(închide)

Adela Păpușel, tânăr producător din comuna Baia de Fier: „Statul ar trebui să susțină mai mult fermierii!”

 

Victoria Adela Păpușel are 29 ani și este un fermier foarte muncitor din comuna gorjeană Baia de Fier. Adela este fericita mamă a trei copilași adorabili: doi băieți și o fetiță. Tânăra a absolvit Liceul Teoretic din Novaci și de-a lungul anilor a participat la numeroase cursuri de calificare care să o ajute în activitatea pe care o desfășoară la ferma sa mixtă. „De creșterea animalelor mă ocup de cînd mă știu, am avut animale, au avut animale și părinții și bunicii mei, mereu mi-au fost dragi. Am o exploatație de 25 de vaci de lapte. Mai am, din păcate, doar 50 de oi, aveam mai multe, dar restul le-am vândut căci nu mai puteam face față. Mai avem păsări de curte și porci, ca orice om gospodar de la țară”, a spus, pentru Pagina Olteniei, fermierul Adela Păpușel.

Dis de dimineață, Adela și soțul său încep să muncească pentru a pregăti animalele de muls și mai apoi pășunat. Ziua lor începe de cele mai multe ori înainte de răsăritul soarelui și se termină mult după ce acesta apune. S-au obișnuit cu ritmul acesta al vieții și nu ar schimba nimic la existența lor. Dragostea pentru animale și munca câmpului le-a fost insuflată de părinți, știind mereu că vor avea ferma lor și își vor câștiga traiul prin muncă și determinare. Adela este o fire hotărâtă, perseverentă, ambițioasă, un om care iubește animalele. Produsele pe care cei doi soți le produc la ferma din Baia de Fier pot fi comandate de pe primul magazin online dedicat fermierilor din Gorj: https://butic.transatravel.ro Adela Păpușel scoate la vânzare lapte, diverse sortimente de brânză, cașcaval, ouă, carne etc. „O zi obișnuită la fermă începe undeva pe la ora 06,00 dimineața, uneori și mai devreme. Începem cu curățenia la animale, mulsul, apoi dăm hrană animalelor, apoi pregătim brânza și celelate produse din lapte. Petrecem ceva timp și cu copiii, și lor le plac animalele. Sunt zile în care avem de dus comenzile clienților, alte zile în care vin clienții la noi. Apoi, după ce ajung la fermă animalele, se întorc de la pășunat, ne apucăm din nou de curățenie la grajduri, le hrănim pentru noapte, apoi începem mulsul ... Este un ciclu. Asta este o zi obișnuită pentru noi!”, a mai afirmat Adela Păpușel din Baia de Fier. Dacă decideți să comandați de la ferma Adelei, nu veți regreta: trebuie să gustați laptele, brînza, urda, untul, cașcavalul, brânza de burduf etc. de asemenea, de la ferma Adelei puteți comanda și carne de miel.

Greutăți și multă birocrație

Ca și alți fermieri intervievați, Adela Păpușel spune că întâmpină destule probleme mai ales legate de birocrație. „Birocrația ne dă bătăi de cap mai mereu, la noi, uneori, informările ajung mai greu. De asemenea, când vine vorba despre oameni care să ne ajute la muncă, te rogi de ei și nu vor nici cu 100 lei pe zi, spun că este puțin și mai bine trăiesc din ajutor social pentru că pe ei statul îi susține. Mai sunt multe. Prețul produselor este cum este. Statul ar trebui să susțină mai mult fermierii, să facă birocrația mai lejeră, să nu ne pună să umblăm atâta pe drumuri pentru câteo hârtie-o banală adeverință. (…) Pentru tinerii din ziua de azi, dacă vor să pornească o afacere în acest domeniu, să se apuce numai dacă le place și iubesc ceea ce fac, altfel nu or să reușească, pentru că le trebuie foarte mult efort, suflet și muncă depusă!”, a afirmat tânăra. Adela Păpușel este apreciată de cei care o cunosc, de cei care au gustat din produsele fermei sale. Consilierul EGIS care le este alături fermierilor gorjeni, are numai cuvinte de laudă despre această gorjeancă sârguincioasă: „Adela Păpușel este un tânăr fermier din comuna Baia de Fier, județul Gorj! La poalele munților, deține o exploatație formată din 25 de capete bovine de lapte și 50 capete ovine! Iubește tradiția și este continuatoarea unor retete vechi, produsele lactate realizate in ferma având mare cautare. Sârguincioasă, puternică, perseverentă, ne bucurăm că face parte din marea noastră familie!”, a descris-o Marinela Strîmbulescu, consilier EGIS.

Galerie foto





Vizualizări: 3,268

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste