(închide)

Sabia lui Tudor Vladimirescu expusă la Târgu-Jiu!

 

Eveniment cultural deosebit la Târgu Jiu! Sabia lui Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, a ajuns la Târgu Jiu. În perioada 28 septembrie-22 octombrie, la Muzeul Județean „Alexandru Stefulescu” din Târgu Jiu, are loc expoziția „Sabia Revoluției”.

Marți 28 septembrie, ora 11.oo, la Muzeul Județean Gorj, se deschide Expoziția dedicată Bicentenarului REVOLUȚIEI lui TUDOR. Sunt expuse trei piese din categoria Tezaur: Sabia lui Tudor Vladimirescu, PROCLAMAȚIA de la Padeș și un tablou de Teodor Amann. 

În cadrul expoziție se vor expune: sabia lui Tudor Vladimirescu, Proclamația de la Padeș (originală) și tabloul original al pictorului Theodor Aman care îl întruchipează pe marele revoluționar. Evenimentul este organizat de Rotary Club Târgu Jiu și Asociația Democrație Educație Respect (ADER). De altfel, 2021 a fost declarat Anul „Tudor Vladimirescu” la nivelul județului Gorj, în urma unei inițiative a Consiliului Județean Gorj. Proclamația de la Padeș (23 ianuarie S.N. 4 februarie 1821, Padeș) reprezintă un document programatic al mișcării conduse de Tudor Vladimirescu, adresat către tot „norodul omenesc” din Țara Românească, și care cuprinde o serie de revendicări, printre care erau împărțirea pământurilor boierilor și mănăstirilor către țărănime, desființarea privilegiilor boierești, dreptate și slobozenie.

Vizualizări: 387

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste