Ministrul Sănătății anunță reforme în spitale, examene și mobilitatea medicilor

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a prezentat luni, într-o conferință de presă, un nou pachet de măsuri care vizează reformarea sistemului național de sănătate. Accentul este pus pe responsabilizarea managerilor de spitale, modernizarea examenelor de specialitate pentru medici și lansarea unui program-pilot menit să combată deficitul de personal din unitățile sanitare.

Una dintre direcțiile principale ale reformei anunțate privește modul în care sunt evaluați și trași la răspundere managerii de spitale. Se vor introduce noi indicatori de performanță, asumați prin proiectele de management, dar și prin ordin al ministrului.

„Să fii manager într-un spital public nu este un privilegiu, ci este o responsabilitate și una foarte mare. Există în România manageri care au dovedit că se poate și jos pălăria în fața acestora, dar există și multe unități sanitare în care managementul lipsește cu desăvârșire”, a declarat ministrul. Acesta a menționat că în unele spitale indicatorii nu au mai fost actualizați din anul 2007.

Ministrul Rogobete a vorbit și despre lupta cu fenomenul internărilor fictive, o practică devenită din păcate obișnuită în unele spitale. 

„Anume sancționarea administrativă a internărilor fictive cu încetarea contractului de administrare al șefului de secție și cu încetarea contractului de muncă al medicului care internează fictiv un pacient într-un spital public”.

Reformă în educația medicală

Schimbări se anunță și în privința examenelor de specialitate pentru medici. Ministrul a subliniat nevoia de a standardiza și profesionaliza aceste examene, astfel încât să reflecte exigențele reale ale meseriei:

„Mă refer la specialitatea de anestezie-terapie intensivă, în care toți medicii rezidenți care finalizează rezidențiatul și se înscriu la examenul de specialitate, dau un examen unic la nivel european”, a spus Rogobete. În același timp, a criticat practicile netransparente: „Trebuie să înceteze”, „examenele de specialitate este organizat în cabinetul profesorului cu ușile închise”.

O altă inițiativă anunțată este lansarea unui program pilot de mobilitate pentru medicii specialiști care nu au activat în spitale publice în ultimii doi ani. Aceștia vor putea opta pentru a fi repartizați temporar în zone deficitare:

„Ministerul Sănătății va demara acest proiect pilot, prin care vom crea un cadru de mobilitate medicală. Adică medicii specialiști care nu au avut în ultimele 24 de luni un loc de muncă în spitalul public, se pot înscrie în acest program de mobilitate. Vor fi repartizați de către Ministerul Sănătății în unitățile sanitare unde există acest deficit, cu acordul lor evident, pe o perioadă între 6 și 12 luni. Încercăm prin această măsură să acoperim două vulnerabilități ale sistemului. Pe deoparte, să reducem exodul medicilor care pleacă din România pentru că nu au un post în spital și, pe de altă parte, să creștem accesul pacienților la servicii medicale în zonele slab de servite medical”.

Un mesaj pentru cei din sistem și pentru pacienți

În încheiere, ministrul Sănătății a transmis un mesaj de recunoștință față de cadrele medicale care își fac meseria cu demnitate, dar și scuze celor care, în ciuda eforturilor, ajung să fie victimele neajunsurilor din sistem:

„Vreau să mulțumesc tuturor medicilor care își fac datoria, tuturor oamenilor și managerilor de bună credință din sistemul de sănătate, pentru că ei există, și să-mi cer scuze în fața pacienților care sunt trimiși noaptea să-și cumpere o fiolă de algocalmin, pentru că spitalul public, astăzi, în 2025, cu un buget record al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nu îl poate oferi”.

Vizualizări: 299

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste