(închide)

„Pistruiatul” talentat cântă la fluier, nai, caval, saxofon, cimpoi, ocarină, dar și la varză: „Talentul ți-l dă Dumnezeu, te naști cu el!”

 

Alexandru Cioiu are 11 ani și este elev al Liceului de Arte din municipiul Târgu-Jiu. Iubește muzica de când era prunc și cântă cu pasiune la nai, cimpoi, ocarina, saxofon, caval și fluier. Este elevul maestrului Ștefan Popescu, așa că Alexandru Cioiu a învățat să cânte și la pseudoinstrumente: pai, ocarină, solniță, cuc, varză, nucă etc. La festivalurile concurs la care a participat, Alexandru Cioiu a impresionat mereu juriul și a câștigat premii importante. Ultima participare notabilă a fost la preselecția Next Star și la o preselecție pentru un Festival Electrecord. „Domul profesor Ștefan Popescu îi spune lui Alex  Pistruiatul. Copilul meu, pe partea artistică, este produsul omului, profesorului doctor Ștefan Popescu! Talentul ți-l dă Dumnezeu, te naști cu el, însă dacă nu întâlnești omul care să fie un bun profesionist, acel talent rămâne acolo, iar nelucrat nu înseamnă nimic”, a spus Elena Cioiu, mama talentatului copil.

Alexandru Cioiu a început acest an cu o schimbare majoră în viața sa, devenind elev al Liceului de Muzică din Târgu-Jiu. Originar din comuna Crușeț, Alex a lăsat zona rurală, deși este doar un pui de om și s-a mutat la oraș pentru a putea studia. Alexandru face muzică și cursuri la SPA din 2015 sub directa îndrumare a maestrului Ștefan Popescu, cel care l-a format artistic. A început întâi cu fluierul, apoi, în septembrie 2016, a luat naiul, în decembrie 2016 a luat cavalul, instrument care l-a captivat și a devenit  favorit. De-a lungul anilor, Alex a participat la numeroase concursuri și festivaluri și a obținut premii. Anul acesta, în luna martie a participat la festivalul concurs "Mărțișoare folclorice" unde a obținut premiul 1, apoi a participat la preselecția "Next Star", unde a impresionat prin prestația sa la mai multe instrumente si pseudoinstrumente de suflat. Pe 21 iulie a urcat pe marea scenă Next Star și a reușit să impresioneze prin prestația sa obținând cele 3 steluțe verzi, intrând astfel în finala serii, însă decizia finală nu l-a scos învingător. „Atunci am câștigat o invitație din partea bine cunoscutului mare naist Nicolae Voiculeț de a cânta pe scenă alături de domnia sa pe 26 iunie în Piața Ovidiu din Constanța. Pe 29 iunie a obținut premiul 1la festivalul Sofia Drăghici de la Căpreni. Pe 24 iunie premiul 1la festivalul "Mariana Ionescu Căpitănescu". În perioada 22-27august a participat la marele festival de cimpoaie din Strakonice Cehia alături de încă 3 colegi suflători și domnul profesor Ștefan Popescu, unde au primit ropote de aplauze pentru prestația lor. La Burlești, la festivalul concurs Gheorghe Ciociu a obținut tot premiul I”, a declarat Elena Cioiu, mama copilului.

În viitor, o posibilă colaborare cu Electrecord!

Părinții lui Alexsunt oameni iubesc tradițiile acestui neam și își doresc ca ele să nu se piardă. Faptul că Alex are talent de la Dumnezeu a fost o bucurie imensă pentru ei și orice sacrificiu li se pare o nimica toată și își doresc din suflet ca fiul lor să reușească pe calea muzicii. O veste bună a fost pentru familia Cioiu invitația pe care Alex a primit-o de la unul din organizatorii Festivalului Electrecord, căci cu aceasta a venit și posibilitatea unei viitoare colaborări. „În cele din urmă acum recent am răspuns provocării transmise de domnul Marian Rădulescu, unul din organizatorii Festivalului Electrecord, participând la preselecțiile organizate la Ploiești. Domnul director de marketing al Electrecordului, Florin Ciofică, a întrebat "Cu cine ai venit? Noi vrem să investim în tine! Te așteptăm la București în marea finală!" Pe 25 noiembrie o să fim prezenți acolo cu speranța că vom deveni colaboratori ai Electrecord”, a afirmat Elena Cioiu.

Deși are numai 11 anișori, Alex știe să cânte la fluier, nai, caval, saxofon, cimpoi, ocarină. Mai excelează si in interpretarea la pseudoinstrumente precum pai, nucă, cuc, tilincă, tilv, varză, celebra lui varză cu care a impresionat ridicând juriul in picioare la Next Star. „O dată cu venirea sa la liceul de artă "Constantin Brailoiu" a început studiul a încă 2 instrumente si anume flaut principal si pian secundar.Tot in această toamnă s-a înscris la Palatul copiilor la clasa de canto popular a doamnei Cristina Olteanu!”, a încheiat Elena Cioiu.

Galerie foto









Vizualizări: 1,973

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste