(închide)

Tradiții și superstiții: Martie, luna în care trebuie să porți argint pentru a te feri de farmece!

 

Luna martie este denumită popular “Mărțișor” și este prima lună a primăverii, natura începând să prindă culoare. Luna martie aduce în atenție sărbătoarea mărțișorului, cât și una dintre cele mai cunoscute legende ale tradiției românești, si anume: “Zilele babei Dochia” sau “Babele”. Conform tradiției, zilele cuprinse între 1 și 9 martie sunt zilele Babei Dochia sau Babele. În aceste zile vremea este extrem de schimbătoare, datorită caracterului capricios al Babei Dochia. DE secole, există obiceiul să ne alegem o zi din cele nouă pentru a ne reprezenta. Acesta este felul în care vom afla cum ne va fi anul-în funcție de  cum va fi vremea în acea zi. 

În calendarul roman, martie era prima lună, scrie sociologul Al. Doru Șerban, în volumul „Credințe, datini și obiceiuri din Gorj”. Baba Dochia este un personaj mitic românesc, iar ritualul morții și renașterii naturii este marcat de două perioade calendaristice 1-9 martie și 9-17 martie. Ziua de 9 martie când se celebrează Muceniciieste  aceeaîn care oamenii se ospătează și beau 44 de pahare de vin ca să aibă putere de muncă. În perioada 1-9 martie sunt Babele și fiecare își alege una. „Dacă ziua pe care și-a ales-o este frumoasă, se bucură că va avea un an bun, norocos. La Albeni și în alte sate din Gorj pe 1 martie nu se lucrează. Se poartă mărțișorul. În multe zone ale Gorjului, pe 1 martie, fetelor li se punea o monedă de argint la gât înainte să răsară soarele pe 1 martie, pe care o dădeau jos de la gât când vedeau primul pom înflorit. Se credea că așa vor fi sănătoase”, scria Al. Doru Șerban. Argintul te ferește de farmece, spun bătrânele. „Țin minte de când eram copil, că mama ne punea să avem argint la mână sau la gât în martie, căci este luna în care se fac cel mai ușor farmece și se și prind. Așa era obiceiul, superstiția probabil, dar noi tot purtam argint. Purtam și mărțișor. Era mai mare dragul să te fălești cu ce mărțișoare frumoase ai primit de la iubit sau de la rude, depinde. Și mărțișorul poartă noroc. Șnurul alb cu roșu are semnificație deosebită, cred că unul reprezintă femeia și altul bărbatul și ambele împreună, unirea lor, viața însăși!”, a spus Camelia Floroiu din Negomir. 

Credintele romanesti stravechi spun că mărțișorul este asemenea unui talisman și te apără de forțele malefice, previne imbolnavirea in lunile care urmeaza lui martie și ține deoparte deochiul. Firul de martisor are puterea de a tine raul departe de tine. 

Gestul daruirii martisorului este incarcat si el de semnificatii. A darui un martisor cu inima curata unei persoane la care tii cu adevarat inseamna, conform anumitor credinte din batrani, sa indupleci soarele sa-i dea sanatate, frumusete, veselie, pofta de viata, iubire. In acelasi timp, gestul barbatilor de a inmana martisoare femeilor este de fapt un indemn la armonie, uniune si buna intelegere.

Vizualizări: 2,981

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste