(închide)

Muzeu Național Brâncuși, la Târgu-Jiu! Guvernul emite luni hotărârea pentru stabilirea sediului în Casa Gănescu

 

Poetul și scriitorul Laurian Stănchescu a anunțat că mâine, 12 august, Guvernul va emite Hotărârea prin care Casa Gănescu de la Târgu-Jiu va putea fi transformată în Muzeul Național Brâncuși. „PROIECTUL DE HOTĂRÂRE privind înscrierea în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii şi Identității Naţionale a bunului imobil "Casa Gănescu", pentru stabilirea sediului Muzeului Naţional "Constantin Brâncuși"”-este trecut pe lista ședinței de Guvern de mâine.

Parlamentul României a adoptat Legea nr. 199 din 16 iulie 2015 pentru înfiinţarea Muzeului Naţional "Constantin Brâncuşi" ca instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii. Din 2017, CJ Gorj a predat clădirea Ministerului Culturii pentru a se putea amenaja Muzeul, însă nu au fost alocate fondurile necesare. Mâine, 12 august, va fi emisă HG prin care Casa Gănescu va deveni sediul viitorului Muzeu Național Brâncuși. „Se declară bun de interes public naţional şi se aprobă înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale, a bunul imobil ”Casa Gănescu” (...) pentru stabilirea sediului Muzeului Național ”Constantin
Brâncuşi". Art. 2 Ministerul Culturii și Identității Naționale își va actualiza în mod
corespunzător datele din evidențele cantitativ valorice și împreună cu Ministerul
Finanțelor Publice va opera modificările corespunzătoare în anexa 6 la Hotărârea
Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din
domeniul public al statului”, scrie în HG.

În Casa „Barbu Gănescu“ a locuit chiar sculptorul Constantin Brâncuşi în perioada 1937 – 1938. În acele luni, Brâncuși se afla la Târgu Jiu pentru realizarea Ansamblului „Calea Eroilor“. Ȋn curtea imobilului sunt amplasate câteva opere de artă ce poartă semnătura lui Constantin Brâncuşi, ce stau mărturie perioadei în care acesta a locuit acolo şi totodată, accentuează importanţa şi valoarea culturală şi istorică a "Casei Gănescu". Acesta este şi motivul pentru care autorităţile locale şi judeţene au insistat ca Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ să fie amenajat în casa de oaspeţi a judeţului.

Poetul Laurian Stănchescu a declarat că a grăbit emiterea acestei hotărâri de Guvern atât de așteptată. „După ani de luptă în care am folosit strategii pe muchie de cuțit, am inițiat proteste și marșuri, greve culturale și ale foamei... am reușit să grăbesc înființarea MUZEULUI NAȚIONAL BRÂNCUȘI LA TÂRGU JIU...! Am primit vestea de o oră de la Cabinetul Premierului Dăncilă prin fratele meu spiritual dl. Ioan Mihalcea, consilier de Stat cu rang de ministru la Cabinetul Dăncilă! Guvernul emite luni hotărârea de Guvern, este știre în premieră”, a spus Laurian Stănchescu. 

Potrivit lui Stănchescu, strategiile sale culturale i-au fost prezentate premierului Dăncilă în urmă cu o lună de zile. Printre proiectele promovate de Laurian Stănchescu s-au numărat și câteva legate de Brâncuși. „Consilerea doamnei Premier Dăncilă a început de o lună, am fost invitat de Domnia Sa la Guvern, în urma unei cereri de audiență din partea mea. Am prezentat o serie de strategii cultural-spirituale despre Patrimoniul nostru milenar, am vorbit despre patrimoniul Brâncuși, Herculane, despre patrimoniul cultural-istoric Țebea, despre păstrarea identițății și a cultului național prin acțiuni publice de anvergură. Drept urmare am inițiat Marșul Culturii la Heculane și pe 8 August, Doamna Premier mi-a permis să inițiez un eveniment la porțile Guvernului României, un eveniment cu cântece naționale de luptă pentru prima dată în istoria acestui Guvern. Domnul Ioan Mihalcea, Consilier de Stat cu rang de ministru, asigură protecția acestui program istoric, este un cruciat al românismului, luptăm pentru aceleași idealuri românești. Îmi cunoașteți principiile aspre, cultul românismului este cauza mea. Doamna Premier militează pentru aceleași idei, rezultatul va fi vizibil în scurt timp. Abia am început!”, a declarat Laurian Stănchescu, scriitor și jurnalist.

Galerie foto


Vizualizări: 494

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste