(închide)

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Praznicul Mănăstirii Tismana-mii de credincioși, așteptați la slujbă

 

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare se sărbătorește de către creștinii ortodocși pe data de 15 august a fiecărui an. Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox. Ea este precedată de o perioadă de post de două săptămâni, post cunoscut sub numele de Postul Adormirii Maicii Domnului. Cel mai vechi lăcaș de cult din Țara Românească își va prăznui hramul pe 15 august- Mănăstirea Tismana din Gorj. 

Potrivit traditii-superstitii.ro, în plan religios sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului face referire la mutarea Fecioarei Maria cu trupul și sufletul în Împărăția celor vii, alături de Fiul său, Isus Hristos. După săvârșirea tuturor tainelor mântuirii noastre și după Înălțarea Domnului Iisus la ceruri, Prea Curata și Prea binecuvântata Fecioară Maria, Maica Lui și Mijlocitoarea mântuirii noastre, s-a apropiat de prea cinstita și prea slăvita ei Adormire, fiind plină de zile. Aceasta se ruga Domnului, cuprinsă de dor, să o ia la Dânsul din valea aceasta a plângerii și s-o ducă în bucuriile cele de sus și nesfârșite.

Fecioara zăcea pre patul cel împodobit, se pregătise către fericita plecare, așteptând venirea la dânsa a Fiului și Domnului ei. Deodată a strălucit în casă o lumină a dumnezeieștii slave. Acoperământul casei se vedea deschis și slava Domnului venea din cer. Atunci, arhangheli și îngeri, au vestit Prea Sfintei Fecioare Maria că El se apropia către Prea Curata lui Maică. Ea s-a ridicat din pat, sârguindu-se în întâmpinarea Lui și s-a închinat Domnului său.

Adormirea Maicii Domnului este privită ca mutarea la Viață, viața veșnică. Din acest motiv sărbătoarea nu este una a tristeții, ci a bucuriei.

Mii de turiști sunt așteptați la Tismana, în județul Gorj. Aici va avea loc sărbătorirea Hramului Mănăstirii din localitate.

Cel mai vechi lăcaș de cult din Țara Românească își va prăznui hramul pe 15 august! Mănăstirea Tismana este una din cele mai mari și cunoscute mănăstiri din Gorj și din țară. Aceasta atrage an de an zeci de mii de persoane care vin să se roage sau să aprindă lumânări. Mănăstirea își va sărbători duminică Hramul Adormirea Maicii Domnului, aici fiind  aşteptaţi cei mai mulţi credincioşi.  Din întreaga ţară vor veni pelerini, ca în fiecare an, să se roage şi să aprindă lumânări pentru cei trecuţi la cele veşnice.

În Tismana vor avea loc o serbare câmpenească şi un târg de produse tradiţionale. Vor fi prezenţi zeci de comercianţi cu tarabe cu produse alimentare şi nealimentare sau cu terase cu mici şi bere.

Şi la Mănăstirile Lainici, Crasna şi Polovragi sunt aşteptaţi mii de credincioşi din judeţ şi din afara judeţului Gorj. Mii de turişti din ţară şi din străinătate sunt aşteptaţi să tranziteze cea mai înaltă şosea din România. Este vorba de Transalpina, care, în fiecare sezon de vară, este atracţia numărul unu a judeţului Gorj. Conducătorii auto, motocicliştii şi bicicliştii au la dispoziţie cel mai spectaculos traseu din zona montană a României.

Galerie foto


Vizualizări: 617

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste