(închide)

Tricolorul, depus de poetul Stănchescu pe mormântul sfânt de la Țebea!

 

Marșul dedicat marelui erou național Avram Iancu, inițiat de scriitorul Laurian Stănchescu, a avut loc și în acest an, pentru a noua oară, înaintea Serbărilor Naționale de la Țebea. În ciuda faptului că are probleme de sănătate destul de grave, poetul Laurian Stănchescu, a parcurs cei aproape 100 de kilometri, în scaunul cu rotile, ajutat de prietenii săi. Marșul s-a desfășurat pe traseul dintre localitatea Vidra, județul Alba, unde s-a născut Avram Iancu, și Țebea, unde este înmormântat „Crăișorul Munților”.

Marșul lui Avram Iancu a fost inițiat de Laurian Stănchescu în anul 2010. Acțiunea a precedat Serbările Naționale de la Țebea care au avut loc duminica aceasta, în 8 septembrie. Scriitorul Laurian Stănchescu, în vârstă de 65 de ani, a început marșul, pe 3 septembrie, însoțit de mai multe persoane, între care s-au aflat și câțiva români din Diaspora, din Torino-Italia, precum și fostul comisar șef de poliție Petrică Dima. Poetul și scriitorul Laurian Stănchescu este cel care a inițiat și depus în Parlamentul României proiectul de lege prin care Avram Iancu a fost declarat „Erou al Națiunii Române”.

"Marșul Național Avram Iancu" a fost primit la Brad cu o ceremonie publică de excepție. Au participat doi miniștri. Sorina Pintea, ministrul Sănătății și Natalia Intotero, ministrul Diasporei. În costum național a participat doamna Maria Oprea, emblema spirituală singulară a unui spirit românesc de mitologie. Actorul Mircea Diaconu m-a întîmpinat pe stradă...în timp ce mărșăluiam...! S-a oficiat slujbă de pomenire și parastas pentru sufletul prea pătimit al Eroului Național. Mulțumesc domnului Florin Cazacu, Primarul Municipiului Brad...! (...) Scopul acestui marș este acela de a crea o stare națională, o stare de spirit pur românească, pentru că, dacă nu creăm acea stare de spirit pur românească, ne scufundăm, ne ducem în neant, cu toată istoria magnifică pe care o avem și pe care ne-au lăsat-o strămoșii noștri. Nu vreau ca memoria lui Avram Iancu să dispară, pentru că fără Avram Iancu, am mai spus-o și o repet, astăzi, în Transilvania curgea o istorie străină pe o albie românească (...) Am depus Tricolorul pe mormântul sfânt de la Țebea și anul acesta!”, a spus, emoționat, scriitorul Laurian Stănchescu.

Se-aprinde mormântul lui Iancu

a dat pe dinafară moartea lui Iancu
vine cu vuiet și furie din tot adâncul
s-au prăvălit gorunii peste o Țebe moartă
de lacrimi și de jale se-aprinde tot mormântul

noi îi ucidem moartea cu slavă deșartă
îl osândim pe Iancu la suferința de Apoi
pulbere și praf sunt idealurile sale
dar nouă ne e bine că Iancu nu e-n noi

ce dulce este viața când țara nu te doare
când pe martiri și mucenici îi duce Dumnezeu
în cimitirele din cer și lasă-n locul lor istoria goală
s-o umpli cu nimicnicia și sărăcia sufletului tău..!

Laurian Stănchescu

Galerie foto





Vizualizări: 852

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste