(închide)

Pictură pe sticlă și atelier pentru crearea mărțișoarelor tradiționale la Parohia Țicleni: „Atelierul are loc în biserică și este o mare bucurie!”

 

Vocile cristaline ale copiilor au umplut Biserica Sfântul mare Mucenic Gheorghe din Parohia Țicleni pe 25 februarie 2024, când a avut loc cea de-a doua întâlnire din cadrul atelierelor de creație „Semne cusute-tradiții care ne definesc”. Vreme de câteva ore, copii și adulți la un loc, nepoți și bunici, au învățat unii de la alții, într-o comuniune complexă. Cei tineri au mai aflat câteva dintre tainele semnelor tradiționale cusute pe iile bunicilor, dar au și pictat pe sticlă, au desenat și au colorat, au creat mărțișoare și brățări din diverse materiale. Aproximativ 30 de copii cu vârste cuprinse între doi și 16 ani au participat la aceste întâlniri. 

 

Atelierele „Semne cusute-tradiții care ne definesc” au fost inițiate de preotul paroh Dragomir Țicleanu de la Parohia Țicleni anul trecut. Totul a pornit din dorința de a oferi copiilor și adolescenților din parohie o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber. Cu ajutorul mai multor doamne pricepute din parohie, doamne care duc mai departe tradiția strămoșească atunci când vine vorba despre realizarea minunatelor ii și a cusăturilor tradiționale, copiii au început să descifreze tainele meșteșugurilor. De asemenea, au avut ce învăța și de la un domn priceput la arta împletirii pănușilor de porumb pentru crearea unor covorașe decorative și nu numai. Anul acesta, prima ediție a atelierelor „Semne cusute-tradiții care ne definesc” a avut loc pe 18 februarie 2024, cu promisiunea că întâlnirile vor avea loc în fiecare duminică.

 

Împărțiți pe grupe de lucru, copiii au învățat să coasă pe etamină minunatele semen pe care bunicile și străbunicile lor le coseau pe iile de sărbătoare, au creat mărțișoare frumoase și au pictat pe sticlă. Cei mai mici dintre participanți au colorat și au desenat atent supravegheați și îndrumați de părinții prezenți în biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.  „Am pictat pe sticlă. Am ales să fac ghiocei, vine primăvara și asta am zis că se potrivește mai bine”, a spus Danina, una dintre elevele prezente la activitate. „Am început să pictez o icoană, Maica Domnului cu Fiul, dar nu am terminat-o astăzi. Voi continua la întâlnirea de săptămâna viitoare. Îmi place la aceste ateliere, este o idée bună să ne întâlnim aici, la biserică”, a spus Crina, o talentată elevă din Țicleni. "Duminica trecută am făcut mărţişoare, am pictat. Dar am și cusut un mărţişor, pe care l-am luat acasă şi l-am dat mamei mele. O să vin de fiecare dată la ateliere. De data aceasta, am colorat și am desenat, dar cel ami mult mi-a plăcut să pictez pe sticlă. Am făcut câțiva ghiocei și iau tabloul acasă", a spus Diana. Copiii au învăţat şi cum să confecţioneze covoraşe din pănuşi de porumb, un obicei foarte vechi, dar şi practic, de la Damian Lumezeanu, în vârstă de 63 de ani, om de bază al Parohiei Ţicleni, el fiind şi cântăreţul bisericii. A fost însoţit de nepotul său Andrei, în vârstă de 10 ani, care vine cu drag la biserică pentru a învăţa despre tradiţii. Atât el, cât și sora lui, sunt foarte încântați de activitățile de la ateliere. „Am pictat flori pe sticlă și am și cusut. Acasă mai cos cu bunica, ea este foarte pricepută. Știe să și toarcă și azi a adus furca și fusul cu lână la biserică. Ne place mult aici”, a spus Bianca din Țicleni. Doamnle care le-au predate copiilor semnele tradițioanle sunt: Maria Mincea, Reolina Purea, Elena Mărgineanu, Luminița Coman, Elida Bejinaru, Carmen Otărășanu, Nadia Ciungu. 

Tradițiile  devin actuale prin aceste ateliere

 

Dragomir Ţicleanu, în vârstă de 36 de ani, este preot din anul 2010, iar din 2015 slujeşte în Parohia Ţicleni, la Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", unde, alături de vârstnicii din comunitate, îi învaţă pe copii arta mai multor meşteşuguri.

"Atelierele 'Semne cusute - tradiţii care ne definesc' sunt la cea de-a doua ediţie. Am început de anul trecut aceste ateliere; sunt întâlniri cu copiii, şi, practic, le-am inițiat din dorinţa de a sluji comunitatea noastră din Ţicleni, parohia noastră. Ne-am gândit să ne adresăm mai ales copiilor, care reprezintă viitorul nostru, viitorul parohiei. Încercăm să fim tot timpul atenţi faţă de nevoile copiilor, faţă de dorinţele lor, dar bineînţeles păstrându-i ancoraţi în principiile creştineşti, şi, de asemenea, în tot ce înseamnă tradiţii, obiceiuri, încercăm să le actualizăm şi să le facem să fie pe placul lor, să fie ceva nou de descoperit pentru ei. (…) Ne dorim să ne dezvoltăm, să creştem. Faptul că suntem în al doilea an de când le organizăm, arată că am crescut. La biserica noastră, activităţile cu copiii le-am început încă din anul 2016 şi de atunci am organizat diferite întâlniri, festivaluri, evenimente, activităţi. Participând la ateliere, copiii au ocazia să renunţe la telefon, să iasă din lumea virtuală în care din ce în ce mai mult se adâncesc şi să se întâlnească şi cu colegii lor de la şcoală, să lege noi prietenii, să fie prezenţi în biserică sau, în natură, căci de cum vine vremea frumoasă, vom putea organiza întâlnirile în parcul bisericii, care este foarte frumos. Părinţii copiilor au reacţionat cu mare bucurie în ceea ce priveşte organizarea atelierelor, lucrul acesta este dovedit de prezenţa copiilor într-un număr foarte mare la atelierele noastre. Poate pe viitor aceste ateliere se vor adresa şi adulţilor. Tradiţiile nu reprezintă nimic învechit, ci sunt extrem de actuale, ne vorbesc despre ceea ce credeau înaintaşii noştri, ce au fost înaintaşii noştri, în ce au crezut ei, şi suntem datori să le ducem mai departe, să le promovăm, să le facem actuale copiilor noştri, să le facem plăcute şi să înţelegem că aceste tradiţii, aceste obiceiuri arată ce am fost noi odată, ce suntem şi astăzi şi ce trebuie să fim pe viitor. Le mulțumim tuturor celor prezenți, au fost minunați, la fel ca de fiecare dată! Abia așteptăm să ne revedem la biserică!", a declarat, pentru AGERPRES, preotul Dragomir Ţicleanu, care a adăugat că "preoţia nu este o profesie, este o slujire a lui Dumnezeu, dar mai ales o slujire a aproapelui".

 

Galerie foto
















Vizualizări: 1,190

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste