A decedat Ioana Moruș, nora surorii celei mici a Ecaterinei Teodoroiu. A fost ghid la Casa memorială a Eroinei de la Jiu

 

Familia Ioanei Moruș, fost ghid al Casei Memoriale Ecaterina Teodoroiu, a anunțat că aceasta s-a stins din viață.

Am cunoscut-o pe Ioana Moruș în 2013. Avea atunci 80 de ani și ne-a fost ghid al Casei Memoriale Ecaterina Teodoroiu din municipiul Târgu-Jiu. Soacra Ioanei Moruș, Sabina Toderoiu Moruș, era sora cea mică a Eroinei de la Jiu! Mândră că viața i-a dat ocazia să facă parte dintr-o astfel de familie, Ioana Moruș avea talent oratoric și poveștile dumneaei te transuneau cu zeci și zeci de ani în urmă. 

„În anul 1938, casa familiei Toderoiu, construită în 1884, a fost amenajată ca şi casă memorială, din dorinţa de a păstra vie în conştiinţa viitoarelor generaţii amintirea Ecaterinei. De-a lungul anilor, căsuța din Vădeni a fost vizitată de nenumărați turiști. Casa este alcătuită din doar două încăperi, una în care mama Ecaterinei gătea și unde mâncau cei zece membri ai familiei, și dormitorul, unde cu greu își găseau loc cu toții. Familia Cătălinei era săracă; tatăl ei, Vasile, muncea la un boier din zonă și avea pământ puțin.

Vasile Toderoiu și soția sa Elena, cu nouă ani mai tânără ca el, au avut opt prunci: cinci băieți și trei fete. Nu mai trăiește niciunul.

Sabina era cea mai mică dintre copiii familiei Toderoiu, iar astăzi, în 2013, la mai bine de 95 de ani de la moartea Cătălinei, o femeie din familie e ghid al casei memoriale.

Așa a fost înțelegerea când familia soacră-mii a dat casa ca să facă aici muzeu. S-au înțeles ca femeile din familie să fie angajate ale muzeului. Eu am fost până am ieșit la pensie, acum este fiica mea, dar, vă spusei, e plecată la medic acum”, spunea, în 2013, pentru Revista Historia, Ioana Moruș, nora surorii celei mici a Ecaterinei Teodoroiu.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Galerie foto




Vizualizări: 902

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste