(închide)

Maturizarea copiilor începe cu pași mici! 50 de elevi din Motru, la tabăra de vară pentru copii din Munții Vâlcan

 

Copiii, la fel ca părinții lor, au devenit din ce în ce mai sedentari și își petrec majoritatea timpului în casă, în fața televizoarelor, a calculatoarelor și telefoanelor, uitând să socializeze, să petreacă timp în mijlocul naturii, să se bucure de viață.
Este important să-i facem pe părinți să înțeleagă că taberele sunt ca niște acceleratoare pentru maturizarea copiilor și creșterea autonomiei. Copiii pot pleca dependenți de părinți și după numai câteva zile, se pot întoarce acasă de nerecunoscut: capabili să se descurce pe cont propriu. Ele reprezintă un spațiu sigur, dar plin de provocări, care stimulează și împing participanții spre evoluție.
În perioada 13 -19 august 2023, cincizeci de elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru, însoțiți de cadrele didactice Albici Luminița, Bejenaru Felicia, Bușoi Camelia, Ianăși Maria și Grecu Ramona au îmbinat aventura cu simplitatea muntelui participând la tabăra de vară pentru copii din Munții Vâlcan, la Cabana Pasul Vâlcan. 
La altitudinea de 1 300 m copiii au petrecut zile de poveste, cufundați în natură, beneficiind de aer curat, de sunetul și priveliștea naturii. 
Ei au pornit în această aventură pentru a cunoaște natura, pentru a învăța despre supraviețuire și mediul înconjurător și pentru a participa la diverse activități outdoor. Acest lucru a dus la reducerea nivelului de stres și la stimularea creativității. 
De la început elevii au lucrat în echipe, primid ajutor de la monitorii Grijuc Sorin, Ignat Magdalena, Grijuc Ariana, Tomulescu Ionuț și Moldovan Bogdan, dar și de la cadrele didactice.
Cu ajutorul lor copiii și-au lucrat așteptările, comunicarea, independența, adaptabilitatea, relațiile sociale, toleranța, toate lucrurile care cer deschidere, curaj, atenție, participare activă și implicare.
Toate acestea au fost susținute de echipă! 
Tabăra nu ar fi funcționat dacă echipa nu ar funcționat, dacă oamenii care au ținut frâiele nu ar fi crezut în aceleași lucruri și nu ar fi avut o comunicare bună, tratând în mod diferit situațiile și copiii.
Tabăra a fost un exercițiu de adaptare și un loc de creștere, atât pentru copii, cât și pentru părinți, monitori și cadre didactice. 
Cu inima plină de mândrie am încheiat cu succes TABĂRA DE VARĂ din acest an! A fost o tabără extraordinară din toate punctele de vedere – locație, echipă, activități, copii, relație cu părinții.
A ieșit bine pentru că am continuat rutinele cunoscute deja din programul zilnic și nu am încălcat regulile. Rutina și regulile au fost sfinte, ele fiind cele care ne-au salvat la sfârșitul fiecărei zile. 
Rutina a dat copiilor siguranță și stabilitate, le-a asigurat succesul activităților, menținând starea de liniște și buna funcționare a tuturor.
Regulile au fost necesare pentru a-i ghida și a-i ajuta să distingă între bine și rău, pentru 
a-i învăța să ia propriile decizii și să-și asume consecințele faptelor lor. 
Ar fi fost dezastruos să facem totul haotic, să ne trezim când dorim, să mâncăm când nimerim și să stăm cu nasul în telefoane.
Am fost foarte atenți la aceste aspecte și am menținut principalele intervale deja cunoscute pentru momentele principale ale zilei.
Nu ne-am abătut deloc de la program și ca urmare totul a mers foarte bine.
Plimbările pe pajiști și în pădurile verzi ne-au îmbunătățit tuturor starea de spirit, iar activitățile din parcul de aventură, localizat într-o pădure tânără de foioase la 10 minute de Cabana Pasul Vâlcan, au înseamnat emoție, curaj, adrenalină, distracție, forță și îndemânare, depășirea limitelor și creșterea încrederii în sine și depășirea fricii de înalțime. 
Aceste activități i-au ajutat pe participanți să dezvolte o condiție fizică mai bună, dar și să descopere plăcerea exercițiului fizic și să continue acest obicei acasă.
Tabăra a fost locul în care au fost testate limitele copiilor, la fel și atenția, responsabilitatea și puterea de muncă și concentrare, în cadrul  jocurilor de creativitate care au implicat atât aptitudini de vorbire și interpretare scenică, dar si planificare strategică, atenție sau spirit practic.
Tabăra Adeona este, prin excelență, locul în care copiii, și-au schimbat și și-au apărat opiniile, între două coborâri pe munte sau înainte de culcare. Acest lucru s-a întâmplat atât cu colegii lor, cât și cu monitorii, mai apropiați ca vârstă decât părinții lor, dar și cu cadrele didactice.
Prin urmare, adulții au fost modelele pozitive cu care copiii s-au identificat în afara familiei și a școlii. Fără a exista relația parentală căreia de multe ori copiii îi datorează obediența, monitorii și profesorii au fost adulții cărora li s-au adresat liber și pe care i-au tratat cu respect, legând prietenii trainice.
,,Monitorii au fost excelenți, amuzanți, prietenoși, răbdători ceea ce m-a ajutat să mă acomodez mai repede. Tabăra Pasul Vâlcan a fost prima mea tabără. M-am distrat alături de prieteni vechi, dar am legat și prietenii noi. Le mulțumesc minunaților noștri monitori care ne-au învățat lucruri noi și interesante, dar și bucătarilor care ne-au răsfățat în fiecare zi cu delicatese.  Am avut parte de jocuri distractive,  alături de echipele noastre. A fost o experiență unică! Prima mea tabără a fost un succes!”, a spus Vîlceanu Ema, elevă în clasa a III-a A


     Tabăra din acest an a fost o treaptă urcată deopotrivă de copii și adulți. Fiecare copil s-a adaptat în felul lui, primind sprijinul cadrelor didactice, al monitorilor și încurajările părinților. Ei au învățat mai multe despre sine și viață și să-și asume mai multe responsabilități.
Nu pot încheia decât cu MULȚUMIRI! Mulțumiri pentru copii și pentru părinți, pentru echipa de excepție din Tabăra din Pasul Vâlcan, dar și pentru bucătarii care ne-au răsfățat 
oferindu-ne  mâncare de excepție în fiecare zi, ca la mama acasă.


Consilier educativ, 
Prof. Bejenaru Felicia

Galerie foto



Vizualizări: 1,489

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste