O nouă „Întâlnire între generații” la Școala Gimnazială Pociovaliștea din Novaci!

 

Locuitorii satului Pociovaliștea din orasul Novaci, oameni care au plecat departe de locurile natale, dar și cei care au lucrat în această localitate, se vor întalni pentru a doua oară sub genericul ”ÎNTÂLNIRE ÎNTRE GENERAȚII”, la Școala Gimnazială Pociovaliștea, pe 24 martie 2019 de la ora 11.00. Anul trecut, prima întâlnire a fost organizată la inițiativa Elenei Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci. 

Atunci, dar și acum, inițiatoarea proiectului, coordonatorii, organizatorii și toti cei împlicati au gândit că  fiecare om ar  trebui să îsi facă timp pentru bucurii ”ale sufletului”, pentru recreere într-un alt mediu decât cel devenit prea obișnuit, pentru a zâmbi mai mult și  pentru a depăna amintiri. Prima întâlnire a fost un succes totalfapt care i-a determinat pe organizatori să repete experiența acelei întâlniri. Anul acesta vor fi comemorati învățătorii Victor Țivlea, Seghie Leustean și fiul acestuia, fost director de școală și fost primar, toti trecuti în rândul îngerilor călăuzitori de destine.

         „Printre fiii satului plecati de foarte mult timp din localitate care ne-au onorat cu prezența anul trecut au fost profesorul universitar Aurel Bejancu, cadru didactic cu o experiență colosală acumulată predând la universități din România dar și în țările arabe, profesor universitar Liviu Bocâi care a predat la universitățile din Iasi, București, Cluj, Timișoara și Arad, dr. ing. Ion Tomescu, fost ministru al mediului. Au venit la întâlnire neașteptat de multi absolvenți ai școlii (peste 150 de persoane) din ultimii 50 de ani: Simina Staicu (judecător), Cornelia Tomescu ( prorector U.C.B.), Maria Moța (consultant fonduri U.E.), Lidia Badalea - Lică (farmacist), Raluca Turcitu (farmacist), prof. Ion Buduran,  prof. Dumitru Bondoc, prof. Gheorghe Ticu și multi altii primiti deactualul primar al orasului Novaci, dr.ing. Dumitru Leuștean, elev al aceleiași școli”, a spus Elena Basarabă.

        A doua ediție a acestui eveniment va aduce noutăți în organizare și desfășurare.  Despre trecutul și viitorul satului Pociovalistea, parte a orasului Novaci vor vorbi  Cristian Grecoiu, autor al Monografiei satului Pociovaliștea și  primarul Dumitru Leuștean. De asemenea, vor intra în direct, prin intermediul internetului, foști elevi ai școlii care trăiesc în diaspora. Vor fi invitați urmașii învățătorilor Victor Țivlea și Serghie Leuștean și invitați surpriză vor vorbi despre aceștia. „Organizatorii vor realiza un album electronic cu fotografii oferite de către cetățenii care au studiat la această școală. Se vor depăna amintiri și participanții vor fi provocați a povesti întâmplări picante din viața de elev. Bunicile vor oferi diverse preparate culinare nepoților, fără a fi neglijate și surprizele de factură artistică în interpretarea actualilor elevi ai școlii. Ne dorim să îi determinăm pe participanți să se implice activ în viața comunității. Activitatea se vrea a fi o provocare pentru părinții care aleg să își aducă fiicele și fiii la școala din sat, fără resentimentele create de mirajul ”școală de oraș”. Activitatea va fi o lecție de educație prin cultură a membrilor unei comunități care așa cum a fost de sute de ani, trebuie să rămână unită”, transmit organizatorii evenimentului.       

      Așteptăm cu drag toate persoanele care doresc să participe. Prezența fiecăruia va fi o bucurie pentru organizatori. O bucurie a revederii, o bucurie a primei întâlniri, o bucurie a vieții pe care ne-o putem face singuri, noi, oamenii într-o zi de duminică.

Galerie foto


Vizualizări: 1,190

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste