(închide)

Piesa “Herghelia albastră”, a dramaturgului gorjean Valeriu Butulescu, se joacă la un teatru din Bulgaria!

 

Încă o reușită pentru dramaturgul originar din Gorj, dar stabilit în județul vecin Hunedoara! Astfel, Valeriu Butulescu, dramaturg premiat de-a lungul anilor de nenumărate ori, ne-a transmis că piesa sa „Herghelia albastră” va fi jucată pe scena unui teatru din Bulgaria! Valeriu Butulescu a creat această piesă de teatru în urmă cu 10 ani și de atunci a fost jucată pe scenele mai multor teatre importante.

În 2019, străvechiul oraş Plovdiv este “Capitală europeană a culturii”, în perioada 8 – 14 aprile va avea loc manifestarea “Bulgaria şi România împreună în teatru”. În cadrul acestui eveniment (pe 13 aprilie) va avea loc premiera spectacolului “Herghelia albastră” a lui Valriu Butulescu, pe scena teatrului A’PART. „Am scris comedia amară “Herghelia albastră” în urmă cu zece ani. Piesa a plăcut de la început. Un an mai târziu, pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, în cadrul Galei Premiilor UNITER, Ion Caramitru a nominalizat-o la “Cea mai bună piesă românească a anului 2009. Scris pentru doar patru personaje, textul e dificil de montat. A trezit însă aplauze la Petroşani, Oradea, Bucureşti, Galaţi, Atena, Salonic. Acum se joacă în Bulgaria. Oamenii de teatru de la Plovdiv au luat un prim contact cu acest text (tradus în bulgară de Nikola Popov şi Krasimira Tuchnio) în toamna anului trecut, prin strădania unui fin cunoscător al teatrului: prof. dr. Sasho Petkov”, a spus Valeriu Butulescu. 

Regia artistică a spectacolului este semnată de Sasho Petkov, care joacă şi rolul principal. Iar regia tehnică este asigurată de Katia Minkova. Vor evolua actorii Konstandina Aleksandru, Aleksandra Slavceva, Vanghel Apostolov şi Andy Raicev.

Piesa e scrisă în registrul teatrului absurd. „Două personaje (creaţii ale fanteziei Autorului) evadează de pe masa de lucru a acestuia şi cer sprijinul autorităţilor de stat, pentru a-şi obţine identitatea şi dreptul la existenţă independentă de Autor. Revolta personajelor împotriva Autorului nu reuşeşte. Chiar dacă Autorul este ucis conceptual de personajele răzvrătite, existenţa acestora se volatilizează în final. Absurdul acţiunii se pliază pe absurdul structurilor de stat, conturând fresca unui absurd existenţial generalizat. Sâmbăta viitoare voi fi la Plovdiv, ca invitat al teatrului A’PART. Cred că va fi o experienţă interesantă”, a spus, pentru Pagina Olteniei, Valriu Butulescu.

Galerie foto


Vizualizări: 364

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste