Sute de târgujieni au actele de identitate expirate! Ce amenzi riscă

 

Serviciul Ordine Publică și Evidența Persoanelor din cadrul Poliției Locale a Municipiului Târgu Jiu a identificat în ultimele zilr mai multe persoane ale căror acte de identitate au expirat. Polițiștii au luat legătura cu acești cetățeni și speră ca aceștia să intre în legalitate. Este vorba despre 249 persoane care locuiesc pe raza municipiului Târgu Jiu fără documente legale: sunt cetățeni care au cărțile de identitate expirate, nefiind reînnoite în termele stabilite de lege și minori care au împlinit vârsta de 14 ani și nu s-au adresat încă Direcției Publice Comunitare Locale de Evidență a Persoanelor Târgu Jiu în vederea eliberării actului de identitate.

Potrivit documentelor întocmite de polițiștii locali rezultă faptul că cei mai mulți cetățeni care au documentele de identitate expirate se află temporar în străinătate. Pentru evitarea situațiilor neplăcute cât și a sancționării contravenționale a cetățenilor care din anumite motive nu și-au reînnoit documentele în termenele stabilite de lege, Poliția Locală a Municipiului Târgu Jiu îi sfătuiește să intre în legalitate.

„Cetățenii români care au împlinit vârsta de 14 ani au obligația de a solicita eliberarea actului de identitate în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei. Minorul depune cererea pentru eliberarea actului de identitate însoțit de unul dintre părinți sau după caz, de reprezentantul său legal, de persoana desemnată din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistență socială sau de persoana căreia i-a fost încredințat în plasament. Primul act de identitate nu se eliberează pe bază de procură specială”, spun cei de la Poliția Locală. 

În cazul în care cetățenii români nu își întocmesc actele de identitate în termele stabilite de lege, aceștia pot fi sancționați contravențional conform O.U.G. nr. 97/2005 și OG nr. 2/2001 cu amendă de la 40 la 80 lei.

Vizualizări: 286

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste