(închide)

Paula Dogăroiu, adevărată enciclopedie muzicală, un om ce a schimbat destinele multor interpreţi de folclor!

 

Etnomuzicologul Paula Dogăroiu este o adevărată enciclopedie muzicală, un om care a schimbat destinele multor interpreţi de folclor şi nu numai. Cei care o cunosc și o apreciază spun că doamna Paula este un dascăl desăvârşit, dar mai presus de toate este un bun „ părinte“ și un om cum rar întâlnești.

Paula Dogăroiu s-a născut pe 14 februarie 1938, la Filiași, într-o familie frumoasă, autentic românească, de oameni simpli de la țară, dar cu educație:. „Tata avea în podul casei bibliotecă, mă urcam mereu să citesc. Avea toată literatura  română. În anii copilăriei, o femeie din sat i-a ghicit lui tata: - Fata asta a ta toată viața va fi înconjurată de oameni, care vor cânta și vor juca în jurul ei. Și așa a fost!", spune Paula Dogăroiu. Activitatea marelui cercetător de folclor Paula Dogăroiu se rezumă la aproximativ 60 de ani de activitate artistică, neîntreruptă. A absolvit în anul 1956 Şcoala de muzică din Timişoara, devenind ulterior angajata Centrului Judeţean de Îndrumare a Creaţiei Populare Dolj. Între anii 1960-1965 devine studentă a Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti- facultatea de pedagogie-secţia profesori de muzică, dirijat, cor, iar în anul 1965 se întoarce la aceeaşi instituţie pe postul de şef al sectorului muzical. În perioada 1968-1969, Paula Dogăroiu a fost profesor la Liceul de Muzică din Craiova, activând mai apoi ca profesor de canto şi teorie muzicală la Şcoala Populară de Arte din Craiova. În 1969 înființează Festivalul Maria Tănase, iar mai târziu, Festivalul închinat Ioanei Radu.

A colaborat cu Maria Tănase și Maria Lătărețu

În scurt timp, marele etnomuzicolog și cercetător de folclor Paula Dogăroiu are ocazia să o cunoască pe Maria Tănase la sfârșitul anilor '50, călătorind împreună. Cele două artiste, iubitoare ale patriei și tradițiilor, se pun de acord să înființeze Ansamblul Doina Gorjului. Paula Dogăroiu îl are ca și coleg de facultate pe marele dirijor Gelu Barabancea și reușesc împreună să realizeze lucruri mărețe în lumea gorjenilor. O cunoaște pe Maria Lătărețu și o aduce în fața publicului la Festivalul Maria Tănase în 1969, 1971. În toată această perioadă, marea doamnă a etnomuzicologiei românești s-a ocupat de mişcarea artistică de amatori a fostei regiuni Oltenia, şi în prezent a judeţului Dolj. Toate căminele culturale din judeţul Dolj s-au dezvoltat sub îndrumarea distinsei Paula Dogăroiu, artiștii locali având alte șanse la dezvoltarea unei cariere: formaţii corale de amatori, grupuri folclorice, formaţii de instrumente populare, tarafuri, solişti vocali şi instrumentişti, cărora le-a oferit sprijin efectiv de specialitate şi îndrumare metodică. De asemenea în profilul activităţii sale a existat o preocupare permanentă pentru valorificarea folclorului. Stimularea celor mai valoroase talente s-a făcut prin recrutarea acestora din diverse concursuri la nivel comunal şi judeţean, dar şi pe plan naţional.

A jurizat nenumărate concursuri

Profesor-cercetător, Paula Dogăroiu a făcut parte din marile jurii de specialitate la nenumărate concursuri de folclor, precum:  „Cântarea României”, concursul „Floarea din Grădină”, unde a făcut parte din juriu timp de 4 ani, Festivalul Concurs Naţional „ Maria Tănase ”, Festivalul „Crizantena de Aur”, etc. Totodată susţine periodic la studioul de Radio Oltenia Craiova, emisiunea „Atlas folcloric” prin care face cunoscut adevărate valori ale folclorului românesc, prin stimularea totodată a unor talentaţi artişti amatori ai judeţului Dolj. Printre marii realizatori ai Televiziunii Române, Paula Dogăroiu colaborează excepțional cu Marioara Murărescu, Emilia Comișel, Florentina Satmari, Simona Patraulea, Gheorghe Palcu, etc. S-a auzit de exigența Paulei Dogăroiu în toată România, fiind un profesor de muzică de neîntrecut, având anual peste 200 de elevi! De asemenea reușește să se impună si pe calea undelor, la Radio Oltenia Craiova, făcând parte din comisie. „Am avut peste 100 de coruri, grupuri folclorice pe care i-am dirijat. Prin mâinile mele sale au trecut cei mai mari soliști de muzică populară, amintind aici pe: Filofteia Lăcătușu, Maria Răchițeanu Voicescu, Angela Buciu, Angelica Stoican, Maria Apostol, Gheorghe Rosoga, Elena Jurjescu, Lia Lungu, Maria Ciobanu, etc”, a spus etnomuzicologul Paula Dogăroiu.

În prezent, Paula Dogăroiu se bucură de roadele muncii sale, împlinind în februarie, de Sfântul Valentin, 82 de primăveri. La mulți ani cu sănătate, distinsă Doamnă!

Galerie foto









Vizualizări: 1,576

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste