(închide)

ABC financiar pentru elevii Școlii Gimnaziale Nr 1 Motru

 

ABC … financiar

Pe data de 27 septembrie 2023, reprezentantul BNR Gorj, Alexandru Roibu, le-a vorbit elevilor din clasele a III-a si a IV-a, de la Scoala Gimnazială Nr. 1 Motru, dar si cadrelor didactice și coordonatoare, prof. Bejenaru Felicia, Văduvescu Delia, Mladen Mihaela, Voicu Alina, Ardeiu Aurora, Tîrlea Ana si Cioană Vatau Alin despre educatia financiară, accentuând faptul că, nu veniturile noastre ne fac mai educati financiar sau mai putin educati, ci modul în care alegem să cheltuim ceea ce producem.

Relatia pe care noi o avem cu banii si modul în care îi gestionăm sunt lucruri foarte personale, prin urmare e nevoie de multă disciplină si determinare pentru a ne gestiona corespunzator banii. Apelând la resurse digitale adecvate, adaptate particularitătilor de vârstă ale elevilor din ciclul primar, accesibile, interactive, a făcut ca învătarea să se realizeze prin joc. Activitatea a început cu istoria banilor, schimburile (trocul), continuând cu moneda naţională a României, monedele naţionale ale altor ţări, sursele de venituri, inflatie, valoarea banilor, economisirea, împrumutul, fabricarea și reciclarea banilor. Elevii au fost familiarizaţi cu noţiuni specifice educatiei financiare cum ar fi: monedă, bancnotă, valută, venituri,  dorinte, nevoi, împrumut, cheltuieli, profit, pierdere, marfuri, curs valutar, credit, dobândă, economisire etc, reuşind să înteleagă ce sunt banii, unde-i folosim, cum îi folosim, din ce sunt făcuti si cum îi reciclăm.

In cadrul prezentării, domnul Roibu Alexandru a folosit strategii activ – participative, pornindu-se de la exemple concrete de viaţă, pe care elevii le-au trăit, în familie. Învăţarea a fost astfel dirijată încât micii şcolari să-şi formeze o gândire economică corectă orientată spre muncă cinstită, preţuire a banilor, economisire şi investire. Li s-a propus să facă un exercițiu în luna octombrie pentru a afla dacă sunt economi. Elevii vor nota veniturile si cheltuielile, urmând ca, la sfârsitul lunii, să vadă dacă au strâns ,,bani albi pentru zile negre” dacă au în pusculi ,,bani albi pentru zile albe,”, sau dacă au cheltuit mai mult decât au primit și atunci trebuie să restituie banii pe care i-au împrumutat. Elevii i-au dat seama de ce unii oameni care câştiga mult nu au bani, iar cei care câştiga puţin au bani. Au înteles că planificarea financiară trebuie începută de acum, că trebuie să facă deosebirea dintre nevoi si dorinte,  să nu mai facă cumpărături impulsive, ci să facă alegeri  ș financiare inteligente, să economisească.

Doamna director, prof. Pasăre Laura, consideră că educația  financiară este esentiala pentru copiii din ciclul primar, deoarece îi ajută să- și dezvolte anumite abilită, aptitudini care in viitor, îi pot ajuta să devină adulti educati financiar, pentru a avea acces la un nivel superior al vietii.

Oamenii educati financiar învata să investească, să împrumute și să cheltuiască cu responsabilitate. 

Consilier educativ,Prof. Bejenaru Felicia

Galerie foto


Vizualizări: 947

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste