(închide)

A decedat pacienta refuzată de un medic de la SJU Târgu-Jiu. Fusese transferată la Craiova

 

Bătrâna bolnavă pe care medicul pneumolog Elena Vlad, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu a refuzat să o consulte în luna ianuarie, a decedat la Spitalul din Craiova, acolo unde fusese transferată din cauza stării sale de sănătate. O comisie de disciplină va lua măsuri în cazul refuzului medicului pneumolog de la Târgu-Jiu. 

După jumătatea lunii ianuarie, o femeie din comuna gorjeană Borăscu a fost intenată în stare destul de gravă la SJU Târgu-Jiu, fiind diagnosticată cu afecțiuni pulmonare și posibil cardiace. La câteva zile de la internare, medicul Elena Vlad a fost chemată să o consulte pe pacientă și să îi facă o anumită intervenție (bronhoscopie n.red.). Aceasta a refuzat și a notat în fișa de observație a pacientei că este nemulțumită de „salarizare și de lipsa personalului”. Un alt medic a consultat pacienta, aceasta primind îngrijirile necesare, însă cazul a șocat opinia publică și a adus o nouă pată neagră pe reputația unității medicale.  Ulterior, starea bătrânei s-a agravat și aceasta a fost transferată la un spital din Craiova, unde a și decedat.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a numit o Comisie de disciplină pentru a analiza cazul medicului Elena Vlad, de la Compartimentul pneumologie din cadrul Secției Medicală 1. Managerul Spitalului, Gigel Capotă, a spus zilele trecute că se va încerca luarea unei decizii cât mai curând: „Trebuie să convoc o Comisie de disciplină care trebuie să aibă la bază avizul Consiliului de Etică și, eventual, de la Colegiul Medicilor. Comisia de disciplină va analiza ce s-a întâmplat, să ceară punct de vedre doamnei doctor și să stabilească eventuale măsuri pe linie administrativă. Din această comisie de disciplină fac parte domnul director medical Costinel Popescu, domul jurist Cornescu Călin și doamna Manea Daniela. S-au făcut convocările și decizia noastră a fost ca până vineri să încerce să finalizeze cercetarea disciplinară“, a declarat managerul Capotă la mijlocul acestei săptămâni.

Replica medicului

„Nu sunt vinovată cu nimic și nu am ce să-mi reproșez. Acel mesaj a fost strict pentru conducerea spitalului, pentru că am semnalat aceste probleme în repetate rânduri și nu am fost luată în calcul. Nu știu cum a ajuns foaia de observație în presă. Este interzis acest lucru. Eu nu puteam să fac acea bronhoscopie pentru că nu sunt plătită pentru această intervenție. La fel și asistenta mea. Eu, de trei ani, fac benevol astfel de intervenții. Nu există această intervenție în fișa postului meu, în atribuțiile mele, așa că nici nu știu cum m-ar putea sancționa cineva. În zeci de ani în care mi-am desfășurat activitatea în acest județ, am avut mii și mii de pacienți. Poate că nu am putut face față 100% pretențiilor acestora așa cum din suflet mi-aș fi dorit, dar niciodată nu mi-am bătut joc de profesia de medic. (...) Faptul că nu am făcut bronhoscopie deoarece pacienta abia respira și ar fi murit 100% dacă i-aș fi introdus furtunul cu camera pe gât, faptul că nu am avut cu cine să fac manevra, singura asistentă acreditată pentru această manevră cu atestat fiind gravidă în luna a 9-a, faptul că era ilegal întrucât nu era aviz epidemiologic de utilizare a aparatului decât în locul în care este dispus acum, dincolo de toate astea, o cameră de luat vederi în vârful unui cablu n-ar fi putut niciodată să vindece, spre exemplu o leucemie peste care s-a suprapus o gripă extrem de gravă”, a explicat medicul Elena Vlad. Mai mult, medicul a făcut plângere penală împotriva spitalului și a chemat ITM să verifice dacă există sau nu echipament de protecție în secții. Medicul este mulțumit că IPJ Gorj a deschis o anchetă: „Astăzi am avut surpriza plăcută ca Poliția din Gorj să facă o anchetă în cazul pacientei care a decedat. Era singura modalitate de a scoate adevărul la lumină, fapt pentru care, mulțumesc sincer acestei instituții”, a postat aceasta pe Facebook.

Punctul de vedere al medicului aici: https://www.facebook.com/elena.vlad.92/posts/2361651883865550 

Vizualizări: 3,439

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste