riscurile reale la care sunt expuși cei care, în slujba statului, verifică respectarea legii.
O funcționară publică a fost bruscată, împinsă și înjurată de un proprietar de spălătorie care funcționa ilegal de ani buni.
Ministrul Mediului condamnă ferm agresiunea și anunță dotarea echipelor de control cu echipamente bodycam, menite să descurajeze violența și să aducă mai multă transparență și siguranță în teren.
„Am vorbit personal cu doamna inspector de la Apele Române din județul Dolj care mi-a spus cum a fost bruscată, împinsă, înjurată de un om care deținea o spălătorie care se afla în ilegalitate de ani de zile și care a fost foarte supărat de controlul celor de la Apele Române. Am vrut să mă asigur, în primul rând, că e în afara oricărui pericol.
Evident, poliția se va pronunța pe fond, dar, în calitate de ministră a Mediului, nu pot permite ca vreunul dintre colegii mei să fie agresat fizic, să fie lovit și insultat în timpul unui control. Am responsabilitatea să mă asigur că angajații ministerului pe care îl conduc sunt protejați și pentru asta voi face tot ce ține de mine.
Voi lua în perioada următoare măsuri pe care le văd necesare pentru ca angajații instituțiilor aflate în coordonarea, sub autoritatea sau în subordinea MMAP, aflați în acțiuni de control, să-și poată face datoria în siguranță.
Concret:
- Intenționez să dotăm, după o analiză preliminară de buget și de prioritizare acolo unde e cel mai mare pericol, personalul de control cu echipamente de tip bodycam. Și în acest fel putem crește gradul de siguranță în teren.
- Ne uităm și spre unele încălcări ale legii, care astăzi sunt contravenții. Acolo unde este necesar, voi propune modificări legislative pentru ca acestea să fie încadrate ca infracțiuni.
Este inacceptabil ca oamenii trimiși de stat să apere interesul public să ajungă victime. Respectarea legii de mediu nu este opțională!”, a precizat ministrul Mediului, Diana Buzoianu.
Vizualizări: 208
Trimite pe WhatsApp