(închide)

Ambulanța pentru Monumente în Oltenia: Tineri arhitecți și zeci de voluntari lucrează la Cula Șiacu din Slivilești

 

Binele pe care îl fac să le fie răsplătit înzecit!! Cula Șiacu prinde contur după ce voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente lucrează în comuna Slivilești pentru a o reabilita! Aceasta este una dintre puținele cule care încă mai sunt în picioare în Gorj. Potrivit celor de la Ambulanța pentru Monumente, punerea în siguranță a Culei Cioabă - Chintescu se va face în perioada 07 august- 15 septembrie! Lucrările sunt finanțate de Prințul Charles al Marii Britanii cu 10.000 de euro. Reprezentantul asociației, Eugen Vaida, a declarat că lucrările de acum presupun salvarea acesteia de la dispariție, nu reabilitarea integrală a culei, nu reabilitarea integrală a culei. Din păcate, Cula Șiacu are și probleme de structură, dar voluntarii și specialiștii vor căuta cele mai potrivite soluții pentru a o salva. De când a început intervenția de punere în siguranță a Culei Cioabă-Chintescu din Șiacu lucrează 45 de voluntari, iar aproximativ 15% sunt olteni, iar din acestia doar unul este din Gorj. Unii sunt români care studiază în Franța și Olanda, iar restul sunt ceilalti fiind din diverse colturi ale tarii: Satu-Mare, Salaj, Tg Mures, Timisoara, Brasov, Cisnadie, Braila, Bucuresti etc. Printre voluntari este și un meșter din județul Alba, dornic să salveze Cula. De asemenea, Alex Curici, un tânăr din comuna Negomir, student, este și el voluntar la Cula din Șiacu. Acesta își dorește să facă lucrarea de licență despre Cula din Șiacu. „Multumiri celor care ne-au sustinut financiar si moral pana acum, tuturor celor care s-au implicat si au facut ca aceasta interventie de salvare a unui monument (prima din Oltenia a Ambulantei pentru Monumente) să fie posibilă. Mai e mult de lucru, dar vom reusi!”, spun cei de la Ambulanța pentru Monumente. Eugen Vaida, coordonator Ambulanţă pentru Monumente: “Sunt lucrări destul de complicate. Trebuie scoasă fiecare piesă crăpată şi fisurata de cărămidă şi înlocuită. Ulterior am pus nişte tije elicoidala care coş cumva aceste fracturi. (...) Nu ne aşteptam, comunitatea a rezonat, chiar dacă suntem în pandemie, ne-au invitat la ei acasă, în casele care sunt nelocuite ne-au oferit cazare. În fiecare zi trec şi ne lasă mâncarea”.

Un mare susținător al salvării monumentelor din România este scriitorul britanic William Blacker, cel care s-a îndrăgostit iremediabil de țara noastră. Alături de Fundația Prințului Charles, sprijină proiectul Ambulanța pentru Monumente. Așadar, la prima intervenție din Oltenia, a fost firesc să facă o vizită și la Șiacu, unde a fost voluntar câteva zile. (Foto jos) 

Mihaela este cel mai tânăr voluntar al Ambulanței pentru Monumente Oltenia. Adolescenta a împlinit 18 ani cu două luni în urmă și este din Slatina. Iubește tot ceea ce înseamnă patrimoniu. Dacă va urma sau nu o carieră în arhitectură rămâne de văzut, dar spune că va rămâne mulți ani de acum înainte un voluntar de nădejde al Ambulanței pentru Monumente. (Foto jos) 

Spre bucuria voluntarilor, localnicii le sunt mereu alături şi îi ajută cu ce pot, le aduc mâncare și fac tot posibilul pentru că treaba să meargă strună, fiindcă apreciază ceea ce aceștia fac pentru Cula Șiacu. Frumoasa poveste a Culei Șiacu o puteți citi pe Pagina Olteniei accesând link-ul https://www.paginaolteniei.ro/articol/cula-zoita-din-slivilesti-monumentul-de-patrimoniu_3226.html

Cu toții putem ajuta! Află cum AICI

Galerie foto



Vizualizări: 829

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste