(închide)

ITO 2019 Craiova - Zilele comuniunii tuturor tinerilor creștini

 

Festivitatea de deschidere a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) 2019 a fost o sărbătoare a celor 4.000 de tineri veniți la Craiova din țară, diasporă și din alte Biserici Ortodoxe surori. Delegațiile tinerilor au fost prezentate de Aurelian Temișan și Manuela Hărăbor, scrie Ziarul Lumina.

Deschiderea oficială a ITO 2019 a avut loc joi, 5 septembrie 2019, în Piața „Mihai Viteazul” din centrul orașului. Pe scena din piață au urcat, rând pe rând, delegațiile tinerilor din eparhii din țară și străinătate.

Și din Județul Gorj au participat sute de tineri din Parohii precum Țicleni, Novaci, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Runcu, Negomir etc. De la Țicleni, tinerii care fac parte din Ansamblul „Petrolul” Țicleni, coordonat de profesor Cristina Negreanu au fost însoțiți la ITO Craiova de preotul Dragomir Țicleanu, directoarea Dungă de la Școala Gimnazială Nr. 1 Țicleni și câțiva părinți. Toți cei prezenți s-au bucurat și au trăit sentimentul comuniunii creștine.

„Întâlnirea tinerilor ortodocși de anul acesta stă sub semnul exercițiului de dialog, înainte de toate, între cei care participă la ea. Primul rol al acestui dialog este ca fiecare să se deschidă la noutate ca să își modifice propria opinie grație a ceea ce ascultă de la alții. Este important pentru noi ca în acest dialog să ne simțim liberi, să primim și să înțelegem pe alții. Să ne schimbăm convingerile și pozițiile noastre, să dovedim maturitate umană și spirituală. Din acest punct de vedere, întâlnirea trebuie să fie un exercițiu de sinceritate în vorbire și deschidere la ascultare, ambele valori fiind fundamentale pentru ca adunarea noastră să fie marcată de discernământ. Discernământul este o atitudine interioară, ce se înrădăcinează într-un act de credință și de convingere că Dumnezeu lucrează în lumea noastră, în evenimentele vieții, în persoanele pe care le întâlnim și care ne vorbesc. Suntem aici pentru a ne pune în ascultare a ceea ce Duhul Sfânt ne învață cu modalități și direcții, adesea imprevizibile”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

A urmat un program artistic, pe scenă urcând Felicia Filip, Generația Folk, Grupul vocal-instrumental al Arhiepiscopiei Râm­nicului și, în calitate de invitat special, maestrul Tudor Gheor­ghe.

Cea de-a doua zi a întâlnirii, vineri, 6 septembrie, a debutat cu ac­ti­vităţile pe grupuri. La Sala Po­livalentă din Craiova (de la ora 16:00), Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a susținut o con­ferință pentru tineri. După evenimente, tinerii au plecat în procesiune de la Sala Polivalentă - Biserica „Sfântul Arhidiacon Ştefan”, Ciupercă, Catedrala Mitropolitană, Biserica „Sfântul Gheor­ghe”-Vechi, Universitatea din Craiova, Piața „Mihai Viteazul”. Ziua s-a încheiat cu un concert de muzică populară, susţinut de Ansamblul „Maria Tănase” în Piaţa „Mihai Viteazul”.

Ziua de sâmbătă este marcată de vizitarea oraşului. Tinerii vor fi primiţi în prima parte a zilei în bisericile cetăţii, unde vor face împreună rugăciunile de dimineaţă. De la ora 12:00 sunt programate lansarea cărții „Preotul ortodox în veacul XXI. Schiţe pentru un portret” (Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”) și workshop-ul: „Relaţiile dintre Grecia şi România” (coord. Apostolos Patelakis). Ziua se va încheia cu un program artistic de muzică uşoară, sus­ţinut de asemenea în Piaţa cen­tra­lă a oraşului de îndrăgita artis­tă Paula Seling.

Pe data de 8 septembrie, delegaţii­le de tineri vor merge la Mănăsti­rea Maglavit, unde vor avea loc slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie, săvârşite în sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. La final, flacăra ITO va fi predată tinerilor din Arhiepiscopia Timişoarei, gazda celei de-a 7-a ediţii, din anul 2020.

https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/festivitatea-de-deschidere-a-ito-2019-in-piata-mihai-viteazul-din-craiova-147607.html

Galerie foto







Vizualizări: 606

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste