(închide)

Cosmina Lăutaru, elevă a CNGC Motru și talentată solistă de muzică populară: „Pe scenă, cântând, sunt adevărata eu!”

 

Muzica este fericire! Asta spune eleva CNGC Motru, frumoasa Cosmina Lăutaru, interpretă de muzică populară. A lansat două melodii proprii și își dorește ca pe viitor să împletească o carieră în domeniul managementului afacerilor cu pasiunea pentru muzică. „Muzica pentru mine înseamnă fericire. Pe scenă, cântând sunt adevărata eu. Tot ce mă înconjoară în acel moment este muzica, iar problemele personale râmân undeva într-un colț, uitate. Nimic altceva nu mai contează, rămân doar eu și muzica!”, a spus, pentru Pagina Olteniei, solista Cosmina Lăutaru, elevă a CNGC Motru.

Talentata Cosmina Lăutaru are 17 ani și studiază la  Colegiul Național „George Coșbuc" din municipiul Motru, fiind în clasa a XII-a la profilul de științe ale naturii. Pe viitor, Cosmina, interpretă de muzică populară, ar vrea să urmeze cursurile Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor-Management. Nu va renunța vreodată la pasiunea sa pentru muzică și spune că va urma cursuri aprofundate de canto pentru a se dezvolta în acest domeniu. Muzica este bucuria sa, dar mai ales a celor care o ascultă cântând pe frumoasa mehedințeancă, căci are un glas armonios. „Pot spune că nu eu am descoperit acest talent. Încă de mică, prietenii și familia mea îmi spuneau atunci când fredonam o melodie, că aș putea face carieră din muzică, dar consideram totul o joacă, prin urmare nu îi luam în serios. Mai apoi, la îndemnul lor am început să iau cursuri de canto cu profesorul Ion Giurgi, să merg la emisiuni televizate și să înregistrez cele 2 piese pe care le-am și postat ulterior pe YouTube. Muzica pentru mine înseamnă fericire. Pe scenă, cântând sunt adevărata eu. Tot ce mă înconjoară în acel moment este muzica, iar problemele personale râmân undeva într-un colț, uitate. Nimic altceva nu mai contează, rămân doar eu și muzica!”, a spus, pentru Pagina Olteniei, solista Cosmina Lăutaru, elevă a CNGC Motru. Sensibilă, talentată și inteligentă, Cosmina Lăutaru a crescut în comuna Bala a județului Mehedinți, amintindu-și cu drag de perioada copilăriei. Și astăzi, bunica sa, de la care a moștenit harul de a cânta minunat, o așteaptă cu pâine caldă și fredonând vechi melodii. „Din familia mea, talentul la cântat îl moștenesc de la bunica mea care îmi cânta atunci când eram mică o frumoasă doină, Eu cunosc vara când vine. Era și este persoana pe care o admir. Îmi cânta frământând pâinea, iar eu, copil fiind, o ascultam cu drag. Chiar și astăzi, atunci când merg la țară, bunica mea mă așteaptă cu pâine caldă și, uneori, o mai aud fredonând melodia pe care o îndrăgesc atât de mult. E melodia care mă duce mereu cu gândul la ea și îmi amintește de unde a început această pasiune pentru muzică. În momentul de față am două melodii proprii, dar vor urma multe altele. Prima, Unde ești, suflet pereche a luat naștere din iubire. În videoclip caut așa numitul suflet pereche. Încă nu l-am găsit, poate vine într-un clip următor. Iar cea de-a doua piesă Nuntă, nuntă, strigăm toți continuă seria, fiind mai potrivită pentru viitori tineri căsătoriți”, a povestit Cosmina Lăutaru. La școală, adolescent are rezultate bune și se pregătește cu responsabilitate pentru examenul de bacalaureat. Drumul său professional/școlar este stabilit și vrea să își îndeplinească toate visurile! A învățat de la familia sa, că muncind, poți obține ceea ce îți dorești chiar în țara noastră.

Perioada sărbătorilor de iarnă, cea mai frumoasă

Nu mai este mult și vin sărbătorile, cea mai frumoasă perioadă din an! La fel ca în copilăre, Cosmina Lăutaru va merge la sat, la casa bunicii și va colinda în pițărăi, alături de alți copii și tineri din Bala. Este un obicei care nu s-a pierdut și pe care fata îl îndrăgește mult. La sat a învățat Cosmina despre importanța costumului popular traditional, despre tradiții ancestrale ce au rezistat trecerii timpului și despre dragostea de neam. Sunt lucruri pe care le prețuiește, moștenirea sa! „Costumul popular înseamnă tradiție. Înseamnă începuturile muzicii populare românești. Tocmai de aceea, pentru mine, costumul tradițional este rezervat evenimentelor importante unde cânt. Se mai păstrează. Pentru cei care iubesc cu adevărat muzica, portul tradițional este literă de lege. De sărbători, cel mai probabil voi cânta, așa cum fac de câțiva ani. De Crăciun tradiția pe care o îndrăgesc încă de mic copil este colindatul, sau "pițărăii" așa cum sunt numiți în comuna Bala, unde se află familia mea!”, a afirmat Cosmina Lăutaru. Un loc important în viața adolescentei îl ocupă prietenii săi, puțini, așa cum însăși spune, însă adevărați: „E o vorbă care se aplică aici: multă lume, puțini prieteni. Fiind solistă, sunt înconjurată mereu de oameni. Dar prietenii mei îi pot cu ușurință număra pe degetele de la o mână. Tocmai de aceea prețuiesc atât de mult prieteniile care au rezistat de-a lungul timpului și oamenii care mi-au dovedit pe parcursul anilor că merită ținuți aproape de sufletul meu. Sunt oamenii care mi-au fost alături și la bine, și la greu, pe lângă familia mea care mă susține necondiționat”. Cosmina  Lăutaru este un adolescent frumos, ambițios, sufletist, apreciat de cei care o cunosc. Susținută în ceea ce face de familie și cei dragi, Cosmina își dorește să împletească mereu dragostea pentru muzica populară cu o carieră în domeniul managementului. „Un gând de final? Aș vrea să le mulțumesc celor care m-au susținut de-a lungul anilor. Susținerea necondiționată a familiei și prietenilor mei este cea care mă motivează să merg mai departe și să realizez tot ceea ce îmi propun. Iar celor care sunt ca și mine, la început de drum, le spun ce mi-au spus și mie oamenii mei de suflet și anume: Urmează-ți visele! Atât timp cât tu crezi în tine, restul vine de la sine!”, a spus solista Cosmina Lăutaru.

Melodiile Cosminei Lăutaru le puteți asculta accesând link-urile de mai jos:

 https://www.youtube.com/watch?v=hWfuyHbMNDE

https://www.youtube.com/watch?v=SunjQRkHe6E

Frumoasa Cosmina Lăutaru a apărut și în videoclipurilor unor colege de breaslă: Livia Celea Streață și Oana Preda. 

 videoclip Livia Celea Streață

Piesa Oanei Preda

Galerie foto



Vizualizări: 3,476

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste