(închide)

ZIUA BRÂNCUȘI LA TÂRGU JIU

 

În zilele de 18 și 19 februarie 2022, la Târgu Jiu s-au desfășurat „Colocviile Brâncuși”, manifestare cultural-artistică dedicată sărbătorii naționale „Ziua Brâncuși”, cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la nașterea marelui artist.

În după-amiaza zilei de vineri, 18 februarie 2022, la Galeria de Artă din Parcul Central a avut loc vernisajul expoziției de grup „Amprente vizuale” a membrilor Filialei Târgu Jiu a UAP din România, urmat de lansarea revistelor „Brâncuşi” și „Confesiuni”, în prezentarea managerului Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Doru Strîmbulescu. Cele două publicații apar sub egida Editurii Brâncuși, aparținând aceleiași instituții de cultură din Târgu Jiu.

Ziua de sâmbătă, 19 februarie 2022, a început cu expoziția de desene „Întâlnire cu Brâncuși”, organizată de Asociația Culturală „Tătărescu” şi Asociația Cultural-Istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” pe Aleea Scaunelor din Parcul Central. De la ora 14,30, în cadrul Galeriilor Municipale de Artă, s-a desfășurat vernisajul expoziției de arte vizuale „Object memory” a artistului plastic Mihai Trifan, curatoriată de prof. Vasile Fuiorea. Ambele expoziții de artă plastică – din zilele de 18 și 19 februarie - au beneficiat de prezentarea specială a criticului și istoricului de artă Pavel Şuşară. Acesta s-a întâlnit cu publicul târgujian și în după-amiaza zilei de sâmbătă, cu ocazia susținerii conferinței cu tema „Paradoxurile brâncuşiologiei”, de data aceasta la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. La finalul conferinței, Pavel Șușară și-a lansat volumul de poeme „Viziunile şarpelui Alcazar”, grafica şi ilustraţia Mircea Bochiş.

Seara a continuat la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu cu o conferință susţinută de drd. Dalina Bădescu, artist plastic, cu tema „Două ipostaze ale arhitecturii memoriale postbrâncuşiene: Peter Iacobi şi Ioan Bolborea”. Tot în același cadru a avut loc și lansarea de carte „Pictura materistă. Istoric şi Pictura materistă. Dezvoltări, Deschideri”, semnată de Georgiana Brandt, artist plastic. În foaier, participanții au putut admira și lucrările autoarei, în cadrul expoziţiei Flash Art: Georgiana Brandt: B4B. Programul s-a încheiat cu un recital extraordinar susținut de pianistul Florin Berculescu: Brâncuşi & Satie.

„Colocviile Brâncuși” au fost organizate de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu. Ca în fiecare an, manifestarea are o continuare în zilele de 16 și 17 martie, atunci când se comemorează trecerea în eternitate a marelui artist gorjean.

Parteneri ai evenimentului sunt Filiala de Sculptură a UAP din România, Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Club Rotary Târgu Jiu, ADER, Asociația Culturală „Tătărescu”, Asociația Cultural-Istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”.  Parteneri media: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, TVR 3, TVR Craiova, modernism.ro, Leviathan, Intellnews.

Credite foto: Laurențiu Stoicu                                                                                        

Galerie foto


Vizualizări: 249

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste