(închide)

Tradiții și gusturi din sufletul Olteniei, reunite în „Dolju-n bucate de ritual“

 

Centrul Judeţean de Cultură și Artă Dolj - Secția pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează joi, ora 12:00, la Casa Universitarilor, evenimentul „Dolju-n bucate de ritual“. 

Evenimentul din acest an poartă urmele îmbrățișării cu recunoștință a bunilor și străbunilor noștri care ne-au lăsat moștenire ritualuri și obiceiuri frumoase și bogate în semnificații, pentru toate momentele importante din trecerea prin viață, însoțite de gustul unic al bucatelor tradiționale.

Participă localnici voluntari din localitățile: Bârca, Bechet, Bratovoești, Galicea Mare, Calafat, Cetate, Pielești, Poiana Mare; de asemenea, cadre didactice și studenți ai Universității din Craiova din cadrul Facultăților de Litere și de Horticultură, reprezentanți ai Stațiunii Didactice Banu Mărăcine, elevi și profesori de la Liceul de Industrie Alimentară din Craiova, Liceul Tehnologic „Ștefan Milcu“ și Școala Gimnazială „Constantin Gerotă“ Calafat, Palatul Copiilor Craiova - Structura Calafat, Liceul Teoretic ,,Gheorghe Vasilichi“ din comuna Cetate și Liceul Teoretic „George Șt. Marincu“ Poiana Mare, beneficiari ai Centrului social de zi pentru persoane vârstnice ,,Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian“ precum și reprezentanți ai Asociației Macedonenilor din România - filiala Craiova, Asociației Partida Romilor „Pro - Europa“ - filiala Dolj, Asociației Vlahilor din Bulgaria. 

Turta de ursitori, la botez în Bechet, cu zahăr, sare și miere, turta tradițională de nuntă la macedoneni, murături și țuică fiartă, de primire, ca la nuntă toamna, colaci și colivă de pomenire vor îmbogăți mesele lângă sarmale, iahnie de fasole, turte pe plită, ouă roșii, zacuscă, cozonac, chec, boace (turte în tigaie), plăcintă cu mere, plăcintă cu brânză, cornulețe cu osânză, platourile băciței (cu carne, cârnați și sloi de oaie, drob de miel, brânză), varză călită cu jumări, mâncare de dragavei, mâncare de urzici (cu usturoi), mămăligă, brânză, cozonac, biscuiți râmă, gogoși, turte la ceaun, ouă roșii, murături, țuică fiartă, platou tradițional, mititei la grătar, pâine-n țăst, brânză de capră, pui pe sticlă, fasole frecată, cozonac, varză la cuptor, țuică de prună, plăcintă cu varză, chiftele, turtițe etc.

Participanții la eveniment vor degusta vinuri de la Stațiunea didactică Banu Mărăcine, vor răsfoi carte veche, carte nouă de gastronomie într-o expoziție a Bibliotecii Universității din Craiova, vor admira fotografii reprezentative pentru comunitatea de macedoneni și se vor delecta cu cântecele interpretate de soliștii Larisa Cârlugea, Emilia Glăvan și Alexandru Lilea și cu suitele de jocuri populare ale Ansamblului folcloric „Hora Desnățuiului“.

„Și anul acesta vă invităm pe 15 mai, la Casa Universitarilor, de la ora 12:00, să ne bucurăm de bucate și să susținem cu donații Asociația Bucurie pentru Viață - Tabăra Bucuriei, ale cărei programe vizează copiii din Oltenia cu afecțiuni oncologice și alte afecțiuni medicale grave. Asociația Bucurie pentru Viață a fost înființată în anul 2018 având ca scop ajutorarea persoanelor aflate în dificultate și respectarea drepturilor fundamentale ale omului, în special ale categoriilor sociale defavorizate”, spun organizatorii. 

În cei 11 ani de proiect, importante momente „Dolju-n bucate“ s-au organizat în colaborare cu voluntari din localitățile Dăbuleni, Calafat, Bârca, Urzicuţa, Giurgița, Izvoare, Pielești, Grecești, Cernătești, Ghidici, Maglavit, Mischii, Bratovoești, Ciupercenii Noi, Leu, Afumați, Carpen, Bechet, Moțăței, Desa, Galicea Mare, Rast, Gogoșu, Poiana Mare, cu asociațiile studențești de la Facultățile de Litere și Horticultură din cadrul Universității din Craiova, Asociația Studenților Basarabeni din Craiova, cu Liceul de Industrie Alimentară, Forumul de Prietenie Româno - Macedonean și Casa de Cultură „Amza Pellea“ din Băilești, A.T.R.ECO, Asociația Macedonenilor din România - filiala Craiova, Liceul de Industrie Alimentară, Asociaţia Vlahilor din Bulgaria -  Satul Gomotarti, Vidin, Casa de Cultură Probuda - Florentin.

La Craiova, evenimente „Dolju-n bucate“ au fost organizate în Galeriile „Cromatic“, în holul central al Universității din Craiova, la Casa Universitarilor, la Teatrul pentru copii și tineret „Colibri“, la Teatrul Național „Marin Sorescu“, la Centrul „Constantin Brâncuși“ și la Radio Oltenia Craiova.  

 

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste