(închide)

"Ne văd Sânzienele!"

 

Obiceiul culesului de sânziene, în ajunul sărbătoririi nașterii Sfântului Ioan Botezătorului și a Sânzienelor, se mai păstrează și astăzi în câteva zone din județul Gorj. La Stroiești, comuna Arcani, dimineața devreme, fetele au mers pe câmp și au cules florile galbene, cu miros dulceag, urmând astfel tradițiile păstrate și transmise din generație în generație. Anul acesta, obiceiul s-a înscris într-o serie de evenimente reunite sub numele de ”Ziua Universală a Iei”, organizate de către Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, în parteneriat cu Asociația ”La blouse roumaine IA”, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, care este și gazdă. Gorjenii sărbătoresc, astfel, Sânzienele, Sfântul Ioan de vară și Ziua Universală a Iei.

La Stroiești, la atelierul de țesătorie al meșterului popular Liliana Arapu, instructor în cadrul Școlii Populare de Arte, secția externă Arcani, s-au strâns oameni, cu mic, cu mare, dar în special fete nemăritate, îmbrăcate în costume tradiționale, pentru a porni cu alai și voie bună pe câmp, la adunat de sânziene. Învățate de Liliana Arapu, sufletul păstrării obiceiurilor în satul său, fetele s-au gătit special pentru acest obicei care răzbate până în zilele noastre, păstrând nealterată relația omului cu natura.
Sânzienele, numite și Drăgaicele, sunt, în mitologia românească, ființe supranaturale, zâne bune, fiind unul dintre elementele de legătură dintre lumea văzută și cea nevăzută, iar florile galbene care poartă același nume au proprietăți magice, fiind reprezentantele vegetale ale zânelor. De aceste două elemente, dar și de ziua de 24 iunie în sine, sunt legate multe obiceiuri și credințe populare, inclusiv aceea că zânele dau plantelor de leac proprietățile benefice. Așa se face că acestea trebuie să fie culese în preajma zile de 24, pentru a beneficia de puterea lor tămăduitoare.
Prezența Sânzienelor este necesară și în ritualul găsirii și păstrării iubirii, pentru căsătoria fetelor, care caută acceptul și confirmarea zânelor.
La Stroiești, obiceiul de a aduna sânziene se face în ajun, dimineața. Fetele au mers la câmp în căruțe și s-au întors cu brațe de flori pe care apoi le-au împletit în coronițe. Tot astăzi, ele au scos și obiectele de zestre din lada special concepută pentru acestea, pentru ”a le vedea Sânzienele”, - încă un simbol al credinței pe care fetele îl aveau în prezența și îndrumarea zânelor bune.
”Astăzi am venit aici să adunăm sânzinene, pentru că așa este tradiția. În ajun de Sânziene, fetele necăsătorite merg pe câmp pentru a le culege și a face coronițe pe care să le pună sub pernă, să viseze ursitul.”, ne-a spus Elena, una dintre fetele prezente.
Și Izabela, o altă tânără necăsătorită, păstrează tradiția. ”Strângem sânziene, facem coronițe, le împletim, le punem pe cap, iar seara punem florile sub pernă. Sper să îmi visez și eu ursitul. Noi venim în fiecare an, la noi în comună încă se păstrează aceste tradiții și sper să se păstreze mulți ani de acum încolo. Sper să vină și turiști, să vadă ce frumos este aici, la noi.”

”Facem coronițe pentru fete, pe care trebuie să le pună sub pernă la noapte. Și mâine trebuie să le arunce pe casă. Dacă rămâne pe casă, se mărită repede. Dacă pică de pe casă, mai așteaptă. În comună la noi nu se uită tradițiile.”, a spus și Liliana Arapu, meșter popular.


Dorina Cioplea-Văduva

Galerie foto











Vizualizări: 283

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste