(închide)

Obiceiuri de sute de ani și meșteri populari din Gorj, promovate de Trinitas TV! Află unde au filmat

 

Obiceiurile și ocupațiile străvechi din Gorj vor fi readuse în atenția publicului prin intermediul unui film documentar realizat de o echipă de profesioniști ai TRinitas TV, televiziunea Patriarhiei Române, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Zilele acestea, în Goj se află o echipă de filmare, care va realiza interviuri și reportaje în mai multe comune, tocmai spre a readuce în atenție satul românesc, neglijat în ultima vreme.

Trinitas TV, Televiziunea Patriarhiei Române în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj realizează săptămâna aceasta în județul Gorj un film documentar despre satul gorjenesc, meșteri populari și tradiții. De foarte mulți ani, satul românesc este neglijat și amenințat cu distrugerea, minimalizat. Echipa de filmare de la Trinitas TV, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj încearcă să arate satul românesc viu, frumos și tradițional. Anul 2019 a fost declarat Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română. În cadrul programului editorial al televiziunii, Alexandru Trușcă, preot și realizator de film documentar realizează un film documentar despre satul românesc. Echipa de la Televiziunea Patriarhiei Române vrea să redea viața țăranului român așa cum este ea și spun că au ales județul Gorj deoarece nu este prea promovat pe posturile de televiziune naționale. Alexandru Trușcă a mai filmat în Bistrița Năsăud și București.

În munca de documentare, Alexandru Trușcă încearcă să descopere diferiți locuitori ai mediului rural, meșteri și creatori populari, din diferite zone ale țării. Caută figuri speciale, oameni talentați, care să nu aibă trac sau reținere în fața unei camere video.

Astfel, luni, 8 aprilie 2019 cei de la Trinitas TV au discutat cu rapsodul popular Ștefan Popescu și cu frații Ilie și Daniel Alexandru - sculptori în piatră. Marți, 9 aprilie 2019 echipa de filmare a mers la Pîrâul de Pripor la artistul Rap Pantelie, dar au discutat și cu un olar din Bălești- Tică Coneru. La Bălești, echipa Trinitas TV a mers la recomandarea părintelui stareț de la Mănăstirea Lainci, Ioachim Pârvulescu. Pe 10 aprilie la Runcu filmează bocitoarele cu Zorile, un obicei specific Gorjului de Nord și vechi de sute de ani. Joi, 11 aprilie 2019, echipa merge la Polovragi la Roșu Ion, coșar și la Ansamblul Focloric Cheile Oltețului.

Galerie foto






Vizualizări: 597

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste