Motru: Preferă ajutorul social unui salariu lunar! Ce măsuri ia Primăria

 

Conducerea Primăriei Motru a organizat, zilele acestea o întâlnire cu o parte motrenilor care beneficiază de ajutor social, pentru a îi anunța despre existența unor locuri de muncă pe raza municipiului. Două firme din oraș au nevoie de angajați și au fost de acord să le dea o șansă celor care primesc ajutor social. La discuții au participat 40 de persoane dintre cele 90 care primesc ajutorul social. Primarul Gigel Jianu de la Motru (al doilea municipiu din Gorj n.red.) a declarat că a constatat cu uimire  că un număr mare de persoane dintre cele prezente refuză să muncească!

Nu este prima rundă de discuții pe care edilul Gigel Jianu o are cu beneficiarii de ajutoare sociale conform Legii 416/2001 actualizată, privind venitul minim garantat. Primarul a mai încercat să îi convingă să devină independenți financiar și să accepte să se angajeze.

În colaborare cu agenți economici de pe raza municipiului Motru, autoritățile locale au încercat să vină în sprijinul persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, oferindu-le un loc de muncă. Două societăți comerciale care-și desfășoară activitatea pe raza municipiului Motru pun la dispoziție aproximativ 30 de locuri de muncă vacante, în diverse specializări, de la muncitori necalificați, până la șoferi, patiseri, vânzători și chiar un loc de contabil. Peste 90 de persoane din municipiul Motru beneficiază de prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, 61 fiind apte de muncă.

„Unii dintre cetățenii beneficiari de ajutoare sociale se află în această situație de peste 15 ani de zile. De aceea, am considerat necesar să oferim sprijin acestor persoane pentru a se integra în muncă și le-am convocat ieri și astăzi la discuții. Aproximativ 40 dintre cetățenii care primesc ajutor social au răspuns invitației.  Am fost surprins să constat că deși le-au fost prezentate ofertele, oamenii au fost reticenți, refuzând practic locurile de muncă. Principalele motive au fost legate de programul de lucru, unii invocând chiar probleme medicale, deși sunt declarați apți de muncă. Voi încerca să le explic în continuare oamenilor că, pe lângă faptul că refuzând locurile de muncă riscă să piardă ajutorul social, trebuie să înțeleagă că este mult mai important să fie independenți din punct de vedere financiar și că muncind vor avea un venit de cel puțin patru ori mai mare decât venitul pe care îl primesc de primărie”, a declarat edilul Gigel Jianu.

Lucrând, ar primi un salariu de minim 2080 lei brut, ceea ce ar însemna un trai mai bun pentru întreaga familie. Unii dintre asistații social spun că salariul oferit este mic și că nu au încredere în patroni, știind de existența unor cazuri în care aceștia nu au achitat drepturile salariale la timp etc. Alții spun că au probleme de sănătate și nu pot avea un serviciu stabil, riscând astfel să piardă și puținii bani din ajutorul social. Administrația locală va mai încerca să găsească soluții  acestei probleme.

Galerie foto


Vizualizări: 651

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste