(închide)

Piesa „Infinitul Brâncuși”, a dramaturgului Valeriu Butulescu, a fost publicată în limba chineză

 

Dramaturgul Valeriu Butulescu, născut la Preajba, Târgu-Jiu, dar stabilit de mulți ani la Petroșani, este unul dintre cei mai cunoscuţi autori de aforisme din România. Valeriu Butulescu este scriitorul român tradus în peste 50 de limbi. Dramaturgul a bifat o nouă reușită: piesa sa „Infinitul Brâncuși” a fost publicată într-o revistă din China. Astfel, potrivit http://blog.citatepedia.ro, în numărul 4/2018 (379) al revistei „Literatura Lumii” a fost publicată traducerea în limba chineză a piesei de teatru „Infinitul Brâncuşi” a dramaturgului gorjean Valeriu Butulescu! Traducerea a fost realizată de ziarista Su Yan, iar în introducere este publicată o descriere a autorului şi a piesei, realizată de traducătorul şi editorul Gao Xing.

În vara anului trecut, la Centrul Cultural al Primăriei Districtului Dongcheng din Beijing, a avut loc premiera piesei „Infinitul Brâncuși” de Valeriu Butulescu. „Le mulţumesc tuturor pentru această extraordinară lecţie de civism, patriotism şi cultură! Mulţumesc, de asemenea, Institutului Cultural Român şi Consiliului Judeţean Hunedoara pentru iniţierea şi sprijinirea acestui proiect”, spunea atunci dramaturgul Valeriu Butulescu. piesa „Infinitul Brâncuși” s-a jucat pe scena din capitala Chinei în prezența dramaturgului Valeriu Butulescu, a regizorului Gelu Badea, a directorului Teatrului „I.D. Sîrbu” din Petroșani, Cosmin Rădescu. Spectacolul a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Districtului Dongcheng. „Când am scris drama «Infinitul Brâncuşi», în urmă cu doisprezece ani n-am bănuit că va ajunge atât de departe! Aceşti tineri minunaţi au zburat tocmai în îndepărtata Chină, parcurgând în total 16.000 km pentru a pune o pietricică din Petroşani la monumentul planetar al marelui nostru artist Constantin Brâncuşi. Numele lor, în ordinea prezentării pe afiş sunt: Radu Tudosie, Amalia Toaxen, Daniel Cergă, Sergiu Fîrte, Mihai Sima, Alexandru Cazan, Mihai Alexandru, Adelin Ilie. Sunt actorii Teatrului Dramatic «Ion D. Sîrbu» din Petroşani, condus de Cosmin Rădescu, care a prezentat la Beijing, spectacolul «Infinitul Brâncuşi», montat de talentatul regizor clujean Gelu Badea. Le mulţumesc tuturor pentru această extraordinară lecţie de civism, patriotism şi cultură! Mulţumesc, de asemenea, Institutului Cultural Român şi Consiliului Judeţean Hunedoara pentru iniţierea şi sprijinirea acestui proiect. Proiect care va continua şi pe alte meridiane”, a spus dramaturgul Valeriu Butulescu. În luna februarie a anului trecut, piesa „Infinitul Brâncuși” a avut premiera și la Târgu-Jiu, pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”. „Este o piesă modernă, proiectată într-un spectacol foarte modern, despre cel mai mare artist modern al culturii române. În consecință, mesajul transmis de acest spectacol este cel așteptat de spectatorii obișnuiți cu teatrul modern. Este destinul tragic al unui mare om, un dialog despre viață și moarte și despre menirea artei, proiectat într-un ton foarte potrivit. (…) Am încercat să redau frământările unui mare artist, copleşit de vârstă şi glorie, la capătul drumului său pământean, conştient de moartea sa iminentă, dar şi de nemurirea sa. Brâncuşi şi-a iubit pământul natal pe care, paradoxal, l-a părăsit tocmai pentru a-i sfinţi numele. (…)”, spunea dramaturgul.

Valeriu Butulescu este poet, prozator, traducător şi autor de aforisme, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Ca dramaturg, a debutat în 1993 cu comedia „Hoţul cinstit”, pe scena Teatrului Dramatic din Petroşani. A publicat şaptezeci şi patru de volume de eseuri, poezie, teatru, traduceri, dar trebuie precizat că aforismele sale au fost traduse şi publicate în peste cincizeci de limbi. A scris şi a publicat douăzeci de piese de teatru, cea mai mare parte fiind puse în scenă.

Galerie foto



Vizualizări: 428

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste