(închide)

Meniuri speciale pentru cei care își petrec Paștele în spitalele craiovene. „Filantropia” a refuzat să comunice

 

De Paște, pacienții spitalelor din Craiova vor avea un meniu special, adaptat regimurilor medicale. Astfel, trei dintre unități, respectiv Spitalul Județean de Urgență Craiova, Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova și Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” vor pregăti meniuri cu bucate tradiționale adaptate fiecărui regim. Reprezentanții Spitalului „Filantropia” nu au oferit însă un răspuns legat de meniul de sărbători, considerând că nu este normal să răspundă unei solicitări trimise în baza Legii 544. 

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Craiova, cu ocazia sărbătorilor pascale, pacienții vor beneficia de un meniu festiv care include preparate tradiționale, fără a afecta bugetul zilnic alocat hranei, spun reprezentanții unității spitalicești. Aici, în ziua de Paște, fiecare pacient va primi un ou roșu la micul dejun și cozonac, ca gustare la ora 10:00. 

„Cantitatea de cozonac va fi adaptată în funcție de patologia fiecărui pacient”, explică reprezentanții spitalului.

În mod obișnuit, bugetul alocat zilnic pentru hrana unui pacient este de 22 de lei pentru meniul comun și 33 de lei pentru meniurile speciale destinate pacienților cu diabet, hepatită, TBC sau HIV/SIDA. De Paște, însă, aceste produse tradiționale vor fi oferite suplimentar față de bugetul standard.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, meniul din ziua de Paște include preparate tradiționale adaptate regimului fiecărui pacient. Aici, se vor pregăti ouă roșii, cozonac, sarmale, friptură de pui, iar cei care au restricții la zahăr vor avea fructe proaspete, în special citrice. Reprezentanții SCJU Craiova au luat în calcul și masa pentru personalul care va lucra în ziua de Paște și se va pregăti friptură de miel pentru angajați. 

În privința bugetului, și aici, hrana unui pacient este 22 de lei/zi, pentru cei cu regim normal, și 33 de lei/zi pentru cei cu diete speciale. Reprezentanții SCJU Craiova spun că, pentru meniul de Paște, nu se va depăși acest buget. 

„Este gândit astfel încât să se încadreze în aceste limite, fără costuri suplimentare”, explică reprezentanții SCJU Craiova.

Și la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, pacienții vor avea în meniu preparate tradiționale dar, spun reprezentanții instituției, se va ține cont de regimul alimentar specific afecțiunilor medicale.

De exemplu, la micul dejun, se va servi ceai, brânză Făgăraș, mușchi file, ou fiert roșu, pate de pui. Meniul de la prânz include câteva mezeluri, sărmăluțe cu smântână, friptură de porc cu piure, murături, banană și cozonac. La cină, pacienții vor servi: friptură de pui cu cartofi gratinați, brânză și cașcaval, salată de varză, cozonac și pară. Acesta va fi meniul pentru cei internați la Psihiatrie.

La „Neurologie”, micul dejun este același, dar mușchiul file este înlocuit cu șunca presată. La prânz, pacienții vor servi ciorbă de văcuță, sarmale cu mămăligă și smântână, cozonac și banană, iar la cină va fi același meniu ca cel de la „Psihiatrie”.

La ora 16.00, pacienții ambelor secții vor servi prăjitură de casă.

Reprezetanții Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova spun, în privința bugetului, că aceste cheltuieli sunt decontate lunar de CAS Dolj, la nivelul normei de hrană de 22 de lei/pacient/zi. Aceștia nu precizează nimic legat de sumele alocate pentru meniurile speciale.

În toate cele trei spitale care vor pregăti mese speciale pentru Paște, meniurile destinate pacienților variază semnificativ în funcție de afecțiunile medicale, punând accent pe adaptarea aportului de nutrienți la nevoile fiecărei persoane.

Astfel, pentru pacienții cu regimuri speciale, cantitatea de macronutrienți (proteine, grăsimi, carbohidrați) și micronutrienți (vitamine, minerale) este stabilită în funcție de patologie, sub stricta supraveghere a personalului medical.

În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet, aportul de hidrati de carbon este atent monitorizat și variază între 160 și 250 de grame pe zi, în funcție de greutatea corporală și de tratamentul medicamentos administrat.

Pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, se recomandă o dietă hiposodată (cu conținut redus de sare) și hipolipidică (săracă în grăsimi), cu scopul de a reduce riscul de complicații și de a menține sănătatea sistemului cardiovascular.

Aceste ajustări alimentare sunt esențiale pentru îmbunătățirea stării de sănătate și recuperarea eficientă a pacienților, spun specialiștii.

Meniurile sunt stabilite de către medicul nutriționist al unității medicale(SCJU Craiova și Spitalul de Boli Infecțioase), dacă instituția are medic, sau de către asistentul/asistenta de dietetică, dacă spitalul nu are medic nutriționis(Spitalul de Neuropsihiatrie). De exemplu, la Spitalul de Neuropsihiatrie sunt 12 regimuri „adapate în funcție de patologia pacientului, convingeri proprii sau spiritualitate”.

Toate cele trei spitale au chestionare de satisfacție a pacienților, care  includ o întrebare legată de calitatea mâncărurilor și modul în care este distribuită hrana. De exemplu, la Spitalul de Boli Infecțioase, răspunsurile sunt centralizate și analizate lunar de Compartimentul Managementul Calității Serviciilor de Sănătate din cadrul spitalului, apoi sunt transmise Consiliului Medical și Comitetului Director.

În paralel, aceeași întrebare se regăsește și în chestionarul de feedback al pacientului oferit de Primăria Municipiului Craiova. Pacienții pot completa acest formular și îl pot depune în urnele amplasate în spital. Formularele sunt apoi colectate de reprezentanții Primăriei Craiova.

Spitalul „Filantropia” Craiova nu a răspuns solicitării trimise cu privire la meniul de Paște al pacienților care vor rămâne internați în unitatea medicală. Reprezentanții instituției nu au justificat motivul lipsei comunicării. 

 

Vizualizări: 675

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste