(închide)

Optimizarea biroului de acasă: 5 sfaturi pentru funcționalitate și ergonomie

 
Când sunt proiectate în mod corespunzător, birourile de acasă permit multor persoane să lucreze mai eficient și, mai presus de toate, mai confortabil. Cum să-ți amenajezi spațiul de lucru și cum să găsești echilibrul între estetică, funcționalitate și senzația de bine, îți arătăm în rândurile următoare: 

 

Asigură iluminatul natural

Într-un birou bine luminat te vei simți mai plin de energie, în timp ce consumul de energie electrică necesar iluminatului artificial se reduce. Lumina naturală în biroul de acasă este esențială, datorită impactului semnificativ pe care îl are asupra corpului uman. 

Studiile1 demonstrează că lumina solară îmbunătățește calitatea vitaminei D, esențială pentru sănătatea oaselor, și afectează starea de spirit, atenția, performanța cognitivă, activitatea fizică și calitatea somnului. Ferestrele mari și jaluzelele ridicate sporesc nu numai confortul și productivitatea, dar și promovează starea de bine, atât fizic, cât și mintal. 

Încorporează prize în birou

Prizele încorporate în spațiul biroului constituie o inovație semnificativă în ceea ce privește ergonomia și organizarea. Acestea reprezintă soluții inteligente pentru a elimina haosul creat de cabluri în exces. Oferă spațiului un aspect plăcut și ordonat, iar ție un acces facil și convenabil la surse de alimentare pentru laptop, telefon mobil, tabletă și orice alte dispozitive electronice te ajută în munca de zi cu zi. 

Intră pe Mathaus pentru prize electrice incorporabile pe verticală, pentru economie de spațiu, sau pe orizontală, cu capac, pentru un aspect uniform și minimalist. Te vor ajuta să păstrezi ordinea și curățenia, pentru a te putea concentra mai bine pe activitățile tale profesionale. 

Optează pentru albastru și verde

Diverse culori generează reacții emoționale și fizice diferite în oameni, așa că alegerea paletei cromatice pentru biroul de acasă este un proces în mare măsură individual și subiectiv. 

Totuși, culorile deschise și aerisite sunt adesea preferate. Acestea dau senzația unui spațiu deschis și luminos. Nuanțele de albastru, verde sunt, și ele, opțiuni populare, deoarece sunt asociate cu calmul, concentrarea și revigorarea. Pot aduce o senzație de echilibru și relaxare în spațiul de lucru. 

Folosește soluții ingenioase de depozitare

Multe birouri de acasă se confruntă cu absența unui spațiu suficient pentru desfășurarea activității și depozitarea tuturor documentelor, accesoriilor de birotică și altor elemente necesare lucrului. 

Evită aglomerarea lucrurilor pe birou sau alte suprafețe din încăpere și orientează-te către sisteme de depozitare pe verticală. Acestea pot include rafturi sau dulapuri suspendate și organizatoare de perete care permit păstrarea documentele și altor obiecte esențiale la îndemână. O altă opțiune o reprezintă optimizarea părților laterale sau sertarelor biroului pentru depozitare. 

Alege mobilier ergonomic

Deoarece vei petrece până la 8 ore pe zi în acest spațiu, sau poate chiar mai mult, este foarte important să te asiguri că ai un scaun ergonomic, cu posibilitatea de a regla înălțimea, brațele, spătarul și adâncimea șezutului. De asemenea, acesta trebuie să susțină ferm zona lombară, să fie stabil și să permită pielii să respire ușor. 

Ideal ar fi ca și masa pe care ții laptopul să poată fi reglată pe înălțime, însă poți face ajustările necesare la scaun pentru ca brațele să rămână paralele cu coloana vertebrală atunci când tastezi. Amenajarea biroului de acasă presupune crearea unui mediu propice pentru productivitate, creativitate și bunăstare. Fiecare aspect, de la iluminat la cromatică și accesibilitate, contribuie la atingerea acestor obiective. Ține cont de sfaturile de mai sus și vei amenaja un mediu care îți oferă tot confortul necesar pentru a lucra într-un mod productiv și plăcut. 

Sursa: Shishegar, N, and M Boubekri. “Natural Light and Productivity: Analyzing the Impacts of Daylighting on Students’ and Workers’ Health and Alertness.” International Journal of Advances in Chemical Engineering and Biological Sciences, vol. 3, no. 1, 21 May 2016, https://doi.org/10.15242/ijacebs.ae0416104.

Sursa fotografie: Shutterstock

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste